Το Ισραήλ φέρεται να προετοιμάζεται για μια επίθεση από το Ιράν ακόμα και εντός του Σαββαροκύριακου, κάτι που θα αποτελούσε τη μεγαλύτερη κλιμάκωση των εντάσεων στη Μέση Ανατολή από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς τον περασμένο Οκτώβριο. Μια τέτοια εξέλιξη, όπως είναι αναμενόμενο έχει και οικονομικές επιπτώσεις, και ως εκ τούτου, σήμερα Παρασκευή (12/04) κινούνται ανοδικά κινούνται τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου είχε άνοδο 1,34% στα 86,15 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβούλιο Ιουνίου του Brent ήταν στο +1,19% και στα 90,81 δολάρια το βαρέλι.

0222


Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal επικαλούμενη ανώνυμη πηγή με γνώση του ζητήματος, το Ισραήλ ετοιμάζεται για απευθείας επίθεση από το Ιράν στο νότιο ή το βόρειο τμήμα της χώρας ακόμα και μέσα στο επόμενο 48ωρο. «Άτομο που έχει ενημέρωση από την ηγεσία στο Ιράν, ωστόσο, δήλωσε ότι αν και συζητώνται σχέδια για επίθεση, δεν έχουν ληφθεί ακόμη οριστικές αποφάσεις», συμπληρώνει το δημοσίευμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ έχει ορκιστεί να τιμωρήσει το Ισραήλ για την πυραυλική επίθεση στο ιρανικό προξενείο στη Δαμασκό την περασμένη εβδομάδα, από την οποία σκοτώθηκαν επτά Ιρανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι.

Μετά από αυτήν την επίθεση, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν ράλι, αν και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υποχώρησαν ελαφρώς αυτή την εβδομάδα μετά τα τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τα αμερικανικά αποθέματα αργού.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως το Ιράν επιτεθεί άμεσα στο Ισραήλ, σύμφωνα με τον Bob McNally, πρόεδρο της Rapidan Energy και πρώην ανώτερο στέλεχος της κυβέρνησης Μπους, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το Μπρεντ θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 100 δολάρια το βαρέλι, ενώ εάν η κλιμάκωση οδηγήσει σε διαταραχή στα Στενά του Ορμούζ, μια κρίσιμη εμπορική οδό για το πετρέλαιο, οι τιμές θα μπορούσαν να εκτοξευθούν στα 120 ή 130 δολάρια το βαρέλι, δήλωσε ο McNally στο CNBC.