Κίνηση ματ πραγματοποίησε η ΔΕΗ με την απόκτηση 2 GW έργων ΑΠΕ από τη Mytilineos, έναντι 2 δισ. ευρώ, ενισχύοντας το επιχειρηματικό της πλάνο και διεκδικώντας πρωταγωνιστικό ρόλο στην πράσινη παραγωγή ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Η συμφωνία ΔΕΗ-Mytilineos αποτελεί το μεγαλύτερο deal ΑΠΕ στην Ευρώπη για το 2024 και ενισχύει τον ρόλο των 2 εταιρειών στην ενεργειακή μετάβαση, με ελληνικές επενδύσεις και εκτός συνόρων.

Η ΔΕΗ πέτυχε την περαιτέρω διεθνοποίησή της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), καταφέρνοντας να αποδείξει ότι είναι αποφασισμένη να πρωταγωνιστήσει στην πράσινη παραγωγή ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη.

Με τη συμφωνία-ορόσημο με τη Mytilineos για την απόκτηση έργων 2 GW έναντι 2 δισ. το επιχειρηματικό πλάνο ανάπτυξής της ενισχύεται κατά 2 GW. Ταυτόχρονα αποκτά παρουσία σε τρεις νέες χώρες (Βουλγαρία, Κροατία, Ιταλία) και ενισχύεται στη Ρουμανία, επεκτείνοντας την παραγωγική της βάση σε ΑΠΕ και δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μεγαλύτερες αποδόσεις στην αγορά ενέργειας.

Την ίδια στιγμή εξασφαλίζει τη χρηματοδότηση των έργων αυτών, τα οποία θα αποπληρώσει σταδιακά τα επόμενα τρία χρόνια. Έτσι χωρίς ρίσκο και χωρίς κόστος επιταχύνει τον πράσινο μετασχηματισμό της και εξασφαλίζει υπεραξίες από την καθιέρωσή της στην πράσινη παραγωγή ενέργειας στην ευρύτερη περιοχή.

Η επίσπευση του σχεδίου ανάπτυξης της ΔΕΗ στην πράσινη ενέργεια, αλλάζει το μέγεθος και το αποτύπωμα της επιχείρησης στην Ευρώπη και δίνει τη δυνατότητα στην εταιρεία για μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Ισχυρή και διεθνοποιημένη η ΔΕΗ μπορεί να αξιοποιήσει τη δυναμική της θέση στα δίκτυα και την προμήθεια και να εξασφαλίσει ενισχυμένη κερδοφορία τα επόμενα χρόνια, αυξάνοντας ταυτόχρονα τη συμμετοχή των πράσινων EBITDA.

Η συμφωνία ΔΕΗ-Mytilineos είναι το μεγαλύτερο deal στις ΑΠΕ στην Ευρώπη φέτος και αποδεικνύει τον σημαντικό ρόλο των δύο ισχυρών ελληνικών εταιρειών για την επιτάχυνση της ενεργειακής μετάβασης, αφού πλέον οι ελληνικές επενδύσεις γίνονται και εκτός συνόρων.

Από την άλλη πλευρά η Mytilineos καθιερώνεται στην Ευρώπη ως ο πιο αξιόπιστος και επιτυχημένος κατασκευαστής ΑΠΕ και πετυχαίνει για άλλη μια φορά να εξασφαλίζει σημαντικά έσοδα από την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ, αυξάνοντας την κερδοφορία της και τη δυνατότητά της να χρηματοδοτεί την ανάπτυξή της χωρίς να αυξάνει τον δανεισμό της. Αξιοποιώντας τη μεγάλη ζήτηση που υπάρχει σήμερα παγκοσμίως για έργα ΑΠΕ, εκμεταλλεύεται την τεχνογνωσία και τη δυνατότητα του ομίλου για αποδοτική και γρήγορη κατασκευή έργων και αντιμετωπίζει τα έργα ΑΠΕ ως ένα προϊόν που σε περιόδους μεγάλης ζήτησης μπορούν να προσφέρει μεγάλες υπεραξίες.

Τι προβλέπει η συμφωνία

Η συμφωνία αφορά σε περίπου 90 φωτοβολταϊκά έργα που κατέχει η Mytilineos σε Ιταλία (503 MW), Ρουμανία (516 MW), Βουλγαρία (500 MW) και Κροατία (445 MW) τα οποία βρίσκονται σε διάφορα στάδια ανάπτυξης. Η Mytilineos αναλαμβάνει την ανάπτυξη και κατασκευή των εν λόγω έργων, τα οποία θα αποκτώνται από τον όμιλο ΔΕΗ με την ολοκλήρωση της σύνδεσής τους με τα ηλεκτρικά δίκτυα των ανωτέρω χωρών.

Η στρατηγική του Ομίλου ΔΕΗ περιλαμβάνει την επέκταση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και εκμετάλλευση των δυνατοτήτων δημιουργίας αξίας μεταξύ των χωρών, μέσω του ενεργειακού διαδρόμου που δημιουργείται. Με την παρουσία του σε διαφορετικές γεωγραφικές περιοχές, με διευρυμένο και αλληλοσυμπληρούμενο χαρτοφυλάκιο ΑΠΕ, ο Όμιλος ΔΕΗ σκοπεύει να εκμεταλλευτεί τις διαφορετικές μετεωρολογικές συνθήκες στην κάθε περιοχή.

Η συμφωνία πλαίσιο των δύο πλευρών αποτελεί ορόσημο για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που μπορούν να παίξουν ελληνικές εταιρείες στην ευρύτερη περιοχή και την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης. H συμφωνία είναι μία σημαντική στιγμή και για την ενεργειακή μετάβαση, καθώς τα έργα «πράσινης» ενέργειας που θα αναπτυχθούν, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 320.000 νοικοκυριών και να εκτοπίσουν από την ατμόσφαιρα 3,4 εκατ. τόνους ρύπους CO2.

MytilineosEnergy & Metals: Διαρκής ανάπτυξη της M Renewables

Για τη Mytilineos, η συμφωνία αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης στρατηγικής ανάπτυξης της Μ Renewables για την υλοποίηση του διεθνούς χαρτοφυλακίου της, συμπεριλαμβανομένης της πρόσφατης εισόδου στην αγορά του Καναδά με έργα ισχύος 1500 MW με παράλληλη εφαρμογή του προγράμματος Asset Rotation Plan, μέσω του οποίου η Mytilineos χρηματοδοτεί μεταξύ άλλων τη διαρκή ανάπτυξη στον κλάδο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Ο πολυεπίπεδος χαρακτήρας της συμφωνίας (γεωγραφικό εύρος, χρονισμός έργων) αναδεικνύει το βάθος του χαρτοφυλακίου της M Renewables.

Η Mytilineos κατέχει ήδη μια πολύ σημαντική θέση και μακροχρόνια εμπειρία στις αγορές που αποτελούν μέρος της εν λόγω συμφωνίας, τόσο από πλευράς ανάπτυξης, κατασκευής (EPC) και λειτουργίας (O&M) έργων, έχοντας υλοποιήσει σε αυτές έργα ισχύος χιλιάδων MW, ενώ το συνολικό της χαρτοφυλάκιo, μετά τη συγκεκριμένη συμφωνία και την επένδυση του Καναδά διαμορφώνεται σε 10.500 MW.

Ειδικότερα, αναφορικά με την αγορά της Ιταλίας η οποία είναι στρατηγικής σημασίας για την Mytilineos, και με μακροχρόνια παρουσία και ευρύ χαρτοφυλάκιο έργων που ξεπερνά τα 2,5 GW, η συμφωνία αυτή θα προσδώσει περαιτέρω δυναμική για την επιτάχυνση υλοποίησης του επενδυτικού πλάνου της Mytilineos στην Ιταλία με στόχευση μια διευρυμένη παρουσία (integrated utility model) στον ενεργειακό τομέα της χώρας.

*Με πληροφορίες από energygame.gr