O Επίτροπος Οικονομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στην ΕΡΤ, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να εφαρμόσει συνετή δημοσιονομική πολιτική και να συνεχίσει την προώθηση των μεταρρυθμίσεων.

Ο  Επίτροπος Οικονομίας της Ε.Ε εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Ευρώπη θα βρει τον τρόπο για να καταλήξει σε ένα κοινό σχέδιο χρηματοδότησης των αμυντικών δαπανών, ενώ προέβλεψε ισχυρότερους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ελλάδα συγκριτικά με την Ευρώπη και φέτος, αλλά και το 2025.

Τζεντιλόνι για Ταμείο Ανάπτυξης: "Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνέχιση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας μια συνετή δημοσιονομική πολιτική"

Σχετικά με το αν θα πρέπει να αναμένουμε αναθεώρηση για το ύψος της ανάπτυξης και του πληθωρισμού ο κ. Τζεντιλόνι αναφέρει ότι «Η Ελλάδα είναι σε καλύτερη κατάσταση, καθώς ήδη το 2023, φέτος και του χρόνου, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις μας η ανάπτυξη θα ξεπεράσει το 2%. Αναμένουμε επίσης καλά νέα, πιθανόν τις επόμενες εβδομάδες. Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι η Ελλάδα έχει λύσει όλα της τα προβλήματα.

Επίσης έχουμε το Ταμείο Ανάπτυξης, το οποίο είναι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Είναι μια μεγάλη ευκαιρία για συνέχιση των επενδύσεων και μεταρρυθμίσεων, διατηρώντας μια συνετή δημοσιονομική πολιτική. Αυτή είναι η ισορροπία που χρειάζεται η Ελλάδα για τους επόμενους μήνες και χρόνια».

Αναφορικά με το αν υπάρχει ένας αριθμός μεταρρυθμίσεων για τις οποίες η Ελλάδα θα πρέπει να δείξει ιδιαίτερη προσοχή τους επόμενους μήνες ή χρόνια ο Επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ απαντά: «Γενικά η αίσθηση μου είναι, και χάρηκα που το άκουσα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ότι η κυβέρνηση γνωρίζει ότι τα καλά νέα δεν σημαίνουν ότι η δραστηριότητα, η δέσμευση για μεταρρυθμίσεις έχει τελειώσει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιτίας του Ταμείου Ανάκαμψης, ορισμένα αδύναμα σημεία της ελληνικής οικονομίας, π.χ. οι επενδύσεις στην έρευνα και ανάπτυξη, οι εξαγωγές πάνε καλύτερα. Βέβαια το σημείο εκκίνησης είναι αρκετά χαμηλό. Αλλά οι εξαγωγές αυξάνοντα, οι επενδύσεις αυξάνονται. Αυτά τα δύο στοιχεία έχουν στρατηγική σημασία για την ελληνική οικονομία».

Πρόσφατα ο ύπατος εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ σε ομιλία του πρότεινε τη δημιουργία ενός διακυβερνητικού φορέα χρηματοδότησης, του Ευρωπαϊκού Αμυντικού Μηχανισμού, σχετικά με αυτό ο κ. Τζεντιλόνι σχολίασε ότι «προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι αργά ή γρήγορα, ίσως νωρίτερα απ’ ότι αναμένεται, η δυνατότητα να έχουμε κοινή χρηματοδότηση για τις προτεραιότητες μας και τώρα για την άμυνα, μία από τις βασικές μας προτεραιότητες, θα έχουμε συναίνεση σε αυτό. Δεν έχουμε φτάσει σε αυτό ακόμα. Αν πούμε ότι οι πολιτικές εξελίξεις στις ΗΠΑ μπορεί να μας πιέσουν περαιτέρω στην αναζήτηση μιας κοινής άμυνας θα πρέπει να επενδυθούν χρήματα σε αυτό».