Ο ειδικός σύμβουλος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT - HELLAS, κος Γιώργος Πολυχρονάκης, μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί», με τους δημοσιογράφους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

*Διαβάστε εδώ: Λαϊκές αγορές: Αυξήσεις-φωτιά αναµένεται να φέρει η εφαρµογή των POS - Ανατιµήσεις έως 30% σε κηπευτικά και φρούτα

Αναφορικά με τις εισαγωγές προϊόντων, είπε: «Δεν χρειαζόμαστε τόσες εισαγωγές, πολύ περισσότερο στα προϊόντα που η χώρα μας έχει αυτάρκεια. Έχει συνάψει η ΕΕ συμφωνίες με πολλές τρίτες χώρες, απαλλάσσοντάς τες από δασμούς εισαγωγής που είναι το μέτρο που διασφαλίζει το εισόδημα των κοινοτικών παραγωγών και έτσι έχουμε είτε την ευρωμεσογειακή συμφωνία είτε τις υπό ένταξη χώρες, όπως είναι η Τουρκία που τους απαλλάσσει από δασμούς, ενώ όταν πας να κάνεις εσύ εξαγωγή σαν κοινότητα ή σαν ελληνικό προϊόν, σου βάζουν δασμούς. Η λογική είναι ότι είναι φτωχές χώρες και πρέπει να τις υποστηρίξουμε, αλλά οι Τούρκοι, όταν παίρνουν ελληνικά προϊόντα, μπορούν να βάλουν δασμούς 45%».

«Από μελέτη από 01/09 μέχρι 08/04 από κοινοτικό site που ελέγχει την υπολειμματικότητα φυτοφαρμάκων έχουμε 361 απορρίψεις προϊόντων που έχουν διακινηθεί προς την ΕΕ, φρούτα και λαχανικά εκ των οποίων 87 είναι τουρκικά προϊόντα , 24 -27 είναι από την Αίγυπτο και την Ινδία, έχουμε δυστυχώς και 5 φορτία από την Ελλάδα.

Και σε όλη αυτή την κατάσταση, ενώ τα τουρκικά προϊόντα που προορίζονται για την Βουλγαρία έχουμε τεράστιες απορρίψεις τα προϊόντα που προορίζονται για την Ελλάδα, από την Τουρκία έχουμε ελάχιστες απορρίψεις έως και μηδενικές.

Ζητάμε να υπάρχει αυστηρότερος έλεγχος ως προς την υπολειμματικότητα των φυτοφαρμάκων και την υγιεινή των προϊόντων που διακινούνται και συγχρόνως να μην έχουμε ελληνοποιήσεις», επισήμανε.

Ο Γιώργος Πολυχρονάκης στους Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή            09-04-24