Στενεύουν τα περιθώρια για όσες επιχειρήσεις δεν έχουν προχωρήσει σε διασύνδεση POS με την ταμειακή τους μηχανή, αφού το Υπουργείο Οικονομικών είναι αποφασισμένο να μη δώσει άλλη παράταση, με τον Κωστή Χατζηδάκη να αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μην πιστέψετε καμία φήμη, δεν υπάρχει ούτε μία στο τρισεκατομμύριο περίπτωση να δοθεί παράταση», υπογραμμίζοντας πως η ολοκλήρωση αυτού του εμβληματικού έργου «αποτελεί πρωτίστως ζήτημα φορολογικής δικαιοσύνης και σημαντικό εργαλείο στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής».

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε το Υπουργείο διά στόματος Κωστή Χατζηδάκη εξήγγειλε πως αυτή την εβδομάδα ξεκινούν επαφές με επιχειρήσεις για τη διερεύνηση των αιτιών που δεν έχουν ολοκληρώσει τη διασύνδεση POS- ταμειακών μηχανών ή δεν έστω κλείσει ραντεβού με τεχνικό. Ο υπουργός τόνισε ότι οι επαφές αυτής της εβδομάδας θα στοχεύσουν σε μικρότερες επιχειρήσεις, καθώς υπενθυμίζεται πως κατά τις προηγούμενες ημέρες το υπουργείο είχε ξεκινήσει τις «κρούσεις» σε εταιρείες με ετήσιο τζίρο άνω του 1 εκατ. ευρώ.

Ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε πως σκοπός αυτών των επαφών είναι να διευκρινιστεί, εάν τυχόν οι επιχειρήσεις δεν είναι υπόχρεοι διασύνδεσης ή αν υπήρχαν λόγοι ανωτέρας βίας. Στη συνέχεια θα προχωρήσουν στην εφαρμογή του μέτρου, είτε αφορά τη διασύνδεση του POS με τις ταμειακές μηχανές είτε στα 35 επαγγέλματα που υποχρεώθηκαν τους τελευταίους μήνες να αποκτήσουν POS ως εναλλακτικό τρόπο πληρωμής από τους πελάτες τους.