Oι τελευταίες σε µια σειρά αλλεπάλληλων ανατιµήσεων της τιµής του κρέατος σε Ελλάδα και Ευρώπη αναµένεται να είναι αυτές του Φεβρουαρίου, καθώς η επιβράδυνση των αυξήσεων δείχνει να οδηγεί σε αποκλιµάκωση.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της Eurostat για τον Φεβρουάριο, η τιµή του κρέατος σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αυξήθηκε µόλις 3,3% (5,7% το χοιρινό, 4,5% τα αµνοερίφια, 3% το µοσχάρι, ενώ το κοτόπουλο κατέγραψε πτώση τιµής κατά 1,6%). Αντίστοιχα στην Ελλάδα, σύµφωνα πάντα µε τα στοιχεία της Eurostat, ο πληθωρισµός των κρεάτων τον Φεβρουάριο ενισχύθηκε κατά 4,8% (τον Ιανουάριο του 2024 η αύξηση άγγιζε το 6%).

Διαβάστε ακόμα: Πάσχα 2024: Πότε πέφτει, πότε ξεκινά η Μεγάλη Εβδομάδα

Δεν υπάρχει έλλειψη

Ωστόσο, ακόµη και την περίοδο του Πάσχα, µε τη ζήτηση για αµνοερίφια στο ζενίθ, οι επαγγελµατίες διαβεβαιώνουν ότι θα συγκρατηθούν οι τιµές στα περσινά επίπεδα. Σύµφωνα µε τον αναπληρωτή πρόεδρο του Συνδέσµου Ελληνικής Κτηνοτροφίας, Χρήστο Τσοµπάνο, παραγωγοί και λιανέµποροι κάνουν προσπάθεια να συγκρατήσουν τις τιµές και να µην ξεφύγουν από το εύρος των 12-15 ευρώ/ κιλό που κόστισε ο οβελίας το Πάσχα του 2023. «Δεν υπάρχει έλλειψη, έχουµε και ελληνικά σφάγια και θα γίνουν και εισαγωγές που θα καλύψουν την αγορά. Με τα εισαγόµενα να ξεκινούν από τα 9,99 ευρώ/κιλό όπως πέρυσι, θα κάνουν Πάσχα όλοι οι καταναλωτές».

Μάλιστα, ο εκπρόσωπος των κτηνοτρόφων εκφράζει την αγωνία του «να µη χαθεί το έθιµο του οβελία». Σήµερα η τιµή παραγωγού ξεκινά από τα 7,5 ευρώ και φτάνει έως και τα 8,5 ευρώ/κιλό και όλα δείχνουν ότι δεν θα ξεφύγει από αυτό το πλαίσιο. «Με 8,5 ευρώ από τον παραγωγό, εγώ στη χονδρική θα το αγοράσω 10 ευρώ/κιλό», εξηγεί ο πρόεδρος της Ένωσης Κρεοπωλών Αθήνας-Αττικής «Οι Ταξιάρχες», Βασίλης Ντεληφιλιππίδης, που µε τη σειρά του διαβεβαιώνει για την προσπάθεια των συνοικιακών κρεοπωλείων να κρατήσουν χαµηλά τις τιµές.

Ο ίδιος διαπιστώνει άλλωστε την αδυναµία των καταναλωτών να γιορτάσουν το Πάσχα όπως παλιά, καθώς την περσινή αντίστοιχη περίοδο έφυγαν από τα καταστήµατα πολύ λιγότερα κιλά κρέατος σε σχέση µε κάθε άλλη χρονιά.

Οι διατάξεις

Πάντως ήδη το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προχώρησε σε ριζικές αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την προστασία του ελληνικού κρέατος, τροποποιώντας τις υπάρχουσες διατάξεις.

Τι θα ισχύσει το Πάσχα

Σύµφωνα µε τις νέες ρυθµίσεις, οι οποίες θα ισχύσουν άµεσα, ενόψει του Πάσχα:

- Η ετικέτα θα είναι υποχρεωτικό µέσο ταυτοποίησης για τα σφάγια.

- Θα υπάρχει υποχρεωτική σφράγιση, µε µπλε σφραγίδα, των ελληνικής καταγωγής σφαγίων.

- Τα κλιµάκια ελέγχων θα είναι πιο ευέλικτα και µε συνδροµή υπαλλήλων του ΥΠΑΑΤ, της ΑΑ∆Ε και άλλων δηµόσιων υπηρεσιών.

- Θα οριστεί ως πρόεδρος στις επιτροπές κυρώσεων και ενστάσεων εκπρόσωπος από τον ΕΛΓΟ-∆ΗΜΗΤΡΑ αντί εκπροσώπου των ∆ΑΟΚ, όπως συνέβαινε µέχρι σήµερα.

- Καθιερώνεται οµοιογένεια του τρόπου σήµανσης των σφαγίων βοοειδών µε αυτόν των υπόλοιπων ειδών σφαγίων και διαγράφεται η υποχρέωση να ονοµατίζονται «µόσχοι» τα σφάγια από ζώα άνω του έτους.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d0dku5z27r4p)

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή