Στο 3,4% από 3,1% τον Φεβρουάριο αυξήθηκε οριακά ο ετήσιος πληθωρισμός τον Μάρτιο στην Ελλάδα σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat. Στην Ευρωζώνη, το ποσοστό έπεσε στο 2,4% από 2,6% τον Μάρτιο, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις για έναρξη της μείωσης επιτοκίων από την ΕΚΤ. Για την ΕΕ δεν υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα στοιχεία.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάρτιο (4,0%, σταθερός σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,7%, έναντι 3,9% τον Φεβρουάριο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (1,1%, έναντι 1,6% τον Φεβρουάριο) και την ενέργεια (-1,8%, έναντι -3,7% τον Φεβρουάριο).

Διαβάστε ακόμα: Τουρκία: Ο πληθωρισμός επιταχύνθηκε ελαφρώς το Μάρτιο, στο 68,5% σε ετήσια βάση

Ο δομικός πληθωρισμός

Σημειώνεται ότι ο δομικός πληθωρισμός, τον οποίο παρακολουθεί στενά η ΕΚΤ για να μετρήσει τη διάρκεια των πιέσεων στις τιμές, υποχώρησε στο 2,9% από 3,1%, κάτω από τις προσδοκίες για 3%.

Η μόνη πιθανή ανησυχία για την ΕΚΤ θα είναι ότι ο πληθωρισμός των υπηρεσιών παραμένει σταθερός στο 4% εδώ και μήνες, υποδηλώνοντας ότι η σχετικά γρήγορη αύξηση των μισθών διατηρεί τις τιμές στον κλάδο υπό συνεχή πίεση.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται σε σταθερή καθοδική πορεία για περισσότερο από ένα χρόνο, αλλά έχει υποχωρήσει πιο γρήγορα από το περασμένο φθινόπωρο από ό,τι είχαν προβλέψει πολλοί, μετατοπίζοντας τη συζήτηση στο πόσο σύντομα και πόσο γρήγορα θα ξετυλίξει η ΕΚΤ τις αυξήσεις ρεκόρ των επιτοκίων.

Αξίζει να σημειωθεί πως στη συνεδρίασή της την επόμενη εβδομάδα, η ΕΚΤ αναμένεται να αναγνωρίσει τις βελτιωμένες προοπτικές, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι απίθανο να μειώσουν τα επιτόκια αμέσως, έχοντας επανειλημμένα επισημάνει τον Ιούνιο ως την επόμενη κρίσιμη συνεδρίαση για τη χάραξη πολιτικής.

Πηγή: powergame.gr