Άκρως θετικές οι πρώτες εντυπώσεις από τον νόµο µε τις ευνοϊκές ρυθµίσεις για την καταγραφή των συνταξιούχων που εργάζονται, καθώς σύµφωνα µε τα στοιχεία του πρώτου µήνα εφαρµογής καταγράφηκαν στην πλατφόρµα του ΕΦΚΑ µέχρι σήµερα 56.000 εργαζόµενοι συνταξιούχοι, ήτοι 22.000 περισσότεροι από όσους «γνώριζε» το πληροφοριακό σύστηµα, καθώς πολλοί παλαιοί και νέοι συνταξιούχοι έσπευσαν να εγγραφούν.

Αξιοποίηση

Σύµφωνα µε τα στελέχη του ΕΦΚΑ, µε δεδοµένο ότι η πλατφόρµα θα κλείσει στο τέλος Ιουνίου, προκύπτει ότι πολλοί συνταξιούχοι που εργάζονταν µε «µαύρα» µέχρι πρότινος απέκτησαν κίνητρο να δηλώσουν τώρα την εργασία τους, ενώ όσοι κλείνουν 5-7 χρόνια επιπλέον ασφάλισης ήδη σπεύδουν να καταθέσουν αιτήσεις για επανυπολογισµό της σύνταξής τους µε την προσθήκη των έξτρα ενσήµων. Ήδη, οι αιτήσεις «φωτογραφίζουν» επτά κατηγορίες συνταξιούχων µε απασχόληση την οποία διέκοψαν και οι οποίοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση για να πάρουν προσαύξηση στη σύνταξη από τον επιπλέον χρόνο που ασφαλίστηκαν ως εργαζόµενοι.

ικαιούχοι της προσαύξησης είναι οι συνταξιούχοι που λαµβάνουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας εξ ιδίου δικαιώµατος και όχι εκ µεταβίβασης (χηρείας) και οι συνταξιούχοι που δεν εµπίπτουν στις εξαιρέσεις της νοµοθεσίας που τους επιτρέπει να εργάζονται χωρίς καταβολή εισφορών (π.χ. παλαιοί συνταξιούχοι ΟΓΑ).

Η αίτηση για την αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης και την προσαύξηση σύνταξης υποβάλλεται µετά τη διακοπή της απασχόλησης. Το ποσό της προσαύξησης που δικαιούνται υπολογίζεται από την ηµεροµηνία της αίτησης.

Η προσαύξηση υπολογίζεται µε συντελεστή 0,77% , όπως προβλέπει ο νόµος Κατρούγκαλου, επί των αποδοχών ή των εισφορών που κατέβαλαν κατά το διάστηµα της απασχόλησής τους, από την 1/1/2017 και µετά. Επίσης, ισχύει µόνον για την ανταποδοτική σύνταξη. Ο νέος ειδικός πόρος λόγω απασχόλησης συνταξιούχων, που ισχύει από την 1/1/2024 υπέρ ΕΦΚΑ, δεν είναι ανταποδοτικός και δεν αξιοποιείται για προσαύξηση της σύνταξης. Σύµφωνα µε νέα εγκύκλιο του ΕΦΚΑ, αιτήσεις για να πάρουν προσαύξηση σύνταξης µπορούν να υποβάλουν:

  • Οι συνταξιούχοι µε απασχόληση πριν από τις 13/5/2016, οι οποίοι συνέχιζαν ανελλιπώς την εργασία/ αυτοαπασχόλησή τους και µετά την ηµεροµηνία αυτή. Η αξιοποίηση του συγκεκριµένου χρόνου ασφάλισης θα γίνει µε συντελεστή 0,77%.
  • Οι συνταξιούχοι πριν από τις 13/5/2016 που ανέλαβαν εργασία από την ηµεροµηνία αυτή και µετά.
  • Οι συνταξιούχοι µετά τις 13/5/2016 για την απασχόλησή τους µετά την ηµεροµηνία αυτή.
  • Οι συνταξιούχοι λόγω αναπηρίας του τ. ΟΑΕΕ, για το διάστηµα απασχόλησης από την 1/1/2024 και µετά, εφόσον απασχολούνταν στο παρελθόν χωρίς διακοπή.
  • Οι συνταξιούχοι που ήταν εργαζόµενοι/αυτοαπασχολούµενοι πριν από τις 13/5/2016 και κατά την ηµεροµηνία αυτή είχαν διακόψει την επαγγελµατική τους δραστηριότητα υπάγονται στις προϊσχύουσες διατάξεις, δηλαδή θα λάβουν την προσαύξηση µε συντελεστή 1,714%, καθώς όλο το διάστηµα της απασχόλησής τους διανύθηκε µε τις παλαιότερες νοµοθετικές ρυθµίσεις. Αν οι συνταξιούχοι συνέχισαν την απασχόλησή τους έστω και µια ηµέρα µετά τις 13/5/2016, χωρίς να έχει προηγηθεί διακοπή στις 13/5/2016, τότε όλος ο χρόνος της απασχόλησής τους θα υπολογιστεί για την προσαύξηση σύνταξης µε τον δυσµενέστερο συντελεστή 0,77%.
  • Οι συνταξιούχοι που είχαν απασχόληση πριν από τις 13/5/2016, την οποία είχαν διακόψει κατά την κρίσιµη ηµεροµηνία αλλαγής του νόµου, δηλαδή µε διακοπή έως τις 13/5/2016, οι οποίοι µεταγενέστερα ανέλαβαν εκ νέου δραστηριότητα ως εργαζόµενοι συνταξιούχοι, θα έχουν διπλό υπολογισµό της προσαύξησης σύνταξης, έναν µε συντελεστή 1,714% για το διάστηµα απασχόλησης έως τις 13/5/2016 και έναν µε συντελεστή 0,77% για το διάστηµα απασχόλησης από τις 13/5/2016 και µετά.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή