Ο οίκος αξιολόγησης Moody's εξέδωσε σήμερα μια θετική έκθεση για τις ελληνικές τράπεζες, αναγνωρίζοντας την ισχυρή τους παρουσία το 2023.

Οι ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με την Moody’s, το 2023 επωφελήθηκαν από τα υψηλά επιτόκια στα δάνεια και τις χαμηλές απομειώσεις παρουσιάζοντας έτσι ισχυρά κέρδη στα πρόσφατα ετήσια αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, Alpha Bank (Ba1/Ba2 Positive, ba3), Eurobank (Baa3/Ba1 Positive, ba2), Εθνική Τράπεζα (Baa3/Ba1 Positive, ba2) και Τράπεζα Πειραιώς (Ba1/Ba2 Positive, ba3).

Οι τέσσερις τράπεζες μπόρεσαν να μειώσουν περαιτέρω τα προβληματικά δάνεια και να διατηρήσουν άνετη χρηματοδότηση και ρευστότητα, αναφέρει ο οίκος στην ανάλυση του.

Τα προβληματικά δάνεια συνέκλιναν πιο κοντά στον μέσο όρο των μεγάλων τραπεζών της Ε.Ε. Τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) συνέχισαν να υποχωρούν κατά τη διάρκεια του 2023, μειώνοντας τον μέσο σταθμισμένο δείκτη των NPE στο 4,1% περίπου από 6,2% το 2022 και το υψηλό του 49% τον Δεκέμβριο του 2016.

Ο οίκος, ωστόσο επισημαίνει πως κατά το 2024, οι τράπεζες θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις στο να κατακτήσουν σημαντική μείωση των NPE λόγω των υψηλών επιτοκίων, αν και η πτωτική τάση αναμένεται να συνεχιστεί.