Φρένο στην κούρσα των τιμών στα ακίνητα αναμένεται να βάλει το νέο, αυστηρό πλαίσιο για τη χορήγηση της Golden Visa, που στρέφει τους επενδυτές σε περιοχές-φιλέτα με ιδιαίτερα υψηλό κόστος. Με τους νέους περιορισμούς, το ακίνητο που θα αγοράσει ένας επενδυτής θα πρέπει να έχει επιφάνεια τουλάχιστον 120 τ.μ. και η αξία του να μην είναι κάτω από 800.000 ευρώ σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Μύκονο, Σαντορίνη και νησιά με πληθυσμό άνω των 3.100 κατοίκων, με αποτέλεσμα η αξία αγοράς ανά τετραγωνικό να διαμορφώνεται σε πάνω από 6.660 ευρώ. Στην υπόλοιπη χώρα η Golden Visa γίνεται… Silver, καθώς μπορεί τα όρια επένδυσης να αυξάνουν στις 400.000 ευρώ, από 250.000 ευρώ σήμερα, ωστόσο είναι 50% χαμηλότερα από τα ανώτερα επίπεδα.

Την ίδια στιγμή, η επένδυση αφορά μόνο ένα ακίνητο επιφάνειας τουλάχιστον 120 τ.μ και όχι περισσότερα μικρότερης αξίας, δηλαδή δεν θα μπορεί κανείς να πιάσει το όριο με περισσότερες αγορές, οι οποίες σωρευτικά θα φτάνουν την αξία της επένδυσης. Με τον νέο «κόφτη» θα πέσει ο «πυρετός» της ακρίβειας που είχε κατακλύσει διαμερίσματα και κατοικίες στις λεγόμενες λαϊκές συνοικίες, καθώς το μόνο που θα επιτρέπεται θα είναι η αγορά ποσοστού εξ αδιαιρέτου συγκυριότητας ακινήτου, η ελάχιστη αξία του οποίου ωστόσο θα διαμορφώνεται αντίστοιχα στις 800.000 και 400.000 ευρώ.

Για κτίρια που έχουν σήμερα διαφορετική χρήση, π.χ. βιομηχανικά, και μετατρέπονται σε κατοικίες, το ελάχιστο ύψος επένδυσης διαμορφώνεται στις 250.000 ευρώ. Η μετατροπή της χρήσης πρέπει να έχει ολοκληρωθεί πριν από την υποβολή του αιτήματος για τη χορήγηση της άδειας διαμονής. Στις 250.000 ευρώ καθορίζεται επίσης το όριο αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο.

Χρυσή Βίζα: Απαγορεύεται στους επενδυτές της η εκμίσθωση των ακινήτων για Airbnb

Με την ίδια διάταξη απαγορεύεται στους επενδυτές της Χρυσής Βίζας η εκμίσθωση των ακινήτων για Airbnb, με το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να κλείνει αυτό το «παράθυρο», ενώ οι άδειες διαμονής μπορούν να ανανεώνονται για το ίδιο χρονικό διάστημα (πέντε χρόνια), εφόσον η ακίνητη περιουσία παραμένει στην ιδιοκτησία του επενδυτή. Αν πρόκειται για επένδυση σε διατηρητέο κτίριο, πρόσθετη προϋπόθεση για την ανανέωση είναι η αποκατάστασή του. Αν ο επενδυτής πωλήσει το ακίνητο, τότε η άδεια διαμονής του ανακαλείται. Επίσης, αποκλείεται η χρήση αυτών των ακινήτων ως έδρας ή υποκαταστήματος επιχείρησης. Σε περίπτωση παράβασης, η άδεια διαμονής ανακαλείται και επιβάλλεται πρόστιμο 50.000 ευρώ. Εκτός από την αγορά ακινήτων, οι πολίτες τρίτων χωρών αποκτούν άδεια διαμονής και με τη σύναψη μακροχρόνιας σύμβασης σύνθετου τουριστικού καταλύματος ή χρονομεριστικής μίσθωσης τουριστικού καταλύματος, αντίστοιχης ανά περιοχή αξίας.

Προκειμένου το νέο σύστημα να εφαρμοστεί ομαλά, πολίτες τρίτων χωρών που θα εξοφλήσουν το τίμημα ή θα καταβάλουν προκαταβολή 10% ή θα υπογράψουν προσύμφωνο ή ιδιωτικό συμφωνητικό αγοράς, αποδεικνύοντας τις σχετικές πιστώσεις μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2024, μπορούν να ολοκληρώσουν την επένδυσή τους μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2024 με τις προϋποθέσεις που ίσχυαν έως τώρα.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»