Σε στάση αναμονής βρίσκεται η αγορά αναφορικά με τις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) για τη χρονική διάρκεια υποβολής αιτήσεων στο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση των επιχειρήσεων στους κλάδους τουρισμού, εμπορίου και υπηρεσιών, «Εξοικονομώ – Επιχειρώ».

Η υποβολή των προτάσεων ξεκίνησε την Τρίτη, 12 Μαρτίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί την Κυριακή 31 Μαρτίου (και ώρα 18:00). Σύμφωνα με το energygame.gr, η σύντομη περίοδος υποβολής έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στην αγορά. Σημειώνεται ότι σε όλα τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας στα οποία η υπαγωγή πραγματοποιήθηκε με χρονική προτεραιότητα και έως της εξάντλησης των κονδυλίων και όχι με βαθμολογία, όπως για παράδειγμα στο «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ» και το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», υπήρχε διάστημα προετοιμασίας τουλάχιστον 15 ημερών από την έκδοση του Οδηγού έως την έναρξη των αιτήσεων.

Μηχανικοί που μίλησαν στο energygame.gr, ανέφεραν ότι, αν και υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τις επιχειρήσεις, ωστόσο δεν είναι δυνατή η υποβολή του φακέλου έως τις 31 Μαρτίου. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το ΥΠΕΝ θα αποφασίσει τελικά την παράταση του προγράμματος, αν και τονίζουν ότι η καλύτερη επιλογή θα ήταν να μην υπάρχει καταληκτική ημερομηνία, αλλά να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα κονδύλια.

Πάντως, από την πλευρά του ΥΠΕΝ διαμηνύεται ότι οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ανάλογα με την πορεία συμμετοχής των επιχειρήσεων. Υπενθυμίζεται ότι ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 176,75 εκατ. ευρώ και το ποσοστό ενίσχυσης των επιλέξιμων δαπανών μπορεί να ανέλθει έως και το 65%. Ο επιχορηγούμενος προϋπολογισμός κάθε επενδυτικής πρότασης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 500.000 ευρώ για τον κλάδο του τουρισμού και τις 250.000 ευρώ για τον κλάδο του εμπορίου και των υπηρεσιών.

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις θα λάβουν ενίσχυση για την υλοποίηση παρεμβάσεων, που αφορούν στην ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού κελύφους (π.χ. θερμομόνωση, εγκατάσταση συστημάτων σκίασης), στην εξοικονόμηση ενέργειας σε συστήματα θέρμανσης χώρων (αντικατάσταση λεβήτων από αντλίες θερμότητας) αλλά και ψύξης χώρων (αντικατάσταση ψυκτών), αερισμού χώρων, ζεστού νερού χρήσης, στην αντικατάσταση ενεργοβόρου εξοπλισμού που σχετίζεται με την παραγωγική διαδικασία των παρεχόμενων υπηρεσιών (π.χ. φούρνοι, ψυγεία), κ.ά.

Οι αιτήσεις υποβάλλονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα exoikonomo-epixeiro2023.gov.gr και στο πρόγραμμα εφαρμόζεται η μέθοδος της άμεσης αξιολόγησης.