Μέσα στις γιορτές προς το τέλος του έτους θα δοθεί επίδομα προσωπικής διαφοράς που φτάνει τα 200 ευρώ στους 770.000 χαμηλοσυνταξιούχους, που δεν θα πάρουν αύξηση για το 2025. Ταυτόχρονα το κυβερνητικό επιτελείο έχει συζητήσει να χορηγηθεί επιταγή ακρίβειας σε συνταξιούχους έως 750 ευρώ.

Αναδρομικά παράλληλων συντάξεων

Μέχρι τα μέσα Απριλίου θα έχουν καταβληθεί αναδρομικά έως 12.000 ευρώ σε 50.000 δικαιούχους από τον επανυπολογισμό των συντάξεων για παράλληλη ασφάλιση. Πρόκειται για τον επανυπολογισμό των συντάξεων για όσους εργάζονται από 1/1/2017 και μετά. Η προσαύξηση αφορά για κάθε χρόνο στην παράλληλη ασφάλιση ποσοστού 0,075% που θα προστίθεται στη σύνταξη και το ποσό που θα αφορά 56 συνολικά μήνες.

Αναδρομικά επικουρικών έως 15.000

Αντίστοιχα, θα υπολογιστούν και τα αναδρομικά των επικουρικών συντάξεων από παράλληλα ταμεία των παραπάνω. Για τις έξτρα εισφορές, ο νόμος προβλέπει προσαύξηση σύνταξης με συντελεστή 0,075% για κάθε έτος και για κάθε μια μονάδα πρόσθετης εισφοράς πάνω από το 6%. Σε ορισμένα ταμεία όπως των συνταξιούχων της πρώην Εμπορικής Τράπεζας (ΤΕΑΠΕΤΕ) οι συνολικές εισφορές επικουρικής ασφάλισης (εργαζόμενου και εργοδότη) έφταναν στο 14,75% των μηνιαίων αποδοχών τους, ήταν δηλαδή υπερδιπλάσιες από το 6% της «κανονικής» εισφοράς.

Με βάση τον νόμο «Κατρούγκαλου» για τις αιτήσεις από 1/1/2015 και μετά οι επικουρικές έχουν διπλό υπολογισμό, έναν για τα έτη ασφάλισης έως το 2014 και έναν δεύτερο υπολογισμό για τα έτη από 1/1/2015 και μετά.

Τα έτη έως το 2014 υπολογίζονται με ενιαίο ποσοστό αναπλήρωσης 0,45% για κάθε έτος έως το 2014, ενώ από το 2015 η επικουρική υπολογίζεται με βάση τις εισφορές που κατέβαλλαν οι ασφαλισμένοι και ανάλογα με την ηλικία που συνταξιοδοτούνται. Η προσαύξηση των επικουρικών συντάξεων για τις επιπλέον εισφορές θα αφορά το πρώτο κομμάτι της σύνταξης για τα έτη ως το 2014, καθώς από το 2015 και μετά οι ασφαλισμένοι με επιπλέον εισφορές έχουν τον ίδιο υπολογισμό με όσους καταβάλουν 6%. Οι αυξήσεις που προκύπτουν από την προσαύξηση μπορεί να φτάνουν ως και τα 400 ευρώ ανάλογα με τα έτη και τον συντάξιμο μισθό ως το 2014.

Διευρύνονται τα επιδόματα ΟΠΕΚΑ

Με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πριν από τις ευρωεκλογές θα διευρυνθούν τα επιδόματα του ΟΠΕΚΑ. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής σχεδιάζει την αναμόρφωση και διεύρυνση των κοινωνικών επιδομάτων και παροχών, μέρος του οποίου αναμένεται να εξαγγελθεί από τον πρωθυπουργό πριν τις Ευρωεκλογές.

Σύνταξη σε 25.000 ασφαλισμένους με χρέη

Μέσα στον Μάρτιο θα ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τους συνταξιούχους με χρέη, που θα δώσει τη δυνατότητα άμεσης συνταξιοδότησης σε 25.000 οφειλέτες. Οι εν λόγω ασφαλισμένοι θα πρέπει όμως να έχουν πληρώσει τουλάχιστον 20 χρόνια εισφορές. Η διάταξη ισχύει για έκδοση σύνταξης είτε στα 62 με 40 έτη είτε στα 67 με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης. Η διάταξη έχει και κριτήριο καταθέσεων για τους οφειλέτες που δεν πρέπει να υπερβαίνουν τα 12.000 ευρώ.

Αλλαγές στις συντάξεις χηρείας

Καθολικές θα είναι οι αλλαγές στις συντάξεις χηρείας για όλους τους συνταξιούχους. Ο δικαιούχος χηρείας θα λαμβάνει και δική του σύνταξη γήρατος και μετά την πρώτη τριετία της σύνταξης χηρείας, θα μπορεί να επιλέγει τη μικρότερη από τις δυο συντάξεις που θα έχει τη μείωση κατά 50% που προβλέπει ο νόμος. Στην περίπτωση που υπάρχουν δυο εθνικές συντάξεις και δυο ανταποδοτικές (από σύνταξη γήρατος και χηρείας), να μην κόβεται η ανταποδοτική σύνταξη χηρείας μετά την τριετία, ακόμη και αν είναι μικρότερη, αλλά η περικοπή να γίνεται στην εθνική σύνταξη, ώστε να καταβάλλεται μια εθνική.

Αύξηση συντάξεων από τις αλλαγές στην ΕΑΣ

Περίπου 400.000 συνταξιούχοι θα δουν πρόσθετες αυξήσεις στις συντάξεις που λαμβάνουν στις συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ, από την αναδιάρθρωση των ποσοστών κράτησης επί της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης (ΕΑΣ). Οι αλλαγές που μελετώνται στην ΕΑΣ αφορούν κράτηση με τρεις κλίμακες ως εξής:

Κράτηση 15% στην κύρια σύνταξη από τα 1.400 ευρώ ως τα 2.000 ευρώ.
Κράτηση 20% από τα 2.000 ευρώ ως τα 2.500 ευρώ και
Κράτηση 25% στο τμήμα κύριας σύνταξης από τα 2.500 ευρώ και άνω με πλαφόν από ένα ποσό και άνω για να υπάρχουν μειώσεις κρατήσεων και στις υψηλές συντάξεις.

Νέος Κανονισμός παροχών

Μέσα στο επόμενο δίμηνο η επιτροπή που έχει αναλάβει την εναρμόνιση των παροχών (σε χρήμα και είδος) των ασφαλιστικών ταμείων. Πρόκειται για τα επιδόματα: κυοφορίας και λοχείας, ασθένειας και ατυχήματος, τα έξοδα κηδείας, το επίδομα κατασκήνωσης , βρεφονηπιακού σταθμού, συμπαράστασης και φροντίδας κατ’ οίκον.