Μέσα από δύο παρεµβάσεις, και συγκεκριµένα µε αµφισβήτηση των χρεών και ενιαία καρτέλα οφειλέτη, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και η διοίκηση του ΕΦΚΑ επιχειρούν να λύσουν το πρόβληµα που ανέδειξε την περασµένη ∆ευτέρα η «Α», µε όσους έχουν τακτοποιήσει οφειλές και το σύστηµα τους εµφανίζει χωρίς ασφαλιστική ενηµερότητα.

Έκτακτα µέτρα για τη διευκόλυνση των µη µισθωτών

Το θέµα συζητήθηκε µεταξύ της ∆όµνας Μιχαηλίδου και του διοικητή του Ταµείου, Αλέξανδρου Βαρβέρη, όπου αποφασίστηκαν έκτακτα µέτρα για τη διευκόλυνση των µη µισθωτών που επιθυµούν να ενεργοποιήσουν την ασφαλιστική τους ικανότητα.

Συγκεκριµένα, οι ενδιαφερόµενοι που έχουν πλέον διευθετήσει τις οφειλές τους (είτε εξοφλώντας είτε ρυθµίζοντας και καταβάλλοντας την 1η δόση) µπορούν:

1. Να απευθυνθούν σε οποιοδήποτε τοπικό κατάστηµα του e-ΕΦΚΑ, και µάλιστα χωρίς ραντεβού, ειδικώς για ζητήµατα ασφαλιστικής ικανότητας και να λάβουν άµεσα ασφαλιστική ικανότητα.
2. Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική υπηρεσία «Έλεγχος ασφαλιστικής ικανότητας µη µισθωτών» (µέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr) και να επιλέξουν «αµφισβήτηση οφειλών». Ειδική οµάδα έργου που συστάθηκε γι’ αυτό τον σκοπό επεξεργάζεται τα αιτήµατα και η ασφαλιστική ικανότητα αποκαθίσταται εντός λίγων ωρών.
3. Να αναµένουν την προγραµµατισµένη αυτόµατη απόδοση ασφαλιστικής ικανότητας. Ακόµα και ως προς αυτή, αντί να διενεργείται µηνιαίως, αποφασίστηκε να γίνεται κάθε εβδοµάδα. Ήδη, από την περασµένη Παρασκευή απέκτησαν ασφαλιστική ικανότητα όσοι εξόφλησαν ή ρύθµισαν έως την 6η Μαρτίου, ενώ όσοι το έπραξαν από την 7η Μαρτίου θα αποκτήσουν αυτόµατα ασφαλιστική ικανότητα στο τέλος της επόµενης εβδοµάδας.

Επειδή παρατηρείται ότι η πλειονότητα όσων απευθύνθηκαν στα καταστήµατα και την πλατφόρµα εξακολουθούσαν να έχουν οφειλές και προκειµένου να µην ταλαιπωρούνται, οι ενδιαφερόµενοι προτού απευθυνθούν στα τοπικά καταστήµατα να ελέγξουν: 

  • Εάν πράγµατι έχουν ασφαλιστική ικανότητα, ακολουθώντας τον σύνδεσµο που προαναφέρθηκε.
  • Εάν έχουν τρέχουσες οφειλές, ακολουθώντας τον σχετικό σύνδεσµο µέσω της ιστοσελίδας www.idika.org.gr.
  • Εάν έχουν βεβαιωµένες οφειλές στο ΚΕΑΟ, τις οποίες θα πρέπει να εξοφλήσουν ή να ρυθµίσουν, ακολουθώντας τον σχετικό σύνδεσµο για τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΚΕΑΟ, µέσω της ιστοσελίδας www.efka.gov.gr.

Τι προβλέπεται

Ασφαλιστική ικανότητα αποδίδεται σε όλους τους εργαζόµενους. Όσον αφορά τους µη µισθωτούς, απαραίτητα προϋπόθεση είναι: α) είτε να έχουν εξοφλήσει τις ασφαλιστικές εισφορές τους, β) είτε να έχουν ρυθµίσει τις οφειλές τους και να εξοφλούν τακτικά τις δόσεις που προβλέπει η ρύθµιση. Όσον αφορά τους µισθωτούς, προϋπόθεση είναι η πραγµατοποίηση τουλάχιστον 50 ηµερών εργασίας (που δηλώθηκαν στην ΑΠ∆ από τον εργοδότη) κατά το προηγούµενο ηµερολογιακό έτος ή κατά το τελευταίο δωδεκάµηνο, ανεξαρτήτως της εξόφλησης των εισφορών από µέρους του εργοδότη.
Τονίζεται ότι η απώλεια ασφαλιστικής ικανότητας δεν συνεπάγεται απώλεια της δωρεάν ιατροφαρµακευτικής περίθαλψης.

Όλοι οι νόµιµα διαµένοντες πολίτες στη χώρα µε ενεργό ΑΜΚΑ έχουν ανεµπόδιστη και δωρεάν πρόσβαση στη νοσηλεία και την ιατροφαρµακευτική περίθαλψη στο δηµόσιο σύστηµα Υγείας, ήτοι σε δηµόσια νοσοκοµεία, καθώς και σε Κέντρα Υγείας.

Για ευάλωτους 

Ειδική µέριµνα έχει ληφθεί για τις ευάλωτες οµάδες πληθυσµού, ανήλικοι, Άτοµα µε Αναπηρία και χρονίως πάσχοντες, οι οποίες καλύπτονται και από ιδιώτες γιατρούς, για συνταγογράφηση φαρµάκων, θεραπειών και διαγνωστικών εξετάσεων.

Τέλος, υπενθυµίζεται ότι κατ’ εξαίρεση ασφαλιστική ικανότητα για την περίοδο 2024- 2025 έχει χορηγηθεί επίσης σε κατηγορίες εργαζοµένων που αντιµετωπίζουν αντικειµενική δυσκολία στο να ανταποκριθούν και να καλύψουν τις απαραίτητες προϋποθέσεις της ασφαλιστικής ικανότητας: πληγέντες από φυσικές καταστροφές, εργαζόµενοι στα Ναυπηγεία Σκαραµαγκά, στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάµατος και τα Ναυπηγεία Ελευσίνας.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»