Περισσότερες αιτήσεις από ποτέ υποβλήθηκαν τον Φεβρουάριο για ρυθµίσεις χρεών µέσω του εξωδικαστικού µηχανισµού. Συνολικά 7.360 οφειλέτες έσπευσαν να αιτηθούν ρύθµιση των χρεών τους, αριθµός υπερδιπλάσιος από τον µέσο όρο των προηγούµενων µηνών που ήταν περίπου 3.400.

Ο υπερδιπλασιασµός των αιτήσεων που δείχνει ότι επιτέλους ο εξωδικαστικός µηχανισµός κινείται µε µεγαλύτερες ταχύτητες, ώστε κάποια στιγµή να αποτελέσει αποτελεσµατικό εργαλείο ρύθµισης οφειλών, είναι άµεσα συνυφασµένος µε τις βελτιώσεις που τέθηκαν σε εφαρµογή τον προηγούµενο µήνα.

Οι βελτιώσεις

Οι αλλαγές οδηγούν πλέον σε πρόσθετο «κούρεµα» οφειλών έως και 28% επί της οφειλής σε όσα δάνεια έχουν εµπράγµατες εξασφαλίσεις, υποχρεώνουν τις τράπεζες, τους servicers και το ∆ηµόσιο να κάνουν άµεσα αποδεκτές τις προτάσεις ρύθµισης για όλους τους ευάλωτους οφειλέτες, προβλέπουν µείωση του επιτοκίου στο 3% για όλες τις ρυθµίσεις χρεών για διάστηµα 3 ετών, ενώ παρέχουν τη δυνατότητα ένταξης και όσων φυσικών προσώπων «κληρονόµησαν» οφειλές. Σύµφωνα µε τα µηνιαία στοιχεία που έδωσε στη δηµοσιότητα η Γενική Γραµµατεία Χρηµατοπιστωτικού Τοµέα και ∆ιαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους, τον Φεβρουάριο πραγµατοποιήθηκαν 1.222 νέες ρυθµίσεις οφειλών.

Έτσι συνολικά µέχρι σήµερα έχουν ολοκληρωθεί συνολικά 14.322 επιτυχείς ρυθµίσεις οφειλών µέσω του εξωδικαστικού µηχανισµού (5,17 δισ. ευρώ αρχικών οφειλών). Παράλληλα σε υψηλά επίπεδα κινούνται και οι διµερείς ρυθµίσεις χρεών µεταξύ των οφειλετών και των εταιρειών διαχείρισης δανείων. Για τον Ιανουάριο που υπάρχουν τα τελευταία διαθέσιµα στοιχεία πραγµατοποιήθηκαν από τους servicers απευθείας διµερείς ρυθµίσεις µε 7.251 οφειλέτες για χρέη 238.000.000 ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι µε βάση τη νέα σχετική νοµοθεσία µέχρι τα τέλη Μαρτίου οι servicers υποχρεούνται να θέσουν σε λειτουργία και την ειδική ψηφιακή πλατφόρµα ενηµέρωσης των δανειοληπτών για την παροχή πληροφόρησης.

Μεγάλη αύξηση

Σε εκτιµήσεις της, τον προηγούµενο µήνα, η γενική γραµµατέας Θεώνη Αλαµπάση είχε διατυπώσει την πρόβλεψη ότι µε τις βελτιώσεις του εξωδικαστικού µηχανισµού το πρώτο εξάµηνο οι ρυθµίσεις αναµένεται να ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς το ενδιαφέρον οφειλετών να καταλήξουν σε εξωδικαστική ρύθµιση για χρέη προς τις τράπεζες, στους servicers και το ∆ηµόσιο αυξάνεται ταχύτατα. Από την έκθεση προόδου του εξωδικαστικού προκύπτει ότι µέχρι σήµερα έχουν υποβληθεί συνολικά 56.860 αιτήσεις που αντιστοιχούν σε αρχικές οφειλές 28,2 δισ. ευρώ.

Από το σύνολο των αιτήσεων:
- Περίπου 21.950 µε οφειλές 14,03 δισ. ευρώ (49,77%) βρίσκονται ακόµη σε στάδιο αρχικής υποβολής και άντλησης στοιχείων.
- 27.81 αιτήσεις µε οφειλές 10,65 δισ. ευρώ (37,78%) έχουν ολοκληρωθεί.
- 7.100 αιτήσεις για χρέη 3,51 δισ. ευρώ (12,45%) βρίσκονται στο στάδιο της οριστικής υποβολής και διαπραγµάτευσης. Η πλειονότητα των αιτήσεων ρύθµισης αφορούν οφειλές από 50.000 έως 200.000 ευρώ, ωστόσο τα χρέη άνω του 1.000.0000 ευρώ αθροίζουν πάνω από 16,4 δισ. ευρώ και αντιστοιχούν στο 58,3% του συνόλου των χρεών του εξωδικαστικού.

Απομείωση

Σύµφωνα µε την ίδια έκθεση, στις ρυθµίσεις που τελεσφορούν η µέση διάρκεια αποπληρωµής οφειλών προς το ∆ηµόσιο διαµορφώνεται στα 17 χρόνια, για στεγαστικά δάνεια σε 27 χρόνια, για επιχειρηµατικά στα 19 χρόνια και για καταναλωτικά στα 14 χρόνια. Επίσης, το µέσο «κούρεµα» για οφειλές προς το ∆ηµόσιο διαµορφώνεται σε 16,93% ενώ είναι πολύ µεγαλύτερο προς τράπεζες και servicers, ειδικά για τα καταναλωτικά (34,28%), τα επιχειρηµατικά (30,54%) και τα στεγαστικά δάνεια (13%). Το 45,35% των ρυθµίσεων προς τους χρηµατοδοτικούς φορείς έχει ολοκληρωθεί µε «κούρεµα» οφειλής πάνω από 30%, ενώ συνολικά έχουν διαγραφεί χρέη 1,52 δισ. ευρώ.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή