Με τα ήδη υπάρχοντα µέτρα που προστίθενται στα καινούργια από την 1η Μαρτίου προσπαθεί η κυβέρνηση να λύσει τον δύσκολο γρίφο της ακρίβειας. Με τα τέσσερα «µέτρα Σκρέκα» ήδη παρατηρούνται µειώσεις 15%-20% σε περισσότερους από 4.000 κωδικούς προϊόντων, από τις 13 κατηγορίες που αφορούν οι συγκεκριµένες παρεµβάσεις: γενικά καθαριστικά προϊόντα (απορρυπαντικά ρούχων, απορρυπαντικά πιάτων, καθαριστικά επιφανειών παντός είδους, χλωρίνες) και προϊόντα προσωπικής υγιεινής (σαµπουάν και conditioner, αφρόλουτρα, σαπούνια, οδοντόκρεµες, βρεφικές και παιδικές πάνες). Ταυτόχρονα, οι τιµές των τροφίµων επιµένουν σε ανοδική τροχιά και το υπουργείο Ανάπτυξης ενεργοποιεί εκ νέου τα εποχικά «Καλάθια του νοικοκυριού».

Τι περιλαμβάνουν οι τρεις κατηγορίες προϊόντων

Από την Τετάρτη 13 Μαρτίου έως και την Κυριακή 4 Μαΐου θα βρίσκεται στα ράφια των σουπερµάρκετ το «Καλάθι της Σαρακοστής», το οποίο περιλαµβάνει τρεις (προς το παρόν) επιπλέον κατηγορίες προϊόντων: χαλβά, νηστίσιµες σαλάτες (αλοιφές, µελιτζανοσαλάτες, ταραµοσαλάτες κ.ά.), κατεψυγµένα θαλασσινά (δύο τουλάχιστον είδη). Σύµφωνα µε τη σχετική υπουργική απόφαση, το «Καλάθι της Σαρακοστής» αποτελεί επέκταση του «Καλαθιού του νοικοκυριού», που είναι ήδη σε ισχύ, ώστε κάθε νοικοκυριό να έχει όλα τα απαραίτητα προϊόντα για το σαρακοστιανό τραπέζι σε προσιτές τιµές. Σήµερα, στα σουπερµάρκετ της χώρας το κόστος των εδεσµάτων της Σαρακοστής έχει µεγάλο εύρος. Ενδεικτικά, όπως προέκυψε από το ρεπορτάζ της «Απογευµατινής»:

Ο χαλβάς, ανάλογα µε την ποιότητα, τη µάρκα και τον συνδυασµό γεύσεων κοστίζει από 6,75 έως 15,40€ / kg. ¤ Αντίστοιχα, η ταραµοσαλάτα κοστίζει από 9,20 έως 15,80€ / kg, η µελιτζανοσαλάτα από 6,20 έως 13€ / kg και τα κατεψυγµένα θαλασσινά ως εξής: γαρίδες 8,35-17€ / kg, καλαµάρι 10€ / kg, χταπόδι 16,40€ / kg.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε σχετικά: «Θέλουµε κάθε σπίτι να έχει πρόσβαση σε ποιοτικά προϊόντα στις χαµηλότερες δυνατές τιµές αυτές τις άγιες ηµέρες. Το “Καλάθι της Σαρακοστής”, το οποίο αποτελεί επέκταση του “Καλαθιού του νοικοκυριού”, περιλαµβάνει όλα τα απαραίτητα τρόφιµα για κάθε νοικοκυριό ενόψει της νηστείας της Σαρακοστής. Κανένας πολίτης δεν θα είναι αποκλεισµένος από τα πολύτιµα εκείνα αγαθά για να γεµίσει το τραπέζι της οικογένειας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να παίρνει όλες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες, ώστε να βοηθά εµπράκτως όλους τους καταναλωτές».

Πόσο θα στοιχίσει η Τσικνοπέμπτη

Όµως, πριν από τη Σαρακοστή, οι καταναλωτές θα έλθουν «αντιµέτωποι» µε την Τσικνοπέµπτη. Το αυριανό εθιµοτυπικό φαγοπότι φαίνεται πως θα κοστίσει ακριβά στην ελληνική οικογένεια, αφού, σύµφωνα και µε την ΕΛΣΤΑΤ, οι τιµές των κρεάτων µέσα σε έναν χρόνο έχουν αυξηθεί κατά 6%. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της «Απογευµατινής», το κόστος για το αρνί και το κατσίκι ανέρχεται στα 14 ευρώ το κιλό, για το κοτόπουλο 4,5 ευρώ το κιλό, και το χοιρινό στα 5-10 ευρώ, ανάλογα µε το κοµµάτι.

* Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή