«Δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα πρόστιμο εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί τα τεχνικά προβλήματα που λογικό είναι να έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες κατά την υλοποίηση αυτού του τόσο μεγάλου έργου διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS» ξεκαθάρισε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος.

Όπως τόνισε, «σήμερα θα γίνει μια σύσκεψη και θα αποφασιστεί κατά πόσο απαιτείται παράταση στη διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές».

Ο Όμηρος Τσάπαλος  στους  Σωτήρη Ξενάκη & Βασίλη Σκουρή                              | Parapolitika


Αναλυτικά η συνέντευξη του Όμηρου Τσάπαλου στα Παραπολιτικά 90,1

Ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Οικονομικών, Όμηρος Τσάπαλος, μίλησε στα Παραπολιτικά 90.1 και την εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους Βασίλη Σκουρή και Σωτήρη Ξενάκη.

Αναφορικά με την ενδεχόμενη παράταση για τα POS

Σήμερα θα γίνει μια σύσκεψη, θα βάλουμε κάτω τα δεδομένα που θα μας προσκομίσει η ΑΑΔΕ σχετικά με την πρόοδο της υλοποίησης του έργου και αυτοί που είναι να αποφασίσουν θα αποφασίσουν κατά πόσο απαιτείται κάποια παράταση ή όχι.

Για να καθησυχάσω τον κόσμο θέλω να πω ψυχραιμία, δεν πρόκειται να επιβληθεί κανένα πρόστιμο εάν προηγουμένως δεν έχουν επιλυθεί τα τεχνικά προβλήματα που λογικό είναι να έχουν προκύψει τις τελευταίες εβδομάδες κατά την υλοποίηση αυτού του τόσο μεγάλου έργου διασύνδεσης των ταμειακών με τα POS. Πρόκειται για το μεγαλύτερο ψηφιακό έργο αυτή τη στιγμή που βρίσκεται σε εξέλιξη που συνδυάζει τη συνεργασία 300.000 επιχειρήσεων με δεκάδες παρόχους, με χιλιάδες τεχνικούς εγκατάστασης και φυσικά με το υπουργείο και την ΑΑΔΕ.

Τρία είναι τα προβλήματα, σε κάποιες περιπτώσεις υπολογίζουμε περίπου στο 10 με 15% δεν έχει γίνει ακόμα η αναβάθμιση των συστημάτων των POS και των ταμειακών που είναι προϋπόθεση για τη διασύνδεση. Αυτό είναι με ευθύνη των παρόχων, πιέζουμε καθημερινά τους παρόχους ούτως ώστε και το υπόλοιπο 15% να συμμορφωθεί στις επιταγές του νόμου και των κανόνων. Το δεύτερο έχει να κάνει με το ότι οι τεχνικοί εγκατάστασης δεν προλαβαίνουν να κλείσουν ραντεβού και να επισκεφτούν τα καταστήματα λόγω φόρτου εργασίας. Και το τρίτο που έχουμε παρατηρήσει είναι κάποια προβλήματα ανθρώπων που έχουν κάνει ήδη τη διασύνδεση και μετά από κάποιες μέρες προκύπτει κάποιο πρόβλημα στη διασύνδεση αυτή.

Τις πρώτες μέρες δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος κανενός προστίμου, θα υπάρξει μια περίοδος ανοχής γιατί παρατηρούμε ότι υπάρχει αδυναμία κλεισίματος ραντεβού σε κάποιες περιοχές λόγω λίγων τεχνικών εγκατάστασης.

Είναι ένα τεράστιο έργο όπου αν δεν ολοκληρωθεί στην ώρα του θα χάσουμε χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης επομένως είναι προτιμότερο να πιέζουμε καταστάσεις όσο γίνεται νωρίτερα παρά να φτάνουμε την τελευταία στιγμή και να τρέχουμε και να μην φτάνουμε.

Η τελική ημερομηνία από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι Μάιο-Ιούνιο όμως δεν πρόκειται να δοθεί παράταση μέχρι τότε, είναι η καταληκτική ημερομηνία προκειμένου να ολοκληρώσουμε το έργο.

Υπάρχουν δύο κατηγορίες επιχειρηματιών που δεν πρέπει να ανησυχούν ότι σήμερα τελειώνει η διορία και άρα θα φάω πρόστιμο από αύριο. Η μια είναι οι εποχικές επιχειρήσεις για παράδειγμα κατάστημα με είδη δώρων στην Τήνο δεν χρειάζεται ο άνθρωπος να πάρει το πλοίο σήμερα να πάει στην Τήνο να περιμένει τεχνικό να διασυνδεθεί μπορεί να το κάνει έστω μια μέρα πριν ανοίξει το κατάστημά του, τον Μάιο ή τον Ιούνιο. Η δεύτερη κατηγορία έχει να κάνει με τους 35 κλάδους λιανικής που πριν από λίγο διάστημα ανακοινώσαμε ότι θα πρέπει να προμηθευτούν υποχρεωτικά POS. Αυτοί οι άνθρωποι πρώτα πρέπει να το προμηθευτούν και η διορία παραγγελίας λήγει σήμερα και δεν παίρνει παράταση αυτό, σε δεύτερη φάση να το εγκαταστήσουν, αυτό πρέπει να το κάνουν μέσα στον Μάρτιο και από 1η Απριλίου να έχουν διασυνδέσεις στα συστήματά τους. Άρα αυτοί έχουν ούτως ή άλλως ένα μήνα παράταση για τη διασύνδεση.