Φθηνότερες προµήθειες για τις τραπεζικές συναλλαγές τους πληρώνουν οι συναλλασσόµενοι µε τις ελληνικές τράπεζες σε σχέση µε την «ταρίφα» που επιβάλλουν οι τράπεζες στην υπόλοιπη Ε.Ε. Με εξαίρεση την αποστολή εµβάσµατος στο εξωτερικό, οι ελληνικές τράπεζες έχουν πολύ χαµηλότερες χρεώσεις από τις άλλες ευρωπαϊκές στο σύνολο των παρεχόµενων υπηρεσιών, όπως πιστοποιεί η αναζήτηση στις ιστοσελίδες των ευρωπαϊκών τραπεζών για τα κόστη των υπηρεσιών τους και η αντιπαραβολή τους µε τις χρεώσεις των ελληνικών τραπεζών. Στο πλαίσιο αυτό, λαµβάνοντας υπόψη ένα αντιπροσωπευτικό δείγµα τραπεζών από τη Γαλλία, τη Γερµανία, την Ισπανία, την Ιταλία και την Κύπρο (όπως οι τράπεζες Société Générale, Deutsche Bank, BBVA, Intesa Sanpaolo, Τράπεζα Κύπρου) και συγκρίνοντας µε τις τέσσερις ελληνικές µεγάλες τράπεζες (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank και Alpha Bank) προκύπτουν τα εξής για τις τραπεζικές χρεώσεις στις επτά πιο συνηθισµένες συναλλαγές.

Οι επτά πιο συνηθισµένες συναλλαγές

1. Ανάληψη µετρητών µε χρεωστικές κάρτες. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 13,90 ευρώ σε µηνιαία βάση. Οι ελληνικές τράπεζες δεν χρεώνουν τον πελάτη τους για αναλήψεις από το δικό τους δίκτυο ΑΤΜ, ενώ για αναλήψεις από το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας χρεώνουν από 0,60 έως 0,75 ευρώ. 2. Συνδροµή ανανέωσης χρεωστικής κάρτας. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 7,5 έως 35 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 20 ευρώ σε ετήσια βάση. 3. Παροχή αντιγράφου κινήσεων λογαριασµού στη διεύθυνση αλληλογραφίας του εκάστοτε πελάτη σε µηνιαία συχνότητα. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1 έως 10 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες από 0 έως 1,5 ευρώ. 4. Υπηρεσία ειδοποιήσεων (Alerts). Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0,09 ευρώ ανά ειδοποίηση έως 12 ευρώ σε ετήσια βάση. Οι ελληνικές τράπεζες παρέχουν δωρεάν την υπηρεσία µέσω e-mail και για SMS χρεώνουν από 0,2 ευρώ/SMS έως 20 ευρώ ανά έτος. 5. Αµεσες χρεώσεις µε χρέωση λογαριασµού αναλόγως του Οργανισµού (µεµονωµένες ή επαναλαµβανόµενες - πάγιες). Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 10 ευρώ ανά συναλλαγή. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 0 έως 0,60 ευρώ ανά συναλλαγή. 6. Εξερχόµενη µεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA (Ενιαίος Χώρος Πληρωµών σε ευρώ/ Single European Payments Area). Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω τραπεζικού καταστήµατος και από 0 έως 7,50 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω Internet/Mobile banking. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 12 έως 17 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω τραπεζικού καταστήµατος και από 1 έως 1,40 ευρώ ανά συναλλαγή µέσω Internet/Mobile banking. 7. Εισερχόµενη µεταφορά πίστωσης 5.000 ευρώ εντός SEPA. Οι ευρωπαϊκές τράπεζες χρεώνουν από 1,20 έως 8 ευρώ. Οι ελληνικές τράπεζες χρεώνουν από 3 έως 4 ευρώ.


Ωφεληµένοι οι συναλλασσόµενοι µε τις ελληνικές τράπεζες

Οι παραπάνω σηµαντικές διαφορές στην τιµολόγηση των υπηρεσιών ελληνικών και ξένων τραπεζών δεν µπορούν να αιτιολογηθούν µε το επιχείρηµα ότι οι µισθοί στην Ελλάδα είναι χαµηλότεροι, εποµένως είναι αυτονόητο πως και οι τραπεζικές χρεώσεις θα είναι χαµηλότερες. Κατ’ αρχάς, η αντιστοιχία αυτή δεν ισχύει για άλλα προϊόντα και υπηρεσίες που είναι ακριβότερα στην Ελλάδα από την υπόλοιπη Ευρώπη. Επιπλέον, όµως, ο τραπεζικός τοµέας εποπτεύεται ενιαία από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Που σηµαίνει ότι οι στόχοι για τις ελληνικές τράπεζες για κερδοφορία και κεφάλαια είναι ίδιοι µε αυτούς για τις άλλες ευρωπαϊκές. Μάλιστα, οι τελευταίες βρίσκονται σε πλεονεκτική θέση, καθώς δεν πέρασαν από µακροχρόνια κρίση όπως οι ελληνικές, ξεκίνησαν νωρίτερα και µε πολύ περισσότερα κεφάλαια τις επενδύσεις στην ψηφιοποίηση, συνεχίζουν να δανείζονται χρήµα φθηνότερα από τις αγορές, ενώ επί σειρά ετών εκµεταλλεύθηκαν τα αρνητικά επιτόκια για να µην πληρώνουν επιτόκια στους καταθέτες, αντιθέτως τους χρέωναν για τις καταθέσεις τους. Στο πλαίσιο αυτό, τα έσοδα των ευρωπαϊκών τραπεζών από προµήθειες καταλαµβάνουν πολύ µεγαλύτερο ποσοστό της κερδοφορίας τους, ενώ συγκριτικά -βάσει επισκοπήσεων του SSM- τα έσοδα των ελληνικών τραπεζών από προµήθειες υπολείπονται, κατά µέσον όρο, 16% των εσόδων στις άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες. Οι συναλλασσόµενοι µε τις ελληνικές τράπεζες αναµένεται να βγουν ωφεληµένοι από τα «πακέτα» υπηρεσιών µε πάγια µηνιαία χρέωση που προωθούν οι τράπεζες, οµαδοποιώντας συναλλαγές που µπορεί να εκτελεί κάποιος σε µηνιαία βάση και επιβάλλοντας µία συνολική, χαµηλότερη προµήθεια. *Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής