Νομοθετική παρέμβαση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης που επιβαρύνει χιλιάδες συνταξιούχους προανήγγειλε από το βήμα της Βουλής ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγου, ενώ επιβεβαίωσε εμμέσως ότι η κυβέρνηση εξετάζει να δώσει και φέτος «επίδομα» Πάσχα στους ευάλωτους.

Ο κ. Τσακλόγλου παραδέχθηκε ότι υπάρχουν κάποια προβληματικά σημεία στην αρχιτεκτονική της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων (ΕΑΣ) τα οποία χρήζουν βελτίωσης και υπογράμμισε ότι στόχος είναι η εισφορά «να γίνει πιο αναλογική, διασφαλίζοντας ότι μετά την καταβολή της, το ύψος της σύνταξης δεν θα πέφτει κάτω από το πλαφόν του κλιμακίου επί του οποίου επιβλήθηκε η εισφορά». Ενώ η πολιτική απόφαση για μείωση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων είναι ειλημμένη, σπαζοκεφαλιά αποτελούν το δημοσιονομικό κόστος αλλά και οι επιπτώσεις που θα έχει στα έσοδα του Ασφαλιστικού Κεφαλαίου Αλληλεγγύης Γενεών, το οποίο συγκεντρώνει χρήματα για τους μελλοντικούς συνταξιούχους.

Όπως ενδεικτικά ανέφερε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, «είναι σημαντικό η όποια προσαρμογή και εξομάλυνση να γίνει με όσο το δυνατόν πιο δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, προκειμένου να μη διαταραχθεί ούτε η δημοσιονομική ισορροπία της χώρας αλλά ούτε και ο προϋπολογισμός του ΑΚΑΓΕ που αφορά χρήματα που προορίζονται για τη νέα γενιά».

Στο τραπέζι συζήτηση για τη μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης

● Μείωση κατά 50% της κράτησης και επιβολή σε όλο το ποσό της σύνταξης. Σήμερα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.730 ευρώ, έχει παρακράτηση 6% ή 104 €. Η σύνταξη λόγω της ΕΑΣ υποχωρεί στα 1.625 ευρώ. Με το νέο σύστημα, το ποσοστό της εισφοράς μειώνεται σε 3% και η κράτηση στο ποσό της σύνταξης περιορίζεται στα 51,9 ευρώ.

● Επιβολή της ΕΑΣ από το «πρώτο ευρώ», αλλά μόνο στο ποσό που ξεπερνά το πλαφόν κάθε κλιμακίου. Δηλαδή, σε σύνταξη 1.500 ευρώ, με κράτηση 3%, το ποσό είναι 45 ευρώ. Αν όμως η κράτηση επιβάλλεται μόνο στο ποσό που ξεπερνά τα 1.400 ευρώ, δηλαδή μόνο στα 100 ευρώ, το ποσό της εισφοράς μειώνεται στα 9 ευρώ.


suntakseis

Έκτακτο βοήθημα

Ο κ. Τσακλόγλου «έκλεισε το μάτι» και για την καταβολή έκτακτου επιδόματος στους συνταξιούχους και τους ευάλωτους πολίτες το Πάσχα, σημειώνοντας με νόημα ότι «όσο η οικονομία μας αναπτύσσεται και η είσπραξη φορολογικών εσόδων αυξάνεται τόσο μεγαλύτερη δυνατότητα έχουμε να στηρίζουμε όχι μόνο συνταξιούχους αλλά το σύνολο του ευάλωτου πληθυσμού, χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα».

Δεσμεύσεις

Ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, επανέλαβε ότι «αποτελεί σταθερή δέσμευση της κυβέρνησης, σημαντικό μέρος από το θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα που υπερκαλύπτει τους στόχους που τίθενται κάθε χρονιά να επιστρέφεται στην κοινωνία».

Στο πλαίσιο αυτό, τα προηγούμενα χρόνια δόθηκε:

● Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων ύψους 250 ευρώ κατά το έτος 2021.
● Έκτακτη οικονομική ενίσχυση ευάλωτων συνταξιούχων δύο φορές εντός του 2022, το Πάσχα ύψους 200 ευρώ και τα Χριστούγεννα ύψους 250 ευρώ.
● Εφάπαξ ενίσχυση, μεταξύ 200 και 300 ευρώ, το Πάσχα του 2023, σε συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά.
● Εφάπαξ ενίσχυση 150 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους τα Χριστούγεννα του 2023.
● Καταβολή εφάπαξ ενίσχυσης, μεταξύ 100 και 200 ευρώ, στους συνταξιούχους του e-ΕΦΚΑ με προσωπική διαφορά.
● Αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν πάνω από 30 έτη ασφάλισης.
● Μείωση στο 9% από 22% του εισαγωγικού συντελεστή για φορολογητέο εισόδημα έως 10.000 ευρώ αυξάνοντας το διαθέσιμο εισόδημα σε όλους συμπεριλαμβανομένων, προφανώς, και των συνταξιούχων.

Πάνος Τσακλόγλου: Σταδιακή εξάλειψη της προσωπικής διαφοράς

Με αφορμή την επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Φραγκίσκου Παρασύρη, για τις συντάξεις των απόστρατων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, ο κ. Τσακλόγου αναφέρθηκε στην προσωπική διαφορά, στα προβλήματα που δημιούργησε ο νόμος Κατρούγκαλου, αλλά και τη μεγάλη μείωση που έχει καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.

Όπως είπε, «προέκυψε για μερίδα συνταξιούχων, μετά την εφαρμογή του νόμου 4387/2016 και τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους, ώστε να μην υποστούν απότομη μείωση του βιοτικού τους επίπεδου. Αντιθέτως, οι νέοι συνταξιούχοι έλαβαν απευθείας μειωμένες τις συντάξεις τους βάσει του ίδιου νόμου. Επομένως, βρίσκονται σε δυσμενέστερη θέση σε σχέση με τους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά. Η προσωπική διαφορά εξαλείφεται σταδιακά με την αύξηση των συντάξεων, αλλά και μέσω της εφαρμογής των διατάξεων του νόμου 4670/2020 για την αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης όσων έχουν ασφαλιστικό βίο μεγαλύτερο των 30 ετών». Σύμφωνα με στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, ο αριθμός των συντάξεων με προσωπική διαφορά μειώθηκε μεταξύ Σεπτεμβρίου 2021 και Φεβρουαρίου 2024 από περίπου 1.230.000 σε 770.000.

Αναφορικά με τις αυξήσεις συντάξεων τόνισε: «Πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, έχουν δοθεί δύο μόνιμες αυξήσεις στις συντάξεις, κατά 7,75% το 2023 και 3% το 2024, με εφαρμογή του μηχανισμού που συνδέει την αύξηση των συντάξεων με την αύξηση του ΑΕΠ και την εξέλιξη του τιμαρίθμου».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»