Σάρκα και οστά αναμένεται να λάβει την επόμενη εβδομάδα το πρόγραμμα «Ανακαινίζω-Νοικιάζω» για 12.500 δικαιούχους, οι οποίοι θα επιδοτηθούν με το 40% του κόστους ανακαίνισης έως 10.000 ευρώ, προκειμένου να εκσυγχρονίσουν κλειστές κατοικίες, οι οποίες στη συνέχεια θα νοικιαστούν για τουλάχιστον 3 χρόνια.
Προς το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ανακοινωθεί η υπουργική απόφαση με τα κριτήρια του προγράμματος αυτού, το οποίο θα αφορά περίπου 12.500 κατοικίες και θα προσομοιάζει με την «Κοινωνική κατοικία», καθώς οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν την κρατική επιχορήγηση (έως 4.000 ευρώ) για εργασίες ανακαίνισης, αφότου αναρτούν ηλεκτρονικά το μισθωτήριο συμβόλαιο διάρκειας τουλάχιστον 3 ετών

"Ανακαινίζω-Νοικιάζω": Οι προϋποθέσεις

Σύμφωνα με πληροφορίες, στην υπουργική απόφαση θα ορίζεται ότι για την επιδότηση του ιδιοκτήτη θα απαιτείται να έχει δηλώσει το σπίτι ως κενό στο Ε2 του τελευταίου φορολογικού έτους και το συμβόλαιο ενοικίασης να είναι τουλάχιστον τριετές. Το 3ετές συμβόλαιο θα αφορά την αποφυγή το ακίνητο να διατεθεί μετά την ανακαίνιση του για Airbnb.

Για το πρόγραμμα θα υπάρξει πρόσκληση σε ενδιαφερόμενες και ενδιαφερόμενους την ερχόμενη εβδομάδα. Σύμφωνα με την απόφαση, η επιδότηση δίδεται για την ανακαίνιση ακινήτου με εμβαδόν έως 100 τ.μ., το οποίο να βρίσκεται σε αστική περιοχή. Δεν θα πρέπει να έχει δηλωθεί ως πρώτη κατοικία ή ως μισθωμένη, αλλά να αναφέρεται ως κενή στο Ε2 των τριών τελευταίων ετών.

Οι δικαιούχοι ιδιοκτήτες θα πρέπει να έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ και η ακίνητη περιουσία τους να μην υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ. Για κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο (για κάθε ΑΦΜ αιτούντος) είναι δυνατή η υποβολή μόνο μίας αίτησης, ενώ οι δικαιούχοι δεν θα πρέπει να έχουν λάβει επιδότηση από άλλο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας.

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή