Με δύο σημαντικές αλλαγές και πολλές υποπεριπτώσεις διορθώσεων θα υποβληθούν φέτος οι φορολογικές δηλώσεις. Η πρώτη αφορά τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και η δεύτερη τις προσυμπληρωμένες δηλώσεις εισοδήματος μισθωτών και συνταξιούχων.

Προσυμπληρωμένες οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024

1. Αλλαγές στον ΦΠΑ. Οι δηλώσεις ΦΠΑ από την 1η Ιανουαρίου 2024 θα είναι προσυμπληρωμένες. Δηλαδή έσοδα και έξοδα θα είναι προσυμπληρωμένα. Ουσιαστικά θα αφορούν στοιχεία που έχουν δηλωθεί στην πλατφόρμα myDATA. Δεν θα μπορούν δηλαδή να εμφανιστούν αυξημένες δαπάνες που μειώνουν το εισόδημα και τον φόρο. Αρχικά θα δίδεται η δυνατότητα διορθώσεων με μείωση εσόδων και αύξηση των δαπανών, αλλά σε ποσοστό έως 30% σε σχέση με αυτά που υπάρχουν στις προσυμπληρωμένες δηλώσεις ΦΠΑ και με το όριο να περιορίζεται σε βάθος χρόνου έως ότου να μηδενιστεί.

Επίσης:

■ Θα ισχύει η μεταφορά ποσών από κωδικό εκροών σε έτερο κωδικό εκροών με κατηγορία ΦΠΑ 0%.
■ Θα είναι εφικτή η υποβολή περισσότερων εσόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA.
■ Αν υπάρχει δυσχέρεια διόρθωσης εσόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 11.4 - Πιστωτικό Στοιχείο Λιανικής, με ένδειξη «Λογιστική Εγγραφή» και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
■ Θα ισχύει η μεταφορά ποσών από κωδικό εισροών σε έτερο κωδικό εισροών για όλες τις κατηγορίες εξόδων, όπως και η υποβολή λιγότερων εξόδων από αυτά που έχουν διαβιβαστεί στο myDATA. Αν υπάρχει δυσκολία διαβίβασης εξόδων, επιτρέπεται η χρήση εναλλακτικού τρόπου προσυμπλήρωσης με Τύπο Παραστατικού 14.30 - Παραστατικά Οντότητας ως Αναγράφονται από την ίδια (Δυναμικό) και διακριτή αναφορά στα σχόλια με την ένδειξη «Δυσχέρεια Συσχέτισης».
■ Θα ισχύει η ετεροχρονισμένη δήλωση εξόδων, σε επόμενη φορολογική περίοδο ΦΠΑ από αυτή που αντιστοιχεί στην ημερομηνία έκδοσης των αντίστοιχων παραστατικών και εμφανίζεται στο myDATA, εντός όμως της χρήσης που αφορούν.

Πάνω από 1 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις

2. Αλλάζει πλέον η υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για μισθωτούς και συνταξιούχους. Πάνω από 1.000.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι θα έχουν προσυμπληρωμένες δηλώσεις. Στις δηλώσεις του 2025 θα υπάρχουν περισσότερα προσυμπληρωμένα δεδομένα, όπως εισοδήματα από ακίνητα, συμμετοχές στο κεφάλαιο εταιρειών, ενώ οι κωδικοί του εντύπου Ε2, στο οποίο οι φορολογούμενοι εμφανίζουν τα εισοδήματα από ενοίκια ή κενά και δωρεάν παραχωρημένα ακίνητα, θα είναι επίσης συμπληρωμένοι από την ΑΑΔΕ.

Όπως τονίζει ο υπουργός Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, θα κατατεθούν αυτόματα από την ΑΑΔΕ, υπό την προϋπόθεση ότι οι υπόχρεοι δεν θα προβούν σε καμία απολύτως ενέργεια. Κατά την ΑΑΔΕ «οι προσυμπληρωμένες δηλώσεις θα δρομολογηθούν και στην ακίνητη περιουσία, ενώ ήδη υποβάλλονται αυτόματα μέσω της πλατφόρμας myPROPERTY οι δηλώσεις Ε9 για αγοραπωλησίες ακινήτων και συγκεκριμένες περιπτώσεις γονικών παροχών και δωρεών ακινήτων». Ουσιαστικά οι πολίτες θα λαμβάνουν τα φορολογικά στοιχεία που τους αφορούν προσυμπληρωμένα. Επίσης, κωδικοί εισοδημάτων, περιουσίας, τυχόν δάνεια, δαπάνες αποδείξεων και τόκοι θα είναι επίσης συμπληρωμένοι.

Θα επιτρέπονται διορθώσεις και εισαγωγή νέων στοιχείων, αν οι φορολογούμενοι έχουν μεταβολές στην οικογενειακή ή περιουσιακή τους κατάσταση. Αν δεν χρειάζονται αλλαγές ή αν ο φορολογούμενος αμελήσει να υποβάλει τη δήλωση εντός των χρονικών περιθωρίων που αναφέρει η νομοθεσία, τότε η δήλωση θα υποβάλλεται αυτόματα και ταυτόχρονα θα εκδίδεται το εκκαθαριστικό.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»