Ετήσια έσοδα έως 67.000 ευρώ ή 5.610 ευρώ/μήνα κατέγραψαν, κατά μέσο όρο, τα πολυτελή καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης στην Αττική κατά τη διάρκεια του 2023. Οπως είναι αναμενόμενο, την «παράσταση» έκλεψαν οι περιοχές της Αθηναϊκής Ριβιέρας, που βρίσκονται κατά μήκος του παραλιακού μετώπου, και συνολικά τα νότια προάστια, καθώς στα σημεία αυτά εντοπίζονται τα πολυτελέστερα ακίνητα, τα οποία προσφέρουν μεγάλες επιφάνειες, κήπους, πισίνες και ασφαλώς την εγγύτητα με τη θάλασσα. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της AirDNA, η περιοχή του Σουνίου (Λαυρεωτική) σημείωσε την καλύτερη επίδοση στο λεκανοπέδιο, με αύξηση των μηνιαίων εσόδων κατά 16,5% σε σχέση με το 2022. Η μέση τιμή/διανυκτέρευση σε 12μηνη βάση διαμορφώθηκε σε 421,15 ευρώ, ενώ η πληρότητα άγγιξε το 44,5%, επίσης σε ετήσια βάση. Ασφαλώς, τους θερινούς μήνες η πληρότητα είναι ακόμα και διπλάσια, ενώ τους χειμερινούς μήνες υποχωρεί, διαμορφώνοντας τον παραπάνω μέσο όρο. Με βάση λοιπόν αυτό το δεδομένο, τα μηνιαία έσοδα διαμορφώθηκαν σε 5.610 ευρώ κατά μέσο όρο.

Βουλιαγμένη: Πτώση κατά 8,8% σε σχέση με το 2022

Στη δεύτερη θέση όσον αφορά τα μηνιαία έσοδα, με 5.451 ευρώ, αλλά και πτώση κατά 8,8% σε σχέση με το 2022, βρίσκεται η Βουλιαγμένη, από τις περιοχές που αποτελούν τη «ραχοκοκκαλιά» της Αθηναϊκής Ριβιέρας, καθώς διαθέτει μερικά από τα ποιοτικότερα ακίνητα της ευρύτερης περιοχής. Το Κορωπί, η Βούλα και η Γλυφάδα συμπληρώνουν το «παζλ» της πρώτης πεντάδας των περιοχών με τα ακίνητα που κατέγραψαν τα υψηλότερα έσοδα το 2023. Ωστόσο, θα πρέπει να επισημανθεί ότι τόσο στο Κορωπί όσο και στη Βούλα παρατηρείται πτώση των μηνιαίων εσόδων κατά 23,2% και 21,2%, αντίστοιχα, συγκριτικά με το 2022, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι ιδιοκτήτες των ακινήτων χρειάστηκε να προσαρμόσουν την τιμολογιακή τους πολιτική, προκειμένου να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα.

Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι αυτό έγινε για δύο λόγους: κατ’ αρχάς λόγω της υψηλότερης προσφοράς ακινήτων σε σχέση με το 2022, αλλά και της μειωμένης ζήτησης, πιθανώς λόγω των τιμών. στο κεντρο.

Περιοχές με τα υψηλότερα έσοδα από βραχυχρόνια μίσθωση το 2023

Οι τιμές αφορούν ακίνητα που βρίσκονται στο άνω του 20% της κάθε περιοχής και θεωρούνται τα ποιοτικότερα αυτής

 Μέση τιμή/διανυκτέρευση (τιμές σε 12μηνη βάση)
 Μηνιαία έσοδα (με βάση τη μέση πληρότητα, τιμές σε 12μηνη βάση)
 Ποσοστιαία μεταβολή
 Αρνητική μεταβολή (τιμές σε 12μηνη βάση)

airdna

Ανάκαμψη των εσόδων κατά 5% στο κέντρο της Αθήνας

Στο κέντρο της Αθήνας παρατηρείται ανάκαμψη των εσόδων κατά 5%, με τις δημοφιλέστερες περιοχές να καταγράφουν μηνιαία έσοδα 3.330 ευρώ κατά μέσο όρο σε ετήσια βάση. Τα πολυτελή αυτά ακίνητα εντοπίζονται κυρίως πέριξ της Ακρόπολης, όπως π.χ. στην Πλάκα. Σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η εμφάνιση του Πειραιά στο «κάδρο», με τα πολυτελή ακίνητα της Καστέλλας και του Πασαλιμανιού να εξασφαλίζουν μηνιαία έσοδα 1.905 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για κατακόρυφη αύξηση κατά σχεδόν 18% συγκριτικά με το 2022, εξέλιξη που οφείλεται στην αύξηση της δημοφιλίας της περιοχής μεταξύ των ξένων επενδυτών και επισκεπτών. Υπενθυμίζεται ότι ο Πειραιάς αποτελεί πλέον μία από τις βασικότερες αγορές των ξένων επενδυτών που επιθυμούν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής μέσω του προγράμματος «Χρυσή Βίζα». Παράλληλα, ακόμα μία ενδιαφέρουσα τάση αφορά τη σταδιακή ανάδυση και άλλων περιοχών της Αττικής που διαθέτουν πολυτελείς κατοικίες. Το Χαλάνδρι, η Φιλοθέη, το Παλαιό Ψυχικό και η Κηφισιά «φιγουράρουν» στις υψηλότερες θέσεις της σχετικής λίστας, καταγράφοντας σημαντική αύξηση σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν. Η μεγαλύτερη αύξηση μηνιαίων εσόδων των καταλυμάτων παρατηρείται στο Χαλάνδρι με 19,7%, με 3.433 ευρώ, ενώ ακολουθούν η Κηφισιά με 2.610 ευρώ και η Φιλοθέη με 2.570 ευρώ. Ασφαλώς, τα έσοδα αυτά είναι, κατά κανόνα, πολύ υψηλότερα σε σχέση με τη μακροχρόνια ενοικίαση, όπου η μέση τιμή για πολυτελή ακίνητα κινείται πέριξ των 1.200-1.500 ευρώ. Ωστόσο, θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι στην περίπτωση της αξιοποίησης μέσω βραχυχρόνιας μίσθωσης ο ιδιοκτήτης επιβαρύνεται με όλα τα κόστη του ακινήτου, όπως κοινόχρηστα, λογαριασμοί ρεύματος και ύδρευσης, Internet, όπως και με κόστη καθαρισμού, επισκευών (ακόμα και σε αναλώσιμα) και συντήρησης.

Η ελκυστικότερη τιμή των καταλυμάτων βραχυχρόνιας μίσθωσης στα βόρεια προάστια, σε σχέση με την Αθηναϊκή Ριβιέρα, εκτιμάται ότι είναι ένας από τους λόγους της αύξησης. Ο άλλος λόγος έγκειται στην προτίμηση των περιοχών αυτών και από ψηφιακούς «νομάδες», κυρίως ελληνικής καταγωγής, οι οποίοι προτιμούν τις περιοχές αυτές για τη διαμονή και την εργασία τους. Οι άνθρωποι αυτοί κατά κύριο λόγο απασχολούνται σε εταιρείες του εξωτερικού και έχουν τη δυνατότητα απομακρυσμένης εργασίας, προτιμώντας περιοχές των βορείων προαστίων.

*Δημοσιεύθηκε στο «MoneyPro» στα «Παραπολιτικά»