Ανάπτυξη και εξάπλωση των τεχνικών επαγγελμάτων, με ταυτόχρονη έλλειψη προσωπικού στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτή την αντιφατική εικόνα «βλέπει» το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών για το μέλλον των επιχειρήσεων και της εργασίας σε αυτές. Σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το ΒΕΑ, σταχυολογώντας τα στοιχεία των νέων επιχειρήσεων που έχουν δημιουργηθεί, μεγάλο ενδιαφέρον υπάρχει για ένδυση, ξυλουργικά, μέταλλα, τρόφιμα-ποτά, κόσμημα, αυτοκίνητο και οικοδομή, ενώ υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρολόγους, μηχανογράφηση και γραφικές τέχνες.

Στο τέλος του 2023 το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Αθηνών είχε 34.659 μέλη, ενώ την περασμένη χρονιά κατέγραψε 1.222 ενάρξεις. Την ίδια χρονιά έκλεισαν 526 επιχειρήσεις, κυρίως λόγω συνταξιοδότησης των ιδιοκτητών. Στην ίδρυση νέων επιχειρήσεων το 2023, οι ατομικές επιχειρήσεις έχουν την πρώτη θέση, ενώ δεύτερες έρχονται οι προσωπικές μορφές και ακολουθούν οι ΕΠΕ και ΑΕ.

Ποιοτικά χαρακτηριστικά

Το ενδιαφέρον στοιχείο βέβαια είναι η ποιοτική ανάλυση, καθώς φαίνεται πως επανέρχονται δυναμικά επαγγέλματα όπως η κλωστοϋφαντουργία, η οικοδομή, τα συνεργεία και γενικότερα δραστηριότητες, που τα προηγούμενα χρόνια δεν βρίσκονταν στην αιχμή του ενδιαφέροντος για επαγγελματίες επενδυτές και εργαζόμενους. Νέες εγγραφές καταγράφονται επίσης σε κομμωτήρια, στεγνοκαθαριστήρια και ταπητοκαθαριστήρια.

Αυτά τα επαγγελματικά πεδία τα επόμενα δέκα χρόνια αναμένεται ότι θα μπορούν να δημιουργήσουν έως και 100.000 νέες θέσεις εργασίας, αφού όλες οι μελέτες και τα στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Αθηνών δείχνουν ότι στον συγκεκριμένο χώρο υπάρχει μεγάλη ζήτηση για ηλεκτρολόγους μηχανικούς, για ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά και για χειρωνακτικές εργασίες στην οικοδομή, στη βιοτεχνία, στην ενέργεια. Την ίδια ώρα, καταγράφεται σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού (επισκευή, παραμετροποίηση, συντήρηση των μηχανών κ.ά.) και πολύ μεγάλος κίνδυνος να χαθούν η συσσωρευμένη τεχνική γνώση και η πείρα.

Σύμφωνα με το ΒΕΑ, απαιτείται υποστήριξη και επέκταση της τεχνικής επαγγελματικής κατάρτισης μέσω της ενίσχυσης του κύρους και της ελκυστικότητας των τεχνικών επαγγελμάτων. Δράσεις προβολής και ευαισθητοποίησης με στόχο η διαδρομή της τεχνικής επαγγελματικής εκπαίδευσης να γίνει μια σημαντική επιλογή στο πλαίσιο του σχολικού και του επαγγελματικού προσανατολισμού των νέων. Επιπλέον, θεωρούν απαραίτητη την ανάπτυξη κινήτρων-θετικές διακρίσεις για την προσέλκυση ατόμων με χαμηλά εκπαιδευτικά προσόντα, ώστε να περιοριστεί η μονοπώληση από όσους έχουν υψηλά προσόντα.

Τα αιτήματα του ΒΕΑ

► Ευέλικτα χρηματοδοτικά εργαλεία, κίνητρα και παρεμβάσεις που ευνοούν την εξωστρέφεια, την πρόσβαση στην καινοτομία, την καλλιέργεια δεξιοτήτων.
► Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
► Εξορθολογισμό-μείωση των συντελεστών ΦΠΑ.
► Μείωση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%.
► Περαιτέρω μείωση του μη μισθολογικού κόστους και συγκεκριμένα των ασφαλιστικών εισφορών.
► Θέσπιση αφορολόγητου στα πρώτα 10.000 € και μετά 20% επί των καθαρών κερδών.
► Διαχωρισμό του ΑΦΜ της επιχειρηματικής οντότητας από εκείνον του φυσικού προσώπου, για τον απεγκλωβισμό του νοικοκυριού και την αποφυγή πτώχευσης.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»