∆έκα µεγάλες ανατροπές στη φορολογία και την εκµετάλλευση ακινήτων, µε εκπτώσεις και αλλαγές στο ηµερολόγιο πληρωµών του ΕΝΦΙΑ, φοροκίνητρα για να ανοίξουν 120.000 «κλειστά σπίτια», επέκταση αντικειµενικών και ευθυγράµµιση µε τις εµπορικές τιµές, αυτόµατη συµπλήρωση του Ε9 για γονικές παροχές και δωρεές, επέκταση της αναστολής του ΦΠΑ και νέο ΚΑ∆ για Airbnb περιλαµβάνει η ατζέντα της κυβέρνησης, µε στόχο την άντληση εσόδων πάνω από 3,2 δισ. ευρώ το 2024. Μόνο οι εισπράξεις από τους φόρους µεταβίβασης υπολογίζονται φέτος ότι θα κινηθούν πάνω από τα 800 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 2,420 δισ. ευρώ θα εισρεύσουν από την πληρωµή του ΕΝΦΙΑ.

Διαβάστε επίσης: Τράπεζας της Ελλάδος: Στο ανακαινισμένο θησαυροφυλάκιό της φυλάσσονται 71 τόνοι χρυσού - Η ιστορία του χώρου

Ειδικότερα, το σχέδιο δράσης, που θα ξετυλίγεται σταδιακά, προβλέπει:

  1. ΕΝΦΙΑ. Νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά θα αποσταλούν φέτος στους φορολογούµενους τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ, µε στόχο η πληρωµή του φόρου να ξεκινήσει στο τέλος Απριλίου, αντί στο τέλος Μαΐου, και να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2025, δηλαδή να εξοφληθεί σε 11 µηνιαίες δόσεις αντί των 10 που προβλέπει το ισχύον καθεστώς. Ο φετινός φορολογαριασµός για περισσότερους από 1 εκατ. ιδιοκτήτες θα είναι µειωµένος κατά 10%, καθώς ενεργοποιείται η διάταξη για «κούρεµα» του φόρου σε όσους το 2023 είχαν ασφαλίσει τις κατοικίες για φυσικές καταστροφές. Για να «κλειδώσουν» την έκπτωση, οι δικαιούχοι θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα και να επικυρώσουν τα στοιχεία που έχουν αναρτηθεί για τις ασφαλισµένες κατοικίες.
  2. ∆ιορθώσεις στο Ε9. Πριν από την έκδοση των εκκαθαριστικών, οι φορολογούµενοι θα πρέπει να τσεκάρουν την εικόνα της ακίνητης περιουσίας τους όπως αποτυπώνεται στο Ε9 και εφόσον εντοπίσουν λάθη, κενά ή παραλείψεις θα πρέπει να τα διορθώσουν µε την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης έως το τέλος Μαρτίου, για να αποφύγουν τυχόν πρόσθετες χρεώσεις στον φόρο. Μάλιστα, οι διορθώσεις µπορούν να γίνουν αναδροµικά από το 2014 και να επιφέρουν µείωση του ΕΝΦΙΑ από 20% έως 90%.
  3. Επέκταση του αντικειµενικού συστήµατος σε όλη τη χώρα. Μέσα στο 2024 θα αποκτήσουν για πρώτη φορά αντικειµενική αξία 2.167 περιοχές, που αντιστοιχούν στο 1,5% της επικράτειας, και έτσι τα ακίνητα σε όλη τη χώρα θα έχουν ενταχθεί στο σύστηµα αντικειµενικού προσδιορισµού της φορολογητέας αξίας. Με την επέκταση του συστήµατος θα µπει τέλος στον κατά προσέγγιση και συχνά αυθαίρετο προσδιορισµό της τιµής και στις προστριβές µεταξύ φορολογουµένων και φορολογικών αρχών για την αξία των κτισµάτων, των οικοπέδων και των αγροτεµαχίων. Η ένταξη στο σύστηµα θα φέρει αυτόµατα αναπροσαρµογές στον ΕΝΦΙΑ, στους φόρους µεταβίβασης, στο ΤΑΠ, στα τεκµήρια διαβίωσης και στο τεκµαρτό εισόδηµα.
  4. Προσαρµογή στις εµπορικές τιµές. Μετά το καλοκαίρι θα µπει σε πιλοτική εφαρµογή ο νέος µηχανισµός αυτόµατης προσαρµογής των αντικειµενικών αξιών των ακινήτων στις εµπορικές τιµές. Το νέο πληροφοριακό σύστηµα καταγράφει τις τάσεις στην κτηµαταγορά µε συγκέντρωση στοιχείων για τις αξίες των ακινήτων και δεδοµένων για τα χαρακτηριστικά τους και µε βάση αυτά θα αναπροσαρµόζει αυτόµατα τις αντικειµενικές αξίες στα επίπεδα των εµπορικών τιµών.
  5. ΦΠΑ στα νεόδµητα. Επεκτείνεται µέχρι το τέλος του 2025 η αναστολή της επιβολής ΦΠΑ 24% στις νέες οικοδοµές, ενώ η απαλλαγή ισχύει και στην περίπτωση της αντιπαροχής. Η ρύθµιση δεν επηρεάζει την αγορά πρώτης κατοικίας, δεδοµένου ότι αυτή απαλλάσσεται από τον ΦΠΑ. Από το 2026 η Ελλάδα θα επιλέξει το καθεστώς ΦΠΑ που θα εφαρµόσει για τα νεόδµητα ακίνητα, έχοντας τη δυνατότητα -πέρα από τον µειωµένο 13% ή τον υπερµειωµένο συντελεστή 6%- ακόµη και για µηδενικό συντελεστή, όπως πράττει σήµερα το Λουξεµβούργο, ακολουθώντας τις προβλέψεις του σχετικού κοινοτικού πλαισίου. Πάντως, το µέτρο αναµένεται να δώσει ισχυρή ώθηση στις αγοραπωλησίες ακινήτων, αλλά και στην κατασκευή καινούργιων.
  6. Φοροεκπτώσεις σε ιδιοκτήτες µε «κλειστά σπίτια». Στο τραπέζι του οικονοµικού επιτελείου βρίσκεται πρόταση της ΠΟΜΙ∆Α για τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος για ιδιοκτήτες ώστε να ανοίξουν 120.000 «κλειστά σπίτια» και να µπουν στην αγορά της βραχυχρόνιας ή της παραδοσιακής µίσθωσης, πιέζοντας τις τιµές στα ακίνητα, που έχουν πάρει την ανηφόρα. Οριστικές αποφάσεις για το είδος και τη διάρκεια της απαλλαγής αναµένεται να ληφθούν τους επόµενους µήνες.
  7. Πρόγραµµα «Ανακαινίζω - Νοικιάζω». Το πρόγραµµα ξεκινά σύντοµα, στοχεύοντας στην αύξηση των διαθέσιµων προς µίσθωση κατοικιών µέσω της αξιοποίησης κενών ιδιωτικών κατοικιών, οι οποίες θα νοικιάζονται για τουλάχιστον 3 έτη. Το πρόγραµµα προβλέπει επιδότηση 40% στο κόστος ανακαίνισης, µε ανώτερο ποσό τα 10.000 ευρώ. Στόχος είναι να µπουν στην αγορά 12.500 επιπλέον ιδιωτικές κατοικίες.
  8. ∆απάνες ανακαίνισης. Από φέτος εφαρµόζεται η αύξηση της φοροαπαλλαγής για δαπάνες ενεργειακής, λειτουργικής και αισθητικής αναβάθµισης κτιρίων (από το 40% στο 100%), που περιλαµβάνεται στην πρόσφατη φορολογική µεταρρύθµιση, αλλά και για δαπάνες αγοράς αγαθών µε ανώτατο όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ σε 5 χρόνια. Ολες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιµολόγια, τα οποία έχουν εξοφληθεί µε ηλεκτρονικά µέσα πληρωµής και διαβιβαστεί στην ΑΑ∆Ε από τον προµηθευτή µέσω του συστήµατος myDATA.
  9. Airbnb. Οι ιδιοκτήτες που διαθέτουν σε ψηφιακή πλατφόρµα τρία ή περισσότερα ακίνητα για βραχυχρόνια µίσθωση θα πρέπει να κάνουν έναρξη επιχειρηµατικής δραστηριότητας µε βάση νέο ΚΑ∆ και θα φορολογούνται µε το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα που ισχύει για τους ελεύθερους επαγγελµατίες, ενώ είναι υπόχρεοι σε καταβολή ασφαλιστικών εισφορών, τέλους επιτηδεύµατος και ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο.
  10. Αυτόµατο Ε9 για γονικές παροχές και δωρεές. Μέχρι το φθινόπωρο η αυτοµατοποιηµένη υποβολή δηλώσεων Ε9 θα έχει επεκταθεί και σε άλλες περιπτώσεις δωρεών και γονικών παροχών ακινήτων, καθώς σήµερα το µέτρο καλύπτει µόνο τις περιπτώσεις πλήρους κυριότητας, αλλά και όσους πωλούν ή αγοράζουν ακίνητα.

* Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής