Έφτασε η ώρα για τον δεύτερο κύκλο του δημοφιλούς προγράμματος «Εξοικονομώ 2023», που χρηματοδοτεί εργασίες ανακαίνισης και αναβάθμισης κατοικιών ενεργειακά ευάλωτων νοικοκυριών. Οι ψηφιακές «πύλες» για την υποβολή αιτήσεων ανοίγουν επίσημα αύριο, Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024, αυτή τη φορά αποκλειστικά για ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή μονοκατοικιών με χαμηλό ετήσιο εισόδημα έως 5.000 ευρώ κατ’ άτομο ή έως 10.000 ευρώ, εάν πρόκειται για οικογένεια.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του δεύτερου κύκλου, που θα «κλείσει» στις 29 Μαρτίου 2024, ανέρχεται σε 110.000.000 ευρώ και, λόγω των ιδιαίτερα ευνοϊκών όρων επιδότησης και δανειοδότησης, εκτιμάται ότι θα προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από χιλιάδες δυνητικούς δικαιούχους, οι οποίοι, για να υποβάλουν αιτήσεις, πρέπει να έχουν την πλήρη κυριότητα, την επικαρπία ή την ψιλή κυριότητα του ακινήτου.

Πολύτιμο εργαλείο

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ένα πολύ σημαντικό εργαλείο οικονομικής βοήθειας για ιδιοκτήτες και οικογένειες με χαμηλές αποδοχές και παλαιάς κατασκευής σπίτια, για να βελτιώσουν με συγκριτικά πολύ μικρό κόστος την ποιότητα ζωής τους, να εξοικονομήσουν χρήματα από την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και να ενισχύσουν το εισόδημά τους, ανακαινίζοντας και ενοικιάζοντας τις κατοικίες τους. Ενδεικτικό της μεγάλης ανταπόκρισης που είχε ο πρώτος κύκλος του προγράμματος, ο οποίος ήταν ανοιχτός για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, είναι το στοιχείο ότι εντάχθηκαν κατ’ αρχήν 31.549 κατοικίες, ενώ συνολικά με την ολοκλήρωση των προγραμμάτων «Εξοικονομώ», εκτιμάται ότι θα έχουν υλοποιηθεί παρεμβάσεις αναβάθμισης σε σχεδόν 200.000 σπίτια σε όλη τη χώρα.

Επιχορήγηση 65%-75%

Σύμφωνα με την προκήρυξη του προγράμματος για τα ευάλωτα νοικοκυριά, το μέγιστο ποσό επιχορήγησης που μπορεί να λάβει κάποιος φτάνει στο 75% επί των συνολικών δαπανών ανακαίνισης - αναβάθμισης στην περίπτωση ιδιοκατοίκησης και στο 65% στην περίπτωση που ο δικαιούχος παραχωρήσει δωρεάν ή νοικιάσει την κατοικία του. Στην πράξη, αν λ.χ. κάποιος προχωρήσει σε εργασίες αναβάθμισης του σπιτιού του αξίας 10.000 ευρώ, θα πληρώσει 2.500 ευρώ, για 20.000 θα πληρώσει 5.000 ευρώ κ.λπ., με το τελικό ποσό πάντως να προσδιορίζεται από σειρά παραγόντων, μεταξύ των οποίων το εισόδημα, ο αριθμός των παιδιών, η ενεργειακή εξοικονόμηση, η παλαιότητα της κατασκευής, αν είναι μονογονεϊκή οικογένεια, αν ανήκει σε κατηγορίες ΑΜΕΑ κ.ά.

Στο πλαίσιο του προγράμματος δίνεται η δυνατότητα στους ιδιοκτήτες να επιχορηγηθούν, για να υλοποιήσουν πέντε βασικές κατηγορίες δαπανών, και συγκεκριμένα:
● Αντικατάσταση κουφωμάτων.
● Τοποθέτηση / αναβάθμιση θερμομόνωσης.
● Αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης / ψύξης.
● Σύστημα ζεστού νερού με χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.
● Εγκατάσταση έξυπνου συστήματος διαχείρισης (smart home).

Στόχος είναι οι παρεμβάσεις που θα πραγματοποιηθούν να εξασφαλίζουν εξοικονόμηση πρωτογενούς ενέργειας σε ποσοστό άνω του 30%. Είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι μεταξύ των επιλέξιμων δαπανών περιλαμβάνεται και ο ΦΠΑ, ο οποίος δηλώνεται διακριτά στα παραστατικά.

Kάλυψη δαπανών

Το 25% έως 35% των χρημάτων που θα χρειαστεί να πληρώσουν οι δικαιούχοι για να προχωρήσουν στην ανακαίνιση των σπιτιών τους μπορεί να καλυφθεί είτε με χρήματα που έχουν στην άκρη (ίδια κεφάλαια), είτε -κατά το μέρος που θα εγκριθεί από τις τράπεζες- με δάνειο (εντός 120 ημερών) είτε με συνδυασμό και των δύο.

Στην περίπτωση δανείου, το «Εξοικονομώ 2023» παρέχει τα δυνατότητα εγγυοδοσίας για την εξασφάλιση των τραπεζών σε ποσοστό έως 100% επί του δανείου, αν πρόκειται για ιδιοκατοίκηση ή στο 80% για περιπτώσεις ενοικίασης / δωρεάν παραχώρησης.

Το δε επιτόκιο εξόφλησης, το οποίο είναι σταθερό στο 6,5% ετησίως, είναι επίσης επιδοτούμενο σε ποσοστό 100% για όλους, εκμηδενίζοντας το κόστος εξυπηρέτησης. Οι ενδιαφερόμενοι δεν επιβαρύνονται με έξοδα διαχείρισης φακέλου, ενώ το σχετικό κόστος για τις αιτήσεις που θα υπαχθούν καλύπτεται από το πρόγραμμα.

Αυτό που θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν οι ενδιαφερόμενοι είναι ότι την αίτηση δεν την υποβάλουν μόνοι τους, αλλά υποχρεωτικά μέσω τεχνικού συμβούλου-μηχανικού του ΤΕΕ, χωρίς καμία υποχρέωση αμοιβής, καθώς το κόστος της εργασίας του καλύπτεται εξ ολοκλήρου από το πρόγραμμα μετά την ολοκλήρωση των παρεμβάσεων.