Η κυβέρνηση προχώρησε σε αυτό που ο πρωθυπουργός είχε εξαγγείλει τον περασμένο Δεκέμβριο, την αναδρομική αύξηση των αποδοχών των γιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας και του ανώτατου ορίου των αποδοχών τους.

Με ειδική διάταξη που συμπεριελήφθη χθες στο νομοσχέδιο για τον αιγιαλό, προβλέπεται ότι αυξάνονται κατά 20% από την 1η Ιανουαρίου 2024 οι αποζημιώσεις για τις εφημερίες των γιατρών του ΕΣΥ και των αναπληρωτών τους. Στην πράξη και σύμφωνα με υπολογισμούς της κυβέρνησης, η αύξηση αυτή κατά 20% σε όλους τους γιατρούς του ΕΣΥ ισοδυναμεί με αύξηση κατά μέσο όρο 1.500 ευρώ ετησίως στις καθαρές αποδοχές τους ή πάνω από 2.000 ευρώ στις μεικτές.

Συγκεκριμένα το +20% συνεπάγεται πως ένας γιατρός θα δει κατά μέσο όρο αύξηση κατά 168 ευρώ τον μήνα στις μεικτές απολαβές του και κατά 127 στις καθαρές του. Σε ορίζοντα έτους τα ποσά διαμορφώνονται στα 2.102 και 1.529 ευρώ αντίστοιχα.

Έρχεται δε να προστεθεί τόσο στην αύξηση 10%, που έλαβαν οι γιατροί το 2022, καθώς και στη νέα αύξηση φέτος λόγω της αναμόρφωσης του μισθολογίου του δημόσιου τομέα.

Στην ίδια ρύθμιση προβλέπεται επίσης ότι:

► Αυξάνεται από 530 σε 636 ευρώ (+20% ή κατά 106 ευρώ) το μηνιαίο ποσό που καταβάλλεται στους διευθυντές γιατρούς που απαλλάσσονται από τις εφημερίες.
► Αυξάνεται επίσης κατά 5% το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Ειδικότερα το νέο πλαίσιο αποδοχών διαμορφώνεται ως εξής:

Το ωρομίσθιο για κάθε εφημερία

α. Για εφημερία ημέρας καθημερινής μέχρι τις 10.00 το βράδυ, το ωρομίσθιο επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.
β. Για νυχτερινή εφημερία καθημερινής, από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το πρωί, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 15% επί τις αντίστοιχες ώρες νυχτερινής απασχόλησης.
γ. Για εφημερία ημέρας Κυριακής και εξαιρέσιμων ημερών, από τις 6.00 το πρωί μέχρι τις 10.00 το βράδυ, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 25% επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.
δ. Για νυχτερινή εφημερία Κυριακών και εξαιρέσιμων ημερών, από τις 10.00 το βράδυ μέχρι τις 6.00 το πρωί, το ωρομίσθιο αυξημένο κατά 30% επί τις αντίστοιχες ώρες απασχόλησης.

Τα προαναφερόμενα συνολικά ποσά αμοιβής που προκύπτουν για δεκαεπτάωρη ή εικοσιτετράωρη ενεργή εφημερία προσαυξάνονται κατά περίπτωση κατά 31,8 ευρώ.

Το ωρομίσθιο των εφημεριών ανά βαθμίδα 

● Συντονιστής διευθυντής και καθηγητής πανεπιστημίου, 8,9 ευρώ.
● Διευθυντής και αναπληρωτής καθηγητής πανεπιστημίου, 8,46 ευρώ.
● Επιμελητής Α΄ και επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου, 8,08 ευρώ.
● Επιμελητής Β΄, λέκτορας και ειδικευμένοι ιατροί που αμείβονται με ενιαίο μισθολόγιο, 7,06 ευρώ.
● Έμμισθος ειδικευόμενος, 5,38 ευρώ.

■ Αντί αποζημίωσης εφημεριών θα καταβάλλεται μηνιαίο ποσό 636 ευρώ στους γιατρούς που υπηρετούν με βαθμό συντονιστή διευθυντή σε νοσοκομεία της Α΄ Ζώνης και στους διευθυντές των πανεπιστημιακών κλινικών εργαστηρίων και μονάδων. Επίσης σε όσους ιατρούς υπηρετούν με τον βαθμό του διευθυντή και απαλλάσσονται από την υποχρέωση συμμετοχής στο πρόγραμμα εφημεριών, καθώς και σε όσους ιατρούς νομίμως αναπληρώνουν συντονιστές διευθυντές και διευθυντές.

Στη διάταξη προβλέπεται επίσης ότι η τυχόν απουσία των διευθυντών και των νόμιμων αναπληρωτών τους για υπηρεσιακούς λόγους, εφόσον δεν υπερβαίνει τις δεκαπέντε ημέρες μηνιαίως, δεν επηρεάζει την καταβολή της αποζημίωσης των εφημεριών. Σε περίπτωση απουσίας για οποιονδήποτε άλλο λόγο η αποζημίωση θα μειώνεται αναλόγως.

Ανώτατο όριο

Με υψηλότερο συντελεστή θα υπολογίζεται πλέον και το ανώτατο όριο αποδοχών για τους γιατρούς του ΕΣΥ. Σύμφωνα με τη ρύθμιση, το ανώτατο όριο θα αντιστοιχεί στον εκάστοτε καταληκτικό βασικό μισθό (Μ.Κ. 16) του συντονιστή διευθυντή πολλαπλασιαζόμενο με συντελεστή 2,163. Έως τώρα το ποσό πολλαπλασιαζόταν με συντελεστή 2,06.

Σημειώνεται ότι στα ανώτατα όρια αποδοχών δεν συνυπολογίζονται οι αμοιβές των ιατρών από τη συμμετοχή τους σε ερευνητικά προγράμματα χρηματοδοτούμενα από διεθνείς ή ιδιωτικούς πόρους των ερευνητικών και τεχνολογικών φορέων των Ειδικών Λογαριασμών Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕΑ) των Υγειονομικών Περιφερειών.

*Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά»