Ακόµα ένα ιστορικό ρεκόρ κερδοφορίας κατέγραψε το 2023 η ΜYTILINEOS, η οποία έκλεισε 10 χρόνια παρουσίας στη βρετανική αγορά, όπου η συνολική αξία των υπογεγραµµένων συµβολαίων ανέρχεται στα 2,5 δισ. στερλίνες. Στις επιδόσεις της περσινής χρονιάς, παρά την πτώση των τιµών ενέργειας και µετάλλων, η ΜYTILINEOS, για πρώτη φορά στην ιστορία της, ξεπέρασε το 1 δισ. ευρώ σε επίπεδο EBITDA και τα 600 εκατ. καθαρών κερδών.

Διαβάστε επίσης: Αποθεώνει την Ελλάδα η εφημερίδα Les Échos: "Επέστρεψε στην ελίτ των δανειοληπτών"

Η επίδοση αυτή επετεύχθη µε οδηγό τις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), συνεπικουρούµενη τόσο από την προµήθεια ρεύµατος και αερίου όσο και από τις σταθερά υψηλές επιδόσεις του κλάδου µετάλλων.Η MYTILINEOS, αξιοποιώντας στο µέγιστο την ανθεκτικότητα του συνεργατικού επιχειρηματικού της μοντέλου, έχει θέσει τις βάσεις για να εδραιώσει την κερδοφορία της, σταθερά, σε επίπεδα άνω του 1 δισ. από το 2024 και µετά.

Πιο αναλυτικά:

 Τα καθαρά κέρδη µετά από δικαιώµατα µει[1]οψηφίας ανήλθαν σε 623 εκατ., έναντι 466 εκατ. ευρώ το 2022. Αντίστοιχα, τα κέρδη ανά µετοχή διαµορφώθηκαν σε 4,50, έναντι 3,41 το 2022.

 Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσε[1]ων (EBITDA) σηµείωσαν σηµαντική αύξηση, κατά 23%, στα 1.014 εκατ., έναντι 823 εκατ. ευρώ το 2022.

 Ο κύκλος εργασιών διαµορφώθηκε σε 5.492 εκατ., σε σύγκριση µε 6.306 εκατ. ευρώ το 2022, µείωση που ήρθε ως συνέπεια της αποκλιµάκω[1]σης των τιµών ενέργειας.

Ισχυροποίηση

Ο καθαρός δανεισµός σε προσαρμοσμένη βάση διαμορφώθηκε στα 1.453 εκατ. ευρώ, µέγεθος από το οποίο έχει εξαιρεθεί ποσό ύψους 440 εκατ., που αφορά δανεισµό χωρίς αναγωγή (non-recourse debt). Το προσαρµοσµένο Net Debt/EBITDA διαµορφώθηκε στο 1,5x, επίπεδο εφάμιλλο εταιρειών εντός της επενδυτικής βαθµίδας. Μια σειρά ενεργειών, όπως η επιτυχημένη έκδοση 7ετούς Κοινού Οµολογιακού ∆ανείου, ύψους 500 εκατ. µε επιτόκιο 4,0% τον Ιούλιο, και η πρόσφατη συµφωνία µε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) για χρηµατοδότηση 400 εκατ. για την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών έργων και έργων αποθήκευσης ενέργειας έχουν ισχυροποιήσει περαιτέρω το πιστωτικό προφίλ της εταιρείας. Το γεγονός αυτό αποτυπώνεται και στις πρόσφατες αναβαθµίσεις από τις Fitch και S&P, µε τη MYTILINEOS να προσεγγίζει όλο και περισσότερο το επίπεδο της επενδυτικής βαθµίδας.

Εξάλλου, κατά τη διάρκεια του 2023 η MYTLINEOS συνέχισε να προωθεί σταθερά τους στρατηγικούς της στόχους, µέσω µιας σειράς εξαγορών, όπως των εταιρειών Watt & Volt, Unison, EfAEnergy και Volterra, που ενδυναµώνουν περαιτέρω τον ενεργειακό πυλώνα της εταιρείας, ενώ παράλληλα επιταχύνεται η διείσδυση στην πολλά υποσχόµενη αγορά της Β. Αµερικής στον τοµέα των ΑΠΕ. Παράλληλα, στον κλάδο της µεταλλουργίας, η εξαγορά της Imerys Βωξίτες καθιστά πλέον τη MYTILINEOS ως τον µμεγαλύτερο παραγωγό βωξίτη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενισχύοντας περαιτέρω το καθετοποιηµένο µοντέλο παραγωγής.

 Ο πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της εται[1]ρείας, Ευάγγελος Μυτιληναίος, σχολιάζοντας τα οικονοµικά αποτελέσµατα δήλωσε :«Τα αποτελέσµατα του 2023 µάς αφήνουν πολύ ικανοποιηµένους. Πρώτον, επειδή δικαιώσαµε τους µετόχους και stakeholders, που πίστεψαν ότι η µεγάλη αύξηση των αποτελεσµάτων του 2022 δεν ήταν συγκυριακή, αλλά ξεκάθαρη αλλαγή πίστας για την εταιρεία. Και, δεύτερον, διότι τόσο η καθαρή κερδοφορία όσο και η λειτουργική ξεπέρασαν κάθε προσδοκία. Είµαστε, όµως, ιδιαίτερα συνειδητοποιηµένοι για το γεγονός πως τα αποτελέσµατα αυτά αυξάνουν τις ευθύνες µας απέναντι στους εργαζοµένους µας, τους µετόχους, τους stakeholders, αλλά και την κοινωνία τελικά. Και, όπως πάντα, θα κάνουµε ό,τι µπορούµε ώστε να φανούµε αντάξιοι των ευθυνών που αναλαµβάνουµε».

Κορυφαία ενεργειακή

Τα 10 χρόνια επιχειρηµατικής δράσης στο Ηνωµένο Βασίλειο γιόρτασε η MYTILINEOS Energy & Metals, η οποία έχει παρουσία σε περισσότερες από 40 χώρες σε όλο τον πλανήτη. Μέσα σε αυτά τα 10 χρόνια, η MYTILINEOS κατόρθωσε να αναγνωρίζεται ως κορυφαία ενεργειακή εταιρεία µε πιστούς επιχειρηµατικούς εταίρους. Οχι µόνο ως top contractor, αλλά πλέον και ως integrated developer, συνεργάζεται µε εταιρείες όπως η LightSource BP, η GE Vernova, η Gresham House, η Vodafone, η Centrica και η Quinbrook, αλλά και µε εθνικούς φορείς, όπως η National Grid και η Scottish Power. Αφορµή για την εκδήλωση ήταν η υπογραφή της σύµβασης ύψους 1 δισ. λιρών για την πρώτη υποθαλάσσια διασύνδεση στην ανατολική ακτή του Ηνωµένου Βασιλείου, σε κοινοπραξία µε την GE Vernova, αναδεικνύοντας τη στρατηγική εστίαση της MYTILINEOS στην ανάπτυξη δικτύων, µιας κρίσιµης πτυχής για την επιτυχή ενεργειακή µετάβαση.

Η διασύνδεση αυτή, γνωστή πλέον ως Eastern Green Link 1 (EGL1), αποτελεί βασικό µέρος της νέας υποδοµής δικτύου για την υποστήριξη των προσπαθειών του Ηνωµένου Βασιλείου για απαλλαγή από εκπομπές άνθρακα. Με 82 έργα ήδη στο ενεργητικό της, συνολικής αξίας συµβολαίων 2,5 δισ. λιρών, µόνο στη Μεγάλη Βρετανία, η MYTILINEOS ολοκληρώνει την πρώτη της δεκαετία στη χώρα, εγκαινιάζοντας τις νέες της εγκαταστάσεις στο κέντρο της πόλης, εφαλτήριο για τα επόµενα χρόνια και τα νέα έργα που θα προσθέσει στο χαρτοφυλάκιό της. Στον τοµέα των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, η MYTILINEOS διαθέτει ένα portfolio φωτοβολταϊκών έργων ισχύος 1,25 GW, µε το έργο Cleve Hill να ξεχωρίζει ως το µεγαλύτερο αδειοδοτηµένο φωτοβολταϊκό πάρκο στη χώρα, 373 MW.

Επιπλέον 650 MW owned assets είναι σήµερα σε διάφορα στάδια ανάπτυξης και υλοποίησης. Στην αποθήκευση ενέργειας, η εταιρεία αναγνωρίζεται ως κορυφαία στη χώρα, µε έναν σηµαντικό αριθµό έργων 1, 1 GWh, που αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% της βρετανικής αγοράς.

* Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ‘’Παραπολιτικά’’