Μερίσµατα και κερδοφορία, έσοδα, πιστωτική επέκταση, ρευστότητα και κεφάλαια των ελληνικών τραπεζών βρέθηκαν στο επίκεντρο της παρουσίασης των προοπτικών του ελληνικού τραπεζικού συστήµατος από τους διευθύνοντες συµβούλους των τεσσάρων συστηµικών τραπεζών, στο επενδυτικό roadshow της J.P. Morgan στη Νέα Υόρκη.

Φωκίων Καραβίας (Eurobank), Βασίλης Ψάλτης (Alpha Bank), Παύλος Μυλωνάς (Εθνική Τράπεζα) και Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς) εισέπραξαν διά ζώσης το ισχυρό ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για τις ελληνικές τράπεζες, το οποίο αποτυπώνεται σταθερά, µετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθµίδας για τη χώρα, στις αναλύσεις των οίκων και έµπρακτα στις τιµές των µετοχών και κυρίως στην προσέλευση επενδυτών στις οµολογιακές εκδόσεις των τραπεζών και στη διάθεση µετοχών κατά την αποεπένδυση του ΤΧΣ. Το κεντρικό µήνυµα των Ελλήνων τραπεζιτών προς το διεθνές επενδυτικό ακροατήριο ήταν ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν γυρίσει σελίδα και παρουσιάζουν θετικές προοπτικές και αποδόσεις, που ευνοούνται και από το περιβάλλον της ελληνικής οικονοµίας, το οποίο παρουσιάζει ρυθµούς ανάπτυξης υψηλότερους από αυτούς στην Ευρωζώνη.

Αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες

Την αλλαγή σελίδας για τις ελληνικές τράπεζες «προσυπογράφει» η απεµπλοκή του ∆ηµοσίου από το µετοχικό τους κεφάλαιο, καθώς ήδη Eurobank και Alpha Bank είναι πλήρως ιδιωτικές, στην Εθνική Τράπεζα το ΤΧΣ διέθεσε ποσοστό 22% και αποµένει η διάθεση του εναποµείναντος 18% µέσα στο 2024, ενώ τέλος Φεβρουαρίου-αρχές Μαρτίου αναµένεται η αποεπένδυση του ΤΧΣ (αναµένεται να αποφασιστεί αν θα είναι εφάπαξ ή µε αρχική διάθεση ποσοστού µικρότερου του 27% που κατέχει το Ταµείο) από την Τράπεζα Πειραιώς. Αµεσο αποτέλεσµα της αλλαγής σελίδας για τις τέσσερις ελληνικές συστηµικές τρ άπεζες είναι η επιστροφή τους στη διανοµή µερισµάτων από τα κέρδη της χρήσης 2023.

Οπως είπαν οι τραπεζίτες στη Νέα Υόρκη, η Eurobank θα διαθέσει περί τα 300 εκατ. ευρώ για µέρισµα στους µετόχους της (ποσοστό έως 30% των κερδών του 2023), η Εθνική προσανατολίζεται στη διανοµή περί το 25% των κερδών του 2023, µε ανοιχτό το ενδεχόµενο ανταµοιβής των µετόχων και µέσω επαναγοράς µετοχών, η Alpha Bank σχεδιάζει διανοµή του 20% των κερδών 2023 και η Τράπεζα Πειραιώς θα µοιράσει συµβολικό µέρισµα της τάξης του 10% (περίπου 80 εκατ. ευρώ) που, όµως, θα αυξηθεί στο 15% και στο 25% των κερδών του 2024 και του 2025 αντίστοιχα. Οι τραπεζίτες επεσήµαναν την υψηλή κερδοφορία των ελληνικών τραπεζών, η οποία αναµένεται περί τα 4 δισ. ευρώ για το 2023.

Μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ στο δεύτερο εξάµηνο

Σηµείωσαν δε ότι οι µειώσεις επιτοκίων που αναµένονται από την ΕΚΤ στο δεύτερο εξάµηνο του έτους θα έχουν µικρή επίπτωση στα επιτοκιακά έσοδα (υπολογίζεται στο 20%) και αυτά θα παραµείνουν υψηλά, υποστηριζόµενα από τα επιτοκιακά περιθώρια (µέσο επιτοκιακό περιθώριο 3,2%) που είναι από τα υψηλότερα στην Ε.Ε. Καθησυχαστικοί ήταν οι τραπεζίτες και για την πιστωτική επέκταση, η οποία το 2023 κινήθηκε υποτονικά στην Ελλάδα και αρνητικά στην Ευρωζώνη λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Ο στόχος για 6 δισ. ευρώ νέα δάνεια το 2024, που έχουν οι ελληνικές τράπεζες, είναι φιλόδοξος, αλλά επιτεύξιµος, µε οδηγό τις εκταµιεύσεις δανείων για επενδυτικά έργα από το Ταµείο Ανάκαµψης. Να υπενθυµίσουµε πως µέχρι το τέλος του 2023 οι τράπεζες είχαν συµβασιοποιήσει δάνεια 3,5 δισ. ευρώ, ενώ οι ρυθµοί θα ανεβάσουν ταχύτητα φέτος, µε έµφαση σε χρηµατοδοτήσεις επενδυτικών έργων στους τοµείς ενέργειας, τουρισµού, logistics, βιοµηχανίας, υποδοµών, ναυτιλίας και εµπορίου. Εµφαση δόθηκε στην υψηλή ρευστότητα που διαθέτουν οι ελληνικές τράπεζες.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τοµέα αναµένονται στο 96% του ΑΕΠ το 2023 και παρέχουν πλεονάζουσα ρευστότητα 75 δισ. ευρώ στο σύστηµα, µε τους δείκτες δανείων προς καταθέσεις µόλις στο 60%, έναντι ιστορικού υψηλού 165% το 2015 και κατά µέσον όρο 122% την περίοδο 2010-2022. Τέλος, επισηµάνθηκε η συνεχής βελτίωση των κεφαλαιακών δεικτών, οι οποίοι συµβαδίζουν ή και ξεπερνούν τον µέσον όρο της Ευρωζώνης, αλλά και η συνεχιζόµενη εκκαθάριση των µη εξυπηρετούµενων δανείων µε στόχο δείκτη ΝΡΕ κοντά στο 3% µε 3,5% το 2025.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»