Ανάρπαστες έχουν γίνει οι πωλούμενες κατοικίες επιφάνειας έως 80 τ.μ. κατά τη διάρκεια του τελευταίου 12μήνου στις περιοχές υψηλής ζήτησης, όπως το κέντρο της Αθήνας, εξέλιξη που, εν μέρει, οφείλεται και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου», που «έτρεξε» τον προηγούμενο χρόνο με μεγάλη επιτυχία.

Την ίδια στιγμή, όμως, παρατηρείται και σημαντική ενίσχυση της προσφοράς ακινήτων έως 80 τ.μ. σε άλλες περιοχές, ιδίως στην πόλη του Πειραιά, τα προάστια αυτού, όπως επίσης και σε επιλεγμένα σημεία των δυτικών προαστίων.

Σύμφωνα με την επεξεργασία των στοιχείων από τις ηλεκτρονικές αγγελίες της «Χρυσής Ευκαιρίας», προκύπτει σημαντική πτώση κατά 10,5% του αριθμού των διαθέσιμων προς πώληση κατοικιών στο κέντρο της Αθήνας. Έτσι, σήμερα πωλούνται 36.686, περίπου 4.300 λιγότερες σε σχέση με πριν από 12 μήνες. Λόγω και της μεγάλης συγκέντρωσης οικιστικών ακινήτων στην Αθήνα, η επίδραση στο σύνολο της αγοράς είναι σημαντική, καθώς διαχέεται η ζήτηση που δεν ικανοποιείται σε άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου της Αττικής.

*Διαβάστε εδώ: Spitogatos: Ποιες είναι οι περιοχές με τις μεγαλύτερες αυξήσεις στα ακίνητα

Ακόμα χειρότερη είναι η εικόνα της αγοράς κατοικίας της Θεσσαλονίκης, όπου μόνο κατά τη διάρκεια του τελευταίου χρόνου τα προς πώληση διαμερίσματα μικρής επιφάνειας μειώθηκαν κατά 24,9%, σε μόλις 6.463. Σημαντικό ρόλο σε αυτό, όπως και στην περίπτωση της Αθήνας, διαδραμάτισαν και οι αλλαγές στο πρόγραμμα «Χρυσή Βίζα».

Από τις αρχές Αυγούστου του 2023 διπλασιάστηκε το ελάχιστο όριο επένδυσης για όσους ενδιαφέρονταν να εξασφαλίσουν άδεια παραμονής τόσο στην Αθήνα όσο και στον Δήμο Θεσσαλονίκης. Αυτό σημαίνει ότι όσοι πολίτες εκτός Ε.Ε. επιθυμούν να αποκτήσουν την πολυπόθητη «άδεια» θα πρέπει να καταβάλουν πλέον 500.000 ευρώ, αντί για 250.000 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως. Το γεγονός αυτό πολλαπλασίασε τις αγοραπωλησίες, ιδίως για μικρότερα ακίνητα, τα οποία είναι και πιο αποδοτικά, για εκμετάλλευση, είτε μέσω μακροχρόνιας είτε μέσω βραχυπρόθεσμης μίσθωσης.

Μεγάλη πτώση του αποθέματος των προς πώληση κατοικιών εντοπίζεται και σε περιοχές υψηλής ζήτησης, στα βόρεια και τα νότια προάστια, όπως, για παράδειγμα, στο Ελληνικό (-23,7%), στο Μαρούσι (-9,4%), στον Χολαργό (-9,6%), στον Άλιμο (-15,9%) και, φυσικά, στη Γλυφάδα (-9,9%). Ειδικά στην τελευταία αυτή περιοχή, η μείωση της προσφοράς είναι ένα σαφές δείγμα της αυξημένης ζήτησης, η οποία είναι τέτοια, ώστε έχει απορροφηθεί τάχιστα και το μεγάλο απόθεμα των νεόδμητων κατοικιών που αναπτύσσονται συνεχώς τα τελευταία χρόνια.


Αντίθετη πορεία

Από την άλλη πλευρά, παρατηρούνται και σημαντικές αυξήσεις στον αριθμό των προς πώληση κατοικιών σε άλλες περιοχές της Αττικής. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Πειραιάς, με αύξηση κατά 8,1%, σε 5.205 ακίνητα. Πηγές της αγοράς εκτιμούν ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας συνδέεται με το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας», που έχει μεταφέρει το μεγαλύτερο μέρος της ζήτησης στην περιοχή του Πειραιά, με αποτέλεσμα να έχουν αυξηθεί σημαντικά οι νέες οικοδομές. Ο άλλος λόγος έγκειται στο ότι η ευρύτερη περιοχή έχει καταγράψει σημαντική αύξηση των τιμών κατά 20%-25% τον τελευταίο χρόνο, ωθώντας, έτσι, περισσότερους ιδιοκτήτες στο να αποφασίσουν να πουλήσουν το ακίνητό τους. Σημαντική εισροή κατοικιών προς πώληση εντοπίζεται και σε άλλες περιοχές, όπως, π.χ., στα δυτικά προάστια, για τον ίδιο λόγο. Δηλαδή, αρκετοί ιδιοκτήτες έχουν ενθαρρυνθεί από την άνοδο των τιμών και θεωρούν ότι μπορούν να εξασφαλίσουν αγοραστή για το ακίνητό τους σε μια τιμή που μέχρι πρότινος θα ήταν πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Έτσι, καταγράφεται αύξηση του αποθέματος των πωλούμενων διαμερισμάτων σε περιοχές όπως το Περιστέρι (21,6%), το Αιγάλεω (21,5%) και το Ίλιον (19,6%). Το ίδιο παρατηρείται και σε κάποιες περιοχές των νοτίων προαστίων, όπως η Βούλα (9,7%), η Ηλιούπολη, (10,4%) και η Αργυρούπολη (16,5%). Το ερώτημα, βέβαια, είναι αν θα βρουν αγοραστές τα ακίνητα αυτά, καθώς δεν βρίσκονται σε περιοχές πολύ υψηλής ζήτησης, ιδίως στο σημερινό ύψος των ζητούμενων τιμών. Δεν είναι σπάνιο πολλά διαμερίσματα να παραμένουν απούλητα επί μήνες, διότι οι ζητούμενες τιμές τους δεν ανταποκρίνονται στην πραγματική τους αξία, λόγω των υπερβολικών προσδοκιών των κατόχων τους. Έτσι, μένουν αδιάθετα επί μήνες και συχνά αποσύρονται από την αγορά, καθώς οι ιδιοκτήτες τους δεν έχουν ανάγκη να τα πουλήσουν, αν δεν εξασφαλίσουν το τίμημα που επιθυμούν.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «MoneyPro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά» στις 27/01/2024

meiwsi_arithmou_katoikiwn
katoikies_mikris_epifaneias