Η διασύνδεση POS και ταμειακών μηχανών βρίσκεται στο τελικό στάδιο και το υπουργείο Οικονομικών προωθεί με ταχείς ρυθμούς τον εκσυγχρονισμό του συστήματος για την πάταξη της φοροδιαφυγής. Οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί αυστηρά έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 θα πρέπει να διαλειτουργούν πλήρως. Παρά τις μέχρι σήμερα (πολλές) παρατάσεις στην υλοποίηση του μέτρου, η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν θα δοθεί νέα.

Όπως τονίζει ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης: «Αφουγκραζόμαστε τον παλμό της κοινωνίας, ακούμε με προσοχή τους προβληματισμούς και τις παρατηρήσεις που καταγράφονται στις καθημερινές συναλλαγές του κράτους με τους πολίτες και θα έχουμε διαρκώς ανοιχτό τον δίαυλο επικοινωνίας με την αγορά. Βρισκόμαστε στη φάση υλοποίησης μιας σειράς από πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες».

POS και ταμειακές: Οι υποχρεώσεις που τρέχουν από την 1η Ιανουαρίου

α) POS παντού σε ατομικές επιχειρήσεις ή νομικά πρόσωπα.

β) Δήλωση επαγγελματικών λογαριασμών.

γ) Πληρωμές μέσω ΙRIS, οι οποίες δεν πρέπει να συγχέονται με την αναβάθμιση των ταμειακών μηχανών και τη διασύνδεσή τους.

Υπόχρεοι: Ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές επιχειρήσεις και εταιρείες που πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε καταναλωτές που δεν έχουν εμπορική, επιχειρηματική ή επαγγελματική δραστηριότητα.
● Δεν υποχρεούνται αν πωλούν αγαθά ή παρέχουν υπηρεσίες αποκλειστικά σε άλλες επιχειρήσεις (νομικά ή φυσικά πρόσωπα).

δ) Σύνδεση με επαγγελματικό λογαριασμό παράλληλα με την υποχρέωση για τα POS.

● Ποιοι είναι υπόχρεοι σε επαγγελματικό λογαριασμό παράλληλα με την υποχρέωση για τα POS.
● Πινακίδα-ενημέρωση καταναλωτών. ε) Πρόστιμα:
● H μη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού επισύρει για τους υπόχρεους διοικητικό πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ.
● Για τη μη αποδοχή πληρωμών με κάρτα ή άλλα μέσα πληρωμής επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 1.500 ευρώ. στ) Προθεσμίες:
● Ως καταληκτική ημερομηνία συμμόρφωσης για την αποδοχή όλων των μέσων πληρωμής (POS, IRIS) ορίζεται η 31/1/2024.
● Οι νέοι υπόχρεοι με ΚΑΔ που δεν υποχρεούνταν και δεν διέθεταν POS ή/και επαγγελματικό λογαριασμό υποχρεούνται στην προμήθεια και θέση σε λειτουργία και στη δήλωση επαγγελματικού λογαριασμού από 1/1/2024.
● Δεν επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ αν μέχρι τις 31/1/2024 έχουν καταθέσει αίτηση για την προμήθεια του POS (τερματικού αποδοχής) και αναμένουν την εγκατάστασή του.

ζ) Διασύνδεση ταμειακών - POS. «Οι διαδικασίες της διασύνδεσης θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024 και από την 1η Μαρτίου 2024 ταμειακές μηχανές και POS θα πρέπει να είναι “σάρκα μία”» (Κωστής Χατζηδάκης). Αγώνα με τον χρόνο δίνουν στο υπουργείο Οικονομικών, καθώς όπως αναφέρουν ανώτατα στελέχη «επεμβαίνουμε όπου υπάρχουν δυσλειτουργίες προκειμένου να περιορίσουμε τις καθυστερήσεις, και πάντα με πρακτικό πνεύμα ώστε να μην ταλαιπωρούμε ασκόπως τους συναλλασσόμενους». Για τον λόγο αυτόν, έχουν ήδη καταγραφεί και ενταχθεί σε ειδικό μητρώο και σχετική εφαρμογή 1.000.000 POS που χρησιμοποιούνται από 550.000 επιχειρήσεις στην Ελλάδα.

1. Η διαδικασία ψηφιοποίησης των συναλλαγών περιλαμβάνει:

► Εφαρμογή του QR Code και στα τιμολόγια.
► Επέκταση της υποχρεωτικής χρήσης POS σε 35 νέους κλάδους της αγοράς.
► Σύνδεση των POS και των ταμειακών μηχανών.
► Το «κλείδωμα» των δηλώσεων ΦΠΑ με το myDATA κ.λπ.
2. Στο μεταξύ, προχώρησε η διασύνδεση POS με ταμειακά συστήματα για:
● 112 εγκεκριμένες αναβαθμίσεις ταμειακών μηχανών (ΦΗΜ-OCR) με δυνατότητα διασύνδεσης.
● 29 παρόχους υπηρεσιών πληρωμών και παρόχους POS, που αποτελούν σχεδόν το σύνολο των παρόχων και υπέβαλαν δήλωση συμμόρφωσης με τις νέες προδιαγραφές διασύνδεσης.
● 119 μοντέλα POS, για τα οποία έχει υποβληθεί δήλωση συμμόρφωσης από παρόχους.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»