Τον εναρκτήριο χαιρετισμό στο «The World Ahead 2024: Athens Gala Dinner», που διοργανώνει ο Economist, απήυθηνε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης. Ο αμερικανός πρέσβης στη διάρκεια της ομιλίας του υπογράμμισε την εξέχουσα σημασία που έχει η Ελλάδα ως εταίρος των ΗΠΑ, την ηγετική της θέση στα Βαλκάνια, σε θέματα ενέργειας, υποδομών και ασφάλειας, τη σημασία της ένταξης των μεταναστών στην κοινωνία, τις επενδύσεις στην εκπαίδευση, την ισότητα στον γάμο, αλλά και τη σπουδαιότητα της Δημοκρατίας που γεννήθηκε στην Ελλάδα.

Ειδικότερα, ο Τζορτζ Τσούνης ανέφερε ότι «βλέπουμε ότι οι σχέσεις Ελλάδας- ΗΠΑ βρίσκονται σε ψήλο επίπεδο», πρόσθετοντας και τα όσα είπε ο υπουργός εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλινκεν, ο οποίος «δεν μπορεί να θυμηθεί στην καριέρα του άλλη στιγμή που οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ να είναι τόσο στενές». «Προσβλέπω στην βαθύτερη ανάπτυξη των σχέσεων μας ως εταίρων στο ΝΑΤΟ. Προωθούμε κοινούς αγώνες και στόχους για την ειρήνη και την ευημερία στη Μεσόγειο και τα Δυτικά Βαλκάνια», είπε ο πρέσβης.

Ο Τζορτζ Τσούνης υπογράμμισε ότι οι ΗΠΑ επενδύουν στην επιτυχία της Ελλάδας «γιατί είναι ένα πολύ σημαντικός εταίρος. Για αυτό και οι ΗΠΑ εργάζονται σκληρά για τις σχέσεις των δυο χώρων. Είναι σημαντική η επενδυτική βαθμίδα που πήρε η Ελλάδα». Αναφέρθηκε, μάλιστα, εκτενώς σε όλες τις επενδύσεις που Αμερικανοί επιχειρηματίες κάνουν στην Ελλάδα. «Ακόμα και η ίδια κυβέρνηση των ΗΠΑ κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. 125 εκατ. ευρώ θα επενδυθούν στα Ναυπηγεία της Ελευσίνας και θα φέρουν χιλιάδες θέσεις εργασίας» πρόσθεσε.

Τσούνης: Η ενεργειακή συνεργασία με την Ελλάδα είναι μια γέφυρα των ΗΠΑ και Δυτικά Βαλκάνια

Ο Τζορτζ Τσούνης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψαν στις 13/11 οι ΗΠΑ με την Ελλάδα για την ενεργειακή συνεργασία και την ασφάλεια στα Δυτικά Βαλκάνια. «Η συνεργασία αυτή είναι μια ενεργειακή γέφυρα των ΗΠΑ και Δυτικά Βαλκάνια. Αφορά στην ολοκλήρωση των ενεργειακών αγορών των Δυτικών Βαλκανίων και στην ασφάλεια της περιοχής. Ως εταίρος των ΗΠΑ η Ελλάδα είναι πυλώνας σταθερότητας. Είναι ένας ενεργειακός και συγκοινωνιακός κόμβος στην περιοχή, ώστε οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων να απεξαρτητοποιηθούν ενεργειακά από τη Ρωσια», τόνισε, λέγοντας, μάλιστα, ότι πρόσφατα επισκέφθηκε γειτονικές χώρες, όπως η Ρουμανία, με τις οποίες η Ελλάδα θα συνεργαστεί με τους γείτονες και ότι «οι σιδηρόδρομοι είναι κλειδί αυτής της συνεργασίας».

Ο Τζόρτζ Τσούνης, μάλιστα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα είναι ηγέτης στις ΑΠΕ. 80% μέχρι το τέλος της δεκαετίας και 60% διείσδυση στις ανανεώσιμες πηγές για φέτος. Η ανθρακοποίηση είναι σημαντική. Ως ΗΠΑ στηρίζουμε την Ελλάδα στη διοργάνωση του Συνεδρίου για τους Ωκεανούς το 2024».

Τσούνης: Αμερικανοί επενδυτές είναι έτοιμοι να κάνουν ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα, όταν θα έχει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς

«Αυτό που άγει όλους μας είναι η ένταξη και η ευκαιρία. Χρειαζόμαστε εκπαιδευτικά συστήματα χωρίς αποκλεισμούς, για καλύτερη ποιότητα για όλα τα παιδιά. Αυτό, όμως, εχει και οικονομικό νόημα για κάθε χώρα. Οι ξένοι επενδυτές θέλουν συστήματα χωρις αποκλεισμούς για τα παιδιά τους. Αυτό είναι σημαντικό για κάθε χώρα και την οικονομική της ανάπτυξη» επεσήμανε ο αμερικανός πρέσβης, λέγοντας ότι Αμερικανοί επενδυτές είναι έτοιμοι να κάνουν ρεκόρ επενδύσεων στην Ελλάδα, όταν θα έχει εκπαιδευτικό σύστημα χωρίς αποκλεισμούς. «Έχουμε ευκαιρία και υποχρέωση να εξασφαλίσουμε οικονομική και κοινωνική πρόοδο. Ισότητα για όλους», είπε.

Ο Τζορτζ Τσούνης αναφέρθηκε ,δε, στη δημιουργικότητα και την επιχειρηματικότητα μεταναστών και των νέων που έρχονται σε Ελλάδα και ΗΠΑ, τις οποίες χαρακτήρισε σημαντικές εφόσον τους δοθούν τα μέσα. «Πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα αρνητικά μηνύματα που στέλνονται για τη μετανάστευση, να επενδύσουμε στις δυνατότητες και να αγκαλιάσουμε την ελπίδα και τη φροντίδα», είπε.

Τσούνης: Δεν μπορούμε να είμαστε έθνη σιωπής. Η αγάπη είναι αγάπη και ο γάμος είναι γάμος για όλους

«Κατά τη διάρκεια του ολοκαυτώματος πολλοί σιώπησαν. Δεν μπορούμε να είμαστε έθνη σιωπής. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε ως ηγέτες να λέμε ότι η ισότητα θα επιτευχθεί στο μέλλον. Η αγάπη είναι αγάπη. Ο γάμος είναι γάμος για όλους. Οι άνθρωποι να αγαπούν αυτόν που θέλουν και να γίνονται αποδεκτοί από όλους», υπογράμμισε αναφορικά με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.

Συνεχίζοντας για τους πρόσφυγες, ο Τζορτζ Τσούνης έφερε το παράδειγμα των ΗΠΑ λέγοντας ότι «αυτό που παρατηρήσαμε στις ΗΠΑ είναι ότι οι προσφυγές μπορούν να γίνουν επιχειρηματίες. Οι επιχειρίσεις τους έφεραν έσοδα 5 δισ. δολαρίων σε ένα μόνο έτος», για να προσθέσει «πόσο σημαντικό κάποιος να ρισκάρει τη ζωή του παιδιού του για καλύτερη ζωή σε ξένη χώρα. Δεν έρχονται να αλλάξουν τον πολιτισμό της χώρας υποδοχής, αλλά για να βρουν μια καλύτερη ζωή. Μας ωφελεί όλους μας. Η κοινωνία μπορεί να προοδεύσει. Οι κοινωνίες γίνονται πιο ευημερείς. Χρειαζόμαστε τη συμμέτοχη όλης της κοινωνίας για τις προκλήσεις σήμερα, όπως είναι η τροφοδοσία και κλιματική αλλαγή».

Τσούνης: Οι ΗΠΑ δημιουργήθηκαν με τα διδάγματα της Δημοκρατίας της Αθήνας

«Πολλοί άνθρωποι λένε ότι η δημοκρατία είναι απλώς ένας τρόπος διακυβέρνησης. Όταν ιδρύθηκαν οι ΗΠΑ πριν 248 χρόνια δανείστηκαν το ήθος και τα διδάγματα της κυβέρνησης της Αθήνας. Οι άνθρωποι ήταν αποφασισμένοι να κάνουν ένα τέτοιο κράτος», ανέφερε ο Τζορτζ Τσούνης, μιλώντας για τις αρετές της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. «Η δημοκρατία δεν είναι κάτι δεδομένο. Παλεύουμε συνεχώς να την αποκτήσουμε. Δείτε τη Βενεζουέλα, τη Ρωσία που παλεύουν. Δείτε πολλές χώρες που κινούνται προς τα εκεί», είπε.

«Θέλουμε κοινωνίες ζωντανές, ασφαλείς και είναι υποχρέωση μας ως ηγετών των χωρών και άνθρωπών προνομιούχων να υιοθετούμε να το ύφος της Δημοκρατίας. Όλοι πρέπει να έχουν την ευκαιρία να γίνουν η καλύτερη εκδοχή του εαυτού τους και να συμμετέχουν σε όλα τα προνόμια. Πρέπει να κατανοούμε πόσο τυχεροί είμαστε που γεννηθήκαμε εδώ. Υπάρχουν εκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο που δεν είναι τόσο τυχεροί να γεννηθούν σε κράτη με ευημερία», ολοκλήρωσε.