Χιλιάδες ιδιοκτήτες παλαιών σπιτιών και διαμερισμάτων αναμένουν την έναρξη του προγράμματος "ΑνακαινίζωΝοικιάζω", που θα τους παρέχει τη δυνατότητα να προχωρήσουν στην ενεργειακή αναβάθμιση και ανακαίνιση των ακινήτων τους με σκοπό την εν συνεχεία ενοικίασή τους.

Το πρόγραμμα αναμένεται να προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία στους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν τα κενά ακίνητα τους, που μέχρι τώρα παρέμεναν ανεκμετάλλευτα. Με τη δυνατότητα να ανακαινίσουν τα σπίτια τους και στη συνέχεια να τα νοικιάσουν, οι ιδιοκτήτες θα συμβάλουν στην αύξηση διαθεσιμότητας κατοικιών στην αγορά.

Ο στόχος του προγράμματος είναι να διατεθούν στην αγορά περίπου 12.500 άδειες κατοικίες, με συνέπεια την μείωση στις τιμές των ενοικίων και στην εύρεση προσιτής στέγης από τους ενδιαφερόμενους.

Τα αρμόδια υπουργεία έχουν θέσει κάποιες προϋποθέσεις, όπως η μέγιστη έκταση των 100 τετραγωνικών μέτρων και η τοποθεσία τους σε οικιστική περιοχή.


Επιδότηση μέχρι 40% των δαπανών

Όταν λοιπόν κάποιος ιδιοκτήτης ενός τέτοιου ακινήτου θέλει να το επισκευάσει ή να το ανακαινίσει, αν μπει σε αυτό το πρόγραμμα, θα λάβει επιδότηση από το κράτος 40% επί των δαπανών που θα κάνει, για εργασίες και για υλικά. Η ανώτατη επιδότηση είναι τα 10.000 ευρώ.

Βασική προϋπόθεση βέβαια οι εργασίες και τα υλικά να έχουν όλα αγοραστεί με κανονικά τιμολόγια, τα οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποβληθούν ηλεκτρονικά. Αποκλείεται δηλαδή, η περίπτωση κάποιος να ανακαινίσει το ακίνητό του με μαύρο χρήμα και χωρίς αποδείξεις.

Παράλληλα, ο ιδιοκτήτης αφού θα κάνει την ανακαίνιση, είναι απαραίτητο να νοικιάσει για τρία χρόνια το ακίνητο και ο τρόπος που αποδεικνύεται αυτό είναι όταν θα υποβάλει τα τιμολόγια για να λάβει την επιδότηση, να υποβάλει μαζί και το ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο αποδεικνύει ότι έχει βρει ήδη το άτομο ή τα άτομα που θα νοικιάσει το σπίτι. Έχει βρει λοιπόν τον επόμενο ενοικιαστή και επιβεβαιώνεται ότι τον έχει βρει από ηλεκτρονικό μισθωτήριο, το οποίο θα πρέπει να έχει διάρκεια τουλάχιστον τρία χρόνια.