Γιγαντιαία επιχείρηση για την προστασία της αυθεντικότητας της ελληνικής φέτας ξεκινά τις αμέσως επόμενες ημέρες, με τη συμμετοχή Δικαιοσύνης, Αστυνομίας, ΕΦΕΤ και ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, καθώς υπάρχουν ενδείξεις για αθρόες εισαγωγές φτηνού γάλακτος από γειτονικές και άλλες χώρες, που αξιοποιείται παράνομα για την παραγωγή του διάσημου ελληνικού τυριού με Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης.

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, σήμανε τον «συναγερμό» για να ξεκινήσουν εντατικοί έλεγχοι με τη συνδρομή των αρμόδιων Αρχών σε συγκεκριμένα σημεία της χώρας. Στο μικροσκόπιο μπαίνουν βυτιοφόρα μεταφοράς γάλακτος, καθώς έχουν γίνει καταγγελίες για περιπτώσεις εισαγωγών -π.χ. αγελαδινού γάλακτος- που δεν χρησιμοποιούνται για τις χρήσεις που προορίζονται, αλλά για την παρασκευή φέτας ΠΟΠ, η οποία έχει πολύ ιδιαίτερα χαρακτηριστικά.

Φέτα: Έλεγχοι σε σημεία παραγωγής

Ταυτόχρονα μεικτά κλιμάκια του ΕΦΕΤ και του ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ θα πραγματοποιούν ελέγχους σε σημεία παραγωγής, παρασκευής και πώλησης και ιδιαίτερα σε βιομηχανίες και σούπερ μάρκετ, όπου θα λαμβάνουν δείγματα των γαλακτοκομικών προϊόντων, με στόχο να διαπιστώνουν αν τηρείται η νομοθεσία σχετικά με την επισήμανση της ετικέτας, καθώς και τα ισοζύγια γάλακτος που τηρεί η κάθε μεταποιητική βιομηχανία. Έλεγχοι θα γίνουν επίσης και για την τήρηση των προδιαγραφών για τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ).

Η ελληνική φέτα ΠΟΠ πρέπει να προέρχεται αποκλειστικά από την ηπειρωτική Ελλάδα και τη Λέσβο, να παρασκευάζεται μόνο από ελληνικό παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα (σε αναλογία πρόβειο τουλάχιστον 70% και γίδινο έως 30%) και το γάλα που χρησιμοποιείται να προέρχεται μόνο από ελληνικές φυλές προβάτων, που τρέφονται με την τοπική χλωρίδα κάθε περιοχής


Καταγγελίες κτηνοτρόφων

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Α», την κινητοποίηση προκάλεσαν καταγγελίες κτηνοτρόφων, οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να κλείσουν τις συμφωνίες της φετινής χρονιάς για το γάλα, βρίσκονται αντιμέτωποι με μια δυσεξήγητη -σχετικά με την αυξημένη ζήτηση για φέτα ΠΟΠ σε Ελλάδα και εξωτερικό- στροφή των βιομηχανιών, που πιέζουν για μειώσεις των τιμών. Οι κτηνοτρόφοι δεν έχουν αυξήσει τις τιμές, αλλά τις διατηρούν στα περσινά επίπεδα του 1,6 ευρώ ανά λίτρο, ενώ οι γαλακτοβιομηχανίες ζητούν να αγοράσουν προς 1,4 ευρώ.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Ανάπτυξης, Κώστα Σκρέκα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης, ζήτησε την ενεργοποίηση κάθε μηχανισμού ελέγχου του υπουργείου Ανάπτυξης, που θα μπορούσε να συμβάλει στην προσπάθεια για προστασία της ελληνικής παραγωγής.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»