Σε παλάτια αναλογούν οι τιμές των ενοικίων που καλούνται να πληρώσουν οι ενοικιαστές, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά αγγίζουν ένα βασικό μισθό. Σύμφωνα με τα στοιχεία του spitogatos.gr, το τέταρτο τρίμηνο του 2023 η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης κατοικιών πανελλαδικά παρουσίασε αύξηση κατά 8,8%, ενώ η μέση ζητούμενη τιμή πώλησης κατοικιών αυξήθηκε κατά 11,9% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Οι τιμές πώλησης και ενοικίασης κατοικιών σε όλη την Ελλάδα αυξήθηκαν περίπου κατά 1% σε σχέση με το τρίτο τρίμηνο του 2023. Συμφωνούν και τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, καθώς το κόστος στέγασης έχει μεγάλη συμβολή στην αύξηση του πληθωρισμού: μέσα σε ένα χρόνο τα ενοίκια κατοικιών αυξήθηκαν κατά 4%. Τα νότια και τα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς και οι Κυκλάδες βρίσκονται ανάμεσα στις πιο ακριβές περιοχές της Ελλάδας για αγορά και ενοικίαση κατοικιών το τέταρτο τρίμηνο του 2023.

Οι ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και αγορά κατοικίας

Η πιο ακριβή περιοχή της Αττικής για ενοικίαση αλλά και αγορά κατοικίας είναι η Βουλιαγμένη στα νότια προάστια, με μέση ζητούμενη τιμή 18,1 €/τ.μ. και 6.488 €/τ.μ. αντίστοιχα. Η περιοχή Κολωνάκι-Λυκαβηττός και η Γλυφάδα επίσης κατατάσσονται στις ακριβότερες περιοχές της Αττικής για ενοικίαση και αγορά κατοικίας. Αντίθετα, στις οικονομικότερες περιοχές για ενοικίαση κατοικίας περιλαμβάνονται οι Αχαρνές και το Κερατσίνι, ενώ για αγορά κατοικίας η Αγία Βαρβάρα και το Πέραμα.

Στη Θεσσαλονίκη, οι ακριβότερες περιοχές για αγορά κατοικίας είναι η Καλαμαριά (2.765 €/τ.μ.) και το κέντρο της Θεσσαλονίκης (2.593 €/τ.μ.), ενώ για ενοικίαση είναι και πάλι το κέντρο της Θεσσαλονίκης (9,4 €/τ.μ.) και η περιοχή Βαρδάρης-Λαχανόκηποι, με μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης 9,0 €/τ.μ. Ο Πειραιάς και τα προάστιά του βρίσκονται υψηλά στην κατάταξη των περιοχών της Αττικής που παρουσίασαν τις μεγαλύτερες αυξήσεις τιμής πώλησης κατοικιών κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022. Πιο συγκεκριμένα, στην Καλλίπολη-Φρεαττύδα (2.692 €/τ.μ.) αυξήθηκε κατά 36,3%, ενώ στη Δραπετσώνα και τον Ταύρο αυξήθηκαν κατά 35,9% και 35,0% αντίστοιχα, σε σχέση με την ίδια περίοδο το 2022. Σε ό,τι αφορά την ενοικίαση, ο Πειραιάς και το κέντρο της Αθήνας βρίσκονται ανάμεσα στις περιοχές όπου εντοπίζονται οι μεγαλύτερες αυξήσεις. Συγκεκριμένα, στην περιοχή Καμίνια-Παλαιά Κοκκινιά (8,8 €/τ.μ.) η μέση ζητούμενη τιμή ενοικίασης αυξήθηκε κατά 32,2%, ενώ στην Καλλίπολη-Φρεαττύδα (10,0 €/τ.μ.) οι κατοικίες προς ενοικίαση έγιναν κατά 24,4% ακριβότερες σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο. Στη Θεσσαλονίκη, οι μεγαλύτερες αυξήσεις τιμών κατοικιών προς πώληση σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2022 καταγράφονται στις περιοχές Χαριλάου (37,3%), Βαρδάρη-Λαχανόκηποι (34,3%) και της Πολίχνης (28,2%).

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»