Κολληµένες έχουν µείνει σηµαντικές επενδύσεις που αναµένονταν να γίνουν στα περιζήτητα ακίνητα του ΤΑΙΠΕ∆. Ηδη µέχρι σήµερα σε «κλοιό» προσφυγών έχουν εµπλακεί αρκετοί διαγωνισµοί που προωθεί το Ταµείο για την αξιοποίηση σηµαντικών assets που έχει στο χαρτοφυλάκιό του, είτε στην Αθήνα είτε στην περιφέρεια. Ο λόγος κυρίως είναι οι αντιδράσεις από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και από φορείς οι οποίοι δεν συµφωνούν µε τα σχέδια των επενδυτών για την αξιοποίηση των εν λόγω ακινήτων και των υποδοµών.

∆εν ξεκίνησε ποτέ το Kassiopi Project στη Βόρεια Κέρκυρα

Στο «µηδέν» βρίσκεται µία µεγάλη επένδυση, που αν και διαφηµίστηκε όσο καµία άλλη -ακόµα και από τον ίδιο τον πρωθυπουργό- φαίνεται ότι οδηγείται προς ναυάγιο. Ο λόγος για το Kassiopi Project, η επένδυση ύψους 120 εκατ. ευρώ που θα υλοποιούνταν από το αµερικανικό fund NCH στην περιοχή του Ερηµίτη, στην Κασσιόπη της Βόρειας Κέρκυρας. Παρά το γεγονός ότι το περασµένο καλοκαίρι εγκρίθηκαν οι οικοδοµικές άδειες που αφορούσαν τη µαρίνα και τις χερσαίες εγκαταστάσεις της, η υπόθεση φαίνεται ότι συνεχίζεται στα δικαστήρια, µε τις προσφυγές από τους τοπικούς φορείς να µην έχουν τέλος. Σε τέλµα έχουν πέσει και οι συζητήσεις για την πώληση της έκτασης στο σχήµα που έχουν δηµιουργήσει οι ισχυροί δισεκατοµµυριούχοι επενδυτές της περιοχής, οι οποίοι µε τη σειρά τους διεκδικούν σθεναρά κάθε στρέµµα του Ερηµίτη. Σύµφωνα µε τα αρχικά σχέδια των επενδυτών, στον Ερηµίτη θα δηµιουργούνταν ένα µεικτό τουριστικό χωριό, το οποίο θα περιελάµβανε ένα υπερπολυτελές ξενοδοχείο µε 90 δωµάτια και 76 σουίτες, µαρίνα και 40 ανεξάρτητες κατοικίες από 250 τ.µ. έως 1.000 τ.µ. έκαστη.

Στα δικαστήρια για τις αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο

Στα µαχαίρια βρίσκεται ο Ολλανδός επενδυτής µε τον ∆ήµο Ταύρου-Μοσχάτου για την αξιοποίηση των πρώην εκθεσιακών χώρων, εργαστηρίων και αποθηκών ΕΟΜΜΕΧ. Ο δήµος κατέθεσε αγωγή και υποστηρίζει ότι το ακίνητο έχει ιστορική αξία, γιατί χρησιµοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της γερµανικής Κατοχής για τη διοργάνωση συσσιτίων από το ΕΑΜ. Στις αρχές της εβδοµάδας το Πολυµελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση αγωγής, αλλά για την υλοποίηση της επένδυσης υπάρχει ακόµη δρόµος. Ο προτιµητέος επενδυτής του ακινήτου είναι η εταιρεία MRP TAVROS A.E., θυγατρική της ολλανδικής εταιρείας MRP, η οποία το απέκτησε έναντι συνολικού τιµήµατος 2,5 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µία από τις µεγαλύτερες εταιρείες real estate στην Ολλανδία, µε χαρτοφυλάκιο ακινήτων συνολικής έκτασης 1,5 εκατ. τετραγωνικών µέτρων µόνο στην Ολλανδία.

Πόλεµος για τη µαρίνα Καλαµαριάς (Αρετσού)

Ανάµεσα σε εµπόλεµη ζώνη βρίσκεται και ο διαγωνισµός για τη µαρίνα Αρετσούς στην Καλαµαριά. Το ΤΑΙΠΕ∆ θέλει να προκηρύξει εντός του πρώτου εξαµήνου του 2024 τον διαγωνισµό. Ο πρώτος διαγωνισµός, στον οποίο συµµετείχαν έξι ισχυροί όµιλοι, ακυρώθηκε για διαδικαστικούς λόγους από το Συµβούλιο της Επικρατείας. Στο Ταµείο τώρα προχωρούν τη διαδικασία µε βάση τις επιταγές του ανωτάτου δικαστηρίου, αλλά η νέα δήµαρχος Καλαµαριάς, Χρύσα Αράπογλου, έχει ξεκαθαρίσει πως διαφωνεί µε τα σχέδια για κατοικίες και άλλες χρήσεις στη χερσαία ζώνη. Η νέα δηµοτική αρχή δεν τα βάζει µόνο µε το ΤΑΙΠΕ∆, αλλά και µε κάποιους από τους ιδιώτες που κατέχουν εκτάσεις στο Καραµπουρνάκι και αυτές τις ηµέρες προσπαθούν να προχωρήσουν σε εργασίες κατασκευής κτιρίων.

Το µπλόκο του ∆ήµου Πύλου-Νέστορος και η αγωγή

Χαρακτηριστική περίπτωση αποτελεί η αξιοποίηση της µαρίνας Πύλου, που παρά το γεγονός ότι στις 30 Μαρτίου 2023 το ∆ιοικητικό Συµβούλιο του ΤΑΙΠΕ∆ ανακήρυξε το σχήµα D Marinas (µέλος του οµίλου D Marin) - ΤΕΜΕS ως προτιµητέο επενδυτή για την αξιοποίησή της µε παραχώρηση 40 ετών, έναντι συνολικού τιµήµατος 1,5 εκατ. ευρώ, η απόφαση βρήκε αντίθετους τους τοπικούς φορείς. Συγκεκριµένα, ο ∆ήµος Πύλου -Νέστορος «κατέθεσε αγωγή νοµής στο Πρωτοδικείο Καλαµάτας, διεκδικώντας τµήµα της χερσαίας ζώνης της µαρίνας». Σε µια προσπάθεια να προχωρήσει η επένδυση για την οποία αναµένεται να δοθούν κεφάλαια ύψους 15 εκατ. ευρώ, το Ταµείο είχε προτείνει το τµήµα της χερσαίας ζώνης που διεκδικεί ο δήµος να παραχωρηθεί σε αυτόν για πολιτιστικές εκδηλώσεις, κάτι που τελικά δεν έγινε αποδεκτό.

Το ναυάγιο του µεγαλεπήβολου Green Sxisto της Εκκλησίας

Τίτλοι τέλους έπεσαν και επίσηµα προ ολίγων µηνών και για το Green Sxisto, καθώς η εταιρεία που θα το αναλάµβανε τέθηκε υπό εκκαθάριση. Στην αναξιοποίητη έκταση των 3.000 στρεµµάτων της Εκκλησίας στο Σχιστό-Σκαραµαγκά θα δηµιουργούνταν εµπορικές και οικονοµικές χρήσεις, συνδυασµένες µε οικιστική ανάπτυξη και διαµόρφωση χώρου πρασίνου συνολικής έκτασης περίπου 1.200 στρεµµάτων. Αναλυτικά, το σχέδιο περιελάµβανε την κατασκευή γραφείων και κατοικιών, αποθηκών και χώρων στάθµευσης, κέντρου logistics, εκθεσιακού και συνεδριακού κέντρου, ιατρικού κέντρου, εµπορικού κέντρου και σταθµών εξυπηρέτησης αυτοκινητιστών, χώρους για τοποθέτηση και λειτουργία Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας, πιθανότατα φωτοβολταϊκών. Στην πορεία του πρότζεκτ, ωστόσο, σηµειώθηκαν καθυστερήσεις, καθώς υπήρχαν σηµαντικές διαφωνίες της Εκκλησίας µε το ΤΑΙΠΕ∆, που είχε αναλάβει την ωρίµανση του έργου. ∆ιαφωνίες οι οποίες έγιναν ακόµη πιο έντονες όταν έγινε γνωστό ότι η µελέτη ωρίµανσης από το ΤΑΙΠΕ∆ θα ξεπερνούσε σε κόστος το 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς να υπάρχει κάποιας µορφής διαβεβαίωση ότι το έργο επρόκειτο να ολοκληρωθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής