Χιλιάδες «κρυµµένα» ακίνητα βρήκε η Εφορία µέσα στο Κτηµατολόγιο, τα οποία µέχρι σήµερα δεν υπήρχαν στους καταλόγους του περιουσιολογίου, αλλά και στα ηλεκτρονικά της αρχεία. Σύµφωνα µε τις πρώτες πληροφορίες, πρόκειται για περισσότερα από 80.000 ακίνητα, από κατοικίες, οικόπεδα και αγροτεµάχια µέχρι αποθήκες και επαγγελµατικές εγκαταστάσεις, που ενώ είχαν δηλωθεί στο Κτηµατολόγιο ήταν άφαντα στο Ε9, µε αποτέλεσµα να αγνοούνται για δεκαετίες από τις φορολογικές αρχές.

Η ΑΑ∆Ε ετοιµάζει τώρα «κοστούµι» µε αναδροµικούς φόρους και πρόστιµα για τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι όλα αυτά τα χρόνια δεν ήξεραν τι θα πει λογαριασµός ΕΝΦΙΑ, καθώς δεν είχαν πληρώσει ούτε ένα ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο είχαν καταφέρει παράλληλα να µηδενίσουν τα τεκµήρια διαβίωσης και να µη χάνουν κοινωνικά επιδόµατα (στέγασης, θέρµανσης, φοιτητικό κ.ά.), που διαφορετικά θα «κόβονταν» από τα περιουσιακά όρια, και να εξαιρούνται από τις κατασχέσεις και τους πλειστηριασµούς που επιβάλλονται στους φορολογούµενους µε «κόκκινες» οφειλές.

 Εφορία: Έρχεται η… λυπητερή για τους ιδιοκτήτες

Στους συγκεκριµένους ιδιοκτήτες θα σταλούν κλήσεις προκειµένου να εξηγήσουν τις διαφορές της ακίνητης περιουσίας τους στο Κτηµατολόγιο και το Ε9, ενώ θα ενεργοποιηθούν οι διατάξεις του νόµου που προβλέπουν την αναδροµική επιβολή κύριου και συµπληρωµατικού ΕΝΦΙΑ, τόκων εκπρόθεσµης καταβολής, καθώς και προστίµων για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων. Παράλληλα, θα ελεγχθούν οι τεκµαρτές δαπάνες των προηγούµενων ετών προκειµένου να διαπιστωθεί εάν ήταν υψηλότερες των εισοδηµάτων που δήλωναν και όφειλαν να πληρώσουν περισσότερο φόρο, ενώ για περιπτώσεις µεγάλων οφειλετών οι ελεγκτικές αρχές θα προχωρήσουν απευθείας στην εγγραφή κατασχέσεων.

 Τι αποφεύγουν

Οπως αναφέρουν αρµόδιοι παράγοντες, οι διασταυρώσεις µε τα αρχεία του Κτηµατολογίου και στοιχεία από άλλους φορείς θα ενταθούν και θα επεκταθούν µε στόχο να εντοπιστούν οι ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει την πραγµατική περιουσιακή τους κατάσταση, καθώς και φορολογούµενοι που ενώ διαθέτουν µεγάλη ακίνητη περιουσία αφήνουν απλήρωτους φόρους. Σύµφωνα µε τους ίδιους παράγοντες, υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι πολλοί ιδιοκτήτες ακινήτων αποκρύπτουν ακίνητα ή «αλλοιώνουν» την περιουσιακή τους εικόνα δηλώνοντας στο Ε9 ανακριβή στοιχεία για τη θέση, την κατάσταση και την έκταση των ακινήτων τους, προκειµένου να µην πληρώσουν φόρους και κυρώσεις και συγκεκριµένα:

- Τον ΕΝΦΙΑ.

- Τα δηµοτικά τέλη και το ΤΑΠ.

- Τον φόρο µε βάση τις τεκµαρτές δαπάνες διαβίωσης, καθώς η υποεκτίµηση της φορολογητέας αξίας της ακίνητης περιουσίας οδηγεί σε µειωµένα τεκµήρια και άρα την πληρωµή λιγότερου φόρου, εάν το πραγµατικό εισόδηµα είναι µικρότερο από πραγµατικές τεκµαρτές δαπάνες.

- Αποφυγή των κατασχέσεων για χρέη προς την Εφορία ή τις τράπεζες.

Το βαρύ όµως πυροβολικό για τον εντοπισµό περιπτώσεων φοροδιαφυγής µε απόκρυψη της πραγµατικής ταυτότητας των ακινήτων και εισοδηµάτων από ενοίκια είναι η ηλεκτρονική καταγραφή από την ΑΑ∆Ε της ακίνητης περιουσίας, που έχουν στην κατοχή τους πάνω από 7 εκατ. φορολογούµενοι.

Πρόκειται για το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων (ΜΙ∆Α), που µε βάση το επικαιροποιηµένο σχέδιο της ΑΑ∆Ε θα είναι έτοιµο τον Σεπτέµβριο του 2024 και εκεί θα αποτυπώνονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ακινήτων, όπως επιφάνεια, θέση, όροφος, ποσοστό συνιδιοκτησίας, ηλεκτροδοτούµενο, ηµιτελές, κενό και σε περίπτωση εκµισθούµενων ακινήτων τα ποσά των µηνιαίων και ετήσιων µισθωµάτων, καθώς και τα στοιχεία των ενοικιαστών. Ειδικότερα το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων θα περιέχει τα στοιχεία του ηλεκτρονικού «περιουσιολογίου» µε τις δηλώσεις Ε9 των φυσικών και των νοµικών προσώπων και τα στοιχεία για τα µισθωµένα ακίνητα, τα οποία προκύπτουν από την ηλεκτρονική πλατφόρµα για τα µισθωτήρια ακινήτων, αλλά και το έντυπο Ε2 των φορολογικών δηλώσεων.

Ο φοροελεγκτικός µηχανισµός θα χρησιµοποιήσει λογισµικό Τεχνητής Νοηµοσύνης το οποίο θα «σαρώσει» τα ακίνητα στον δορυφορικό χάρτη της χώρας και θα διασταυρώσει τα στοιχεία µε τη βάση δεδοµένων του Κτηµατολογίου. Σύµφωνα µε πληροφορίες, για τη δηµιουργία του αλγόριθµου θα χρησιµοποιηθούν αεροφωτογραφίες µέσω του google maps, τα στοιχεία που έχουν δηλωθεί στο Περιουσιολόγιο Ε9 και τα δεδοµένα του Κτηµατολογίου.

 Αµεσες διασταυρώσεις

Τα στοιχεία των ακινήτων που θα συγκεντρώνονται µε βάση τον αλγόριθµο θα συγκρίνονται µε τα δεδοµένα των φορολογικών δηλώσεων, ώστε να εντοπιστούν οι φορολογούµενοι µε αδήλωτα ή και µε αυθαίρετα κτίσµατα. Οι ιδιοκτήτες που έχουν αποκρύψει ακίνητα ή έχουν δηλώσει µικρότερη επιφάνεια θα βρεθούν αντιµέτωποι µε αναδροµικούς φόρους και πρόστιµα (ΕΝΦΙΑ, φόρο εισοδήµατος, τεκµήρια, δηµοτικά τέλη, ΤΑΠ), ενώ τα στοιχεία τους θα αποσταλούν και στις πολεοδοµικές αρχές για να επιβάλουν τα πρόστιµα που προβλέπει η νοµοθεσία σε περίπτωση αυθαίρετων κατασκευών.

 Επίσης, µε τον νέο ηλεκτρονικό φάκελο ο ελεγκτικός µηχανισµός θα έχει τη δυνατότητα να διασταυρώνει άµεσα τα ακίνητα που δηλώνονται ως εκµισθούµενα, καθώς και τα ποσά των ενοικίων που εισπράττονται και δηλώνονται από τους ιδιοκτήτες και τους ενοικιαστές. Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και ∆ιαχείρισης Ακινήτων θα ενηµερώνεται αυτόµατα κάθε φορά που θα υποβάλλεται από ιδιοκτήτη ακινήτου και θα γίνεται αποδεκτή από τον ενοικιαστή του ίδιου ακινήτου δήλωση πληροφοριακών στοιχείων µίσθωσης, ενώ θα ενηµερώνεται αυτόµατα κάθε φορά που ένας ιδιοκτήτης θα δηλώνει τη λύση της µίσθωσης ενός ακινήτου του. Παράλληλα, το Μητρώο θα διασυνδεθεί µε το ηλεκτρονικό αρχείο των δηλώσεων φορολογίας εισοδήµατος φυσικών και νοµικών προσώπων προκειµένου τα εισοδήµατα που αποκτούν οι ιδιοκτήτες από την εκµετάλλευση της ακίνητης περιουσίας τους να προσυµπληρώνονται από την ΑΑ∆Ε στα έντυπα Ε1 και Ε2 των φορολογικών τους δηλώσεων και οι δαπάνες των ενοικιαστών για πληρωµές µισθωµάτων να προσυµπληρώνονται στα έντυπα Ε1.

 Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής