Τουλάχιστον 16 ελληνικές επιχειρήσεις με έδρα στην Αττική εμπλέκονται στο διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής που έπεσε στα δίχτυα της ΑΑΔΕ. Το κύκλωμα λειτουργούσε με τη γνωστή μέθοδο του «εξαφανισμένου εμπόρου», που αποτελεί μάστιγα για όλη την Ευρώπη, γνωστή ως carousel.

Το κύκλωμα φοροδιαφυγής λειτουργούσε ως εξής: Ένας έμπορος αναλαμβάνει σε πρώτη φάση να εισάγει υποτιμολογημένα προϊόντα τηλεπικοινωνίας και ηλεκτρονικού εξοπλισμού (πολυτελείας ως επί το πλείστον, π.χ. κινητές συσκευές τύπου iphone, ipad κ.λπ.). Δεν αποδίδει τον ΦΠΑ που αναλογεί στις πωλήσεις του και… εξαφανίζεται.

Ο κύκλος της απάτης κλείνει όταν στη συνέχεια οι υπόλοιποι διαμεσολαβούντες έμποροι της αλυσίδας θα απαιτήσουν την έκπτωση ή και την επιστροφή του ΦΠΑ των αγορών τους.

Η μη απόδοση του αναλογούντος ΦΠΑ επιτρέπει στον «εξαφανισμένο έμπορο» να τροφοδοτεί την αγορά με προϊόντα σε τιμές χαμηλότερες της αγοράς. Οι έμποροι του κυκλώματος, λόγω της παράνομης δραστηριότητάς τους, δεν εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, πραγματοποιούν πλασματικές συναλλαγές και αποκρύπτουν σημαντικά ποσά εσόδων.

Τα μέλη των επιχειρήσεων εμφανίζονται, μάλιστα, να είναι μέτοχοι και σε γερμανικές και κυπριακές επιχειρήσεις του ίδιου κλάδου, ενώ το κύκλωμα δραστηριοποιείται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, με σκοπό την αποφυγή πληρωμής ΦΠΑ.

Τι αποκαλύφθηκε από την ΑΑΔΕ για το διεθνές κύκλωμα φοροδιαφυγής στις τηλεπικοινωνίες

Στο πλαίσιο των ίδιων ελέγχων σε επιχειρήσεις του κλάδου τηλεπικοινωνιών και εμπορίας ηλεκτρονικού εξοπλισμού, οι ελεγκτικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ αντιλήφθηκαν ότι υπάρχει ακόμα πολύ «ψωμί».

Πέρα, λοιπόν, από το διεθνές κύκλωμα, εντοπίστηκαν:

-3 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν διαβίβασαν στην ΑΑΔΕ 1.900 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ποσού 18.000 ευρώ

-4 επιχειρήσεις, οι οποίες δεν εξέδωσαν 2.004 φορολογικά στοιχεία, συνολικού ύψους 393.000 ευρώ

-6 επιχειρήσεις, οι οποίες πραγματοποίησαν εικονικές συναλλαγές (έκδοση ή λήψη εικονικών φορολογικών στοιχείων), συνολικής αξίας 36.000.000 ευρώ.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις έχουν καταλογιστεί, έως τώρα, πρόστιμα συνολικού ποσού 5,7 εκατ. ευρώ, ενώ σε πέντε από αυτές τις επιχειρήσεις έχει μπει λουκέτο.