Οι προθέσεις αγνές, οι πρωτοβουλίες συνεχείς, οι παρεµβάσεις επίµονες, το αποτέλεσµα απογοητευτικό. Η Ελλάδα γερνά, ξεχνά και συζητά οτιδήποτε άλλο εκτός από τις άµεσες παρεµβάσεις πρώτα για τη σταθεροποίηση της πτωτικής πορείας των γεννήσεων και δεύτερον για ενδεχόµενη αναστροφή του κλίµατος σε δεύτερο χρόνο, µη ορατό στην παρούσα φάση. Σύµφωνα µε τα τελευταία στοιχεία της Στατιστικής Αρχής, την περίοδο 2021-2023 οι θάνατοι ανήλθαν σε 418.000 και οι γεννήσεις σε 236.000, εποµένως υπάρχει ένα έλλειµµα στο φυσικό ισοζύγιο κατά 182.000. Οι ψυχροί αριθµοί καθηλώνουν έτι περαιτέρω, όταν κάποιος κοιτάζει τις τιµές στα ράφια των σουπερµάρκετ και των φαρµακείων για τα βρεφικά είδη και τις τροφές.

Πώς µια νέα µισθοσυντήρητη οικογένεια θα φέρει στον κόσµο ένα παιδί, όταν µόνο για το γάλα του θα ξοδέψει τον µήνα 411,84 ευρώ, βάσει της πρόσφατης έρευνας της Επιτροπής Ανταγωνισµού; Πώς θα επιβιώσει όταν η µέση τιµή ενοικίου έχει αυξηθεί κατά 20%, το ρεύµα κατά 15%, τα καύσιµα κατά 40%-55% και το «καλάθι της νοικοκυράς» (ψωµί, κηπευτικά, κρέας, γαλακτοκοµικά) αναπροσαρµόζεται αυξητικά από 20% έως 25%; Τα ερωτήµατα βεβαίως τίθενται ρητορικά.

Από το ρεπορτάζ της «Απογευµατινής» της Κυριακής διαπιστώνεται ότι δύο µισθοί δεν φτάνουν για τη συντήρηση τρίτου µέλους της οικογένειας, πόσω µάλλον για δεύτερο ή τρίτο παιδί.

Οι τιμές στα βρεφικά προϊόντα


Συγκεκριµένα, η µέση τιµή του βρεφικού γάλακτος των 800 γραµµαρίων ανέρχεται στα 34,32 ευρώ και για ένα µωρό απαιτούνται περίπου 12 συσκευασίες τον µήνα. Το βαζάκι των δηµητριακών (200 γραµµάρια) ξεκινά από τα 6 ευρώ και οι µπουκίτσες δηµητριακών ή φρούτων (µπανάνα - σµέουρο) των 35 γραµµαρίων από τα 5 ευρώ. Τα µικρά γεύµατα των 100-200 γραµµαρίων τιµώνται από 11 ευρώ και οι κρέµες δηµητριακών από 18 ευρώ. Ακριβότερα πωλούνται προϊόντα χωρίς λακτόζη, τα αντιαλλεργικά και όσα προκαλούν δυσανεξίες.

Οσον αφορά τα αφρόλουτρα, οι τιµές ξεκινούν από 11 ευρώ (750 ml) και διαµορφώνονται κυρίως στα 14-15 ευρώ. Οι κρέµες αλλαγής στις πάνες από 22- 25 ευρώ και τα αντισηπτικά από 18 ευρώ. Τα µαντιλάκια (συσκευασία 24 τεµαχίων) από 3 ευρώ και από 4 ευρώ τα υποαλλεργικά-απολυµαντικά. Οι πάνες (συσκευασία 46 τεµαχίων) κυµαίνονται µεταξύ 23-30 ευρώ, τα ταλκ (πούδρες) από 5 ευρώ και οι κασετίνες καλλυντικών στα 30-35 ευρώ. Επίσης τα απορρυπαντικά (2 λίτρων) ξεκινούν από 9 ευρώ για τη συσκευασία, από 6 ευρώ για τη σακούλα µε τις 35 µεζούρες σε σκόνη και 7-8 ευρώ το µαλακτικό.

Μέτρα κατά της ακρίβειας


Η ισχύς των νέων µέτρων που εξαγγέλθηκαν στο µέσον της εβδοµάδας προσδιορίζεται για τον Απρίλιο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι η περαιτέρω εξειδίκευσή τους δεν θα προσκρούσει στις ανταγωνιστικές νόρµες. Οπως είπε ο αρµόδιος υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Σκρέκας, ιδίως για τα βρεφικά γάλατα θα επιβληθεί πλαφόν στο µικτό περιθώριο κέρδους, εξηγώντας: «Το µικτό περιθώριο αφορά το άθροισµα του λειτουργικού κόστους και του εµπορικού κέρδους έως 7%». Σηµειώνεται ότι έχουν ελεγχθεί ήδη δύο από τις τέσσερις εταιρείες που διακινούν βρεφικό γάλα, ενώ συνεχίζεται η έρευνα και στις άλλες δύο. Το συγκεκριµένο είδος έχει φτάσει να πωλείται από 144% έως 171% ακριβότερα σε σχέση µε τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό που προσπαθούν να διαπιστώσουν τα στελέχη των αρµόδιων υπηρεσιών είναι για το αν οι αυξήσεις προκύπτουν από πιθανές στρεβλώσεις στη δοµή της αγοράς πέρα από αντικειµενικά θέµατα, όπως είναι για παράδειγµα το ανάγλυφο της χώρας, οι υποδοµές, όπως τα logistics, και δοµικά, όπως το αγοραστικό µέγεθος της χώρας, ή αν αποτελεί ξεκάθαρη παραβίαση του σχετικού νόµου για την αθέµιτη κερδοφορία. Επίσης, για το σύνολο των προϊόντων «δεν θα επιτρέπεται στους προµηθευτές που αυξάνουν τις τιµές να υλοποιούν προωθητικές ενέργειες για τα προϊόντα που έχουν ανατιµήσει για 3 µήνες».

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής