Δεν θα δούμε άμεσα αποκλιμάκωση στις τιμές των ενοικίων, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Στον αέρα», με τη Νίκη Λυμπεράκη, ο Ηλίας Νικολαΐδης, διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις και υπεύθυνος της δημοσιογραφικής έρευνας της διαΝΕΟσις για τη στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη.

*Διαβάστε εδώ: Παραδιάς στα Παραπολιτικά 90,1: Ένα κράτος που δεν έχει απόθεμα κατοικιών για να διαθέσει για μίσθωση σε ευάλωτους πολίτες, πρέπει να αλλάξει το τοπίο στη φορολογία

Ο κ. Νικολαΐδης, στο πλαίσιο της μεγάλης έρευνας του ραδιοφωνικού σταθμού Παραπολιτικά 90,1 για τα ενοίκια, ανέφερε πως στην Ελλάδα παρατηρείται το μεγαλύτερο κόστος στέγασης σε σχέση με τους μισθούς στην Ευρώπη.


Η συνέντευξη του Ηλία Νικολαΐδη στα Παραπολιτικά 90,1

Ο διευθυντής περιεχομένου της διαΝΕΟσις και υπεύθυνος της δημογραφικής έρευνας της διαΝΕΟσις για τη στεγαστική πολιτική στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, κος Ηλίας Νικολαΐδης, μίλησε στο Ρ/Σ Παραπολιτικά 90.1 fm στην εκπομπή «Στον αέρα» με τη δημοσιογράφο Νίκη Λυμπεράκη.

Με αφορμή την μεγάλη έρευνα των Παραπολιτικών 90,1 για την αύξηση των ενοικίων, είπε: «Αν είναι κάτι παροδικό, κανείς δεν ξέρει το μέλλον, αλλά πολλοί παράγοντες οι οποίοι το επηρεάζουν, φαίνεται να είναι επίμονοι, οπότε σίγουρα δεν θα το δούμε πολύ άμεσα να αλλάζει εικόνα».

«Στην Ελλάδα παρατηρείται ότι έχουμε το μεγαλύτερο κόστος στέγασης στην Ευρώπη συγκριτικά με το εισόδημα εδώ και αρκετά χρόνια. Η Ελλάδα ήταν από τις χώρες που ποτέ δεν είχε μια πάρα πολύ παρεμβατική στεγαστική πολιτική ακόμα και στις καλύτερες εποχές ακόμα και όταν όλη η Ευρώπη έχτιζε τέτοιου τύπου συστήματα εμείς είχαμε πολύ πιο μικρούς θεσμούς αν θυμάστε τον πρώην Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας οι οποίοι είχαν πολύ μικρότερη δραστηριότητα. Μέσα στην κρίση το 2012 χάσαμε και αυτό που είχαμε», πρόσθεσε.

«Πρέπει να κάνουμε μια επανεκκίνηση της στεγαστικής πολιτικής, η κυβέρνηση έχει αρχίσει και το κάνει αυτό με τα χαμηλότοκα δάνεια επίσης από μια συζήτηση που γίνεται προσπαθεί να βρει και τρόπους να αξιοποιήσει και κάποια κενά κτήρια που ανήκουν στο δημόσιο», συμπλήρωσε.

«Οι πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης ουσιαστικά είναι σαν να εντείνουν την εισαγόμενη ζήτηση, όλο αυτό έχει δημιουργήσει μια αναστάτωση η οποία έχει επηρεάσει και τις τιμές. Υπάρχουν και διάφορες πολιτικές όπως είναι η χρυσή βίζα η οποία εντείνει την εισαγόμενη ζήτηση, και φυσικά υπάρχει και η μεγάλη μείωση των εισοδημάτων με την κρίση της προηγούμενης δεκαετίας και σε αυτό ως «κερασάκι» είναι και η έλλειψη στεγαστικής πολιτικής για περίπου δέκα χρόνια», επισήμανε.

«Το κλειδί είναι η αξιοποίηση των κενών κτηρίων. Σύμφωνα και με την προηγούμενη απογραφή περίπου 800 χιλιάδες κενά κτήρια βρίσκονται σε όλη την Ελλάδα, το να τα καταγράψουμε καλύτερα, το να αποκτήσουμε μια καλύτερη εικόνα για το που βρίσκονται και το πώς μπορεί κάποιος να δώσει κίνητρα σε κάποιον αυτές οι κενές κατοικίες να μπουν στην αγορά κατοικίας εκ νέου ίσως εκεί να βρίσκεται το κλειδί στη δική μας περίπτωση», σημείωσε.