Απορρόφηση 100% επετεύχθη πέρυσι στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που ανήλθε σε 11,2 δισ. ευρώ. Ο αρχικός προϋπολογισμός του ΠΔΕ αυξήθηκε κατά 800 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 450 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε φυσικές καταστροφές και τα 350 εκατ. ευρώ σε πληρωμές προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Αυτό ανέφερε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης, παρουσιάζοντας σε συνέντευξη Τύπου τις εξελίξεις τόσο για το ΠΔΕ, όσο και για το ΕΣΠΑ και το Ταμείο Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, για το 2024, με πρωτοβουλία του Νίκου Παπαθανάση, επιδιώκεται αύξηση επενδύσεων κατά 75% στο πλαίσιο του Ταμείου Ανάκαμψης και, συνολικά στη χώρα, κατά 15% έναντι του 2023. Σε αυτά πρέπει να προστεθούν και παρεμβάσεις που ως κινητήριο δύναμη θα έχουν εκτός από το Ταμείο Ανάκαμψης, το νέο ΕΣΠΑ που ξεκινά φέτος και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας μίλησε για τον χορό των δισεκατομμυρίων που πρέπει να αξιοποιηθούν, για τα έργα που θα μπουν σε πορεία υλοποίησης και τις προθεσμίες.

Πιο συγκεκριμένα:

Για το Πρόγραμμα των Δημοσίων Επενδύσεων, ο Νίκος Παπαθανάσης έκανε λόγο για 100% επιτυχία. «Το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων επετεύχθη στο 100% το 2023. Επιτύχαμε τον στόχο μας να απορροφήσει η ελληνική οικονομία 1,2 δισ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε πως για το 2024 προβλέπεται «το μεγαλύτερο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εδώ και 14 χρόνια», κάνοντας λόγο για στόχο απορρόφησης 11,2 δισ. ευρώ.

Το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης 2025 αγγίζει τα 14,3 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τον Νίκο Παπαθανάση, ενώ το ποσοστό των ενταγμένων έργων είναι στο 96% και το ποσοστό απορρόφησης 36,1%.

Για το Πρόγραμμα Φυσικών Καταστροφών ο προϋπολογισμός διαμορφώθηκε στα 1,63 δισ. με ποσοστό ενταγμένων έργων 93% και ποσοστό απορρόφησης 45%. Έπειτα από σχετική ερώτηση για την αποκατάσταση των ζημιών στη Θεσσαλία, ο κ. Παπαθανάσης δήλώσε πως τα 750 εκατ. από εθνικούς πόρους μόνο για το 2023 και 600 εκατ. το 2024. Άρα πάνω από 1 δισ. προέρχεται από εθνικούς πόρους για τις φυσικές καταστροφές. Συνολικά, πάνω από 2 δισ. προέρχονται από ευρωπαϊκούς πόρους.

Το ΕΣΠΑ 2014-2020 έκλεισε την 31η Δεκεμβρίου 2023 με συνολικό προϋπολογισμό 19 δισ. Οι δαπάνες που έχουν καταχωριστεί έως 31/12/2023, έφτασε τα 18,4 δισ., ήτοι 97% και θα υπερβούμε το 100%, φτάνοντας περίπου στο 112%. Επομένως, ολοκληρώθηκε με επιτυχία, τόνισε ο Νίκος Παπαθανάσης. Συνολικά, οι δαπάνες που θα καταχωριστούν μέχρι και την τελευταία υποβολή αντιστοιχούσαν σε 20,9%.

Όσο για το ΕΠΣΑ 2021-2027, ο κ. Παπαθανάσης ανέφερε πως οι προσκλήσεις αντιστοιχούν στο 1/3 του διαθέσιμου προϋπολογισμού οι προσκλήσεις. «Η Ελλάδα είναι στις πρώτες θέσεις μεταξύ των 27 κρατών – μελών της ΕΕ» τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου, Δημήτρης Σκάλκος δήλωσε στο ίδιο κλίμα με τον Νίκο Παπαθανάση πως το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων εκτελέστηκε και για τα τρία σκέλη στο 100%, προσθέτοντας πως η Ελλάδα βρίσκεται στις πρώτες θέσεις στην ΕΕ αναφορικά με την απορρόφηση των πόρων. Όσο για το αν χωρίς την πανδημία θα ήμασταν καλύτερα ή χειρότερα στην απορρόφηση του ΕΣΠΑ, ο Δημήτρης Σκάλκος απάντησε στον δημοσιογράφο του powergame.gr, Βαγγέλη Μανδραβέλη, πως σε κάθε περίπτωση κάναμε την καλύτερη δυνατή απορροφηση του ΕΣΠΑ.

Αναφορικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, συνολικά πετύχαμε για την Ελλάδα, σύμφωνα με τον υπουργό, και στο σκέλος του REpowerEU και στο δανειακό κομμάτι, 36 δισ. ευρώ. Οι τελικές πληρωμές για το 2023 έφτασαν το 100,85%, ενώ για το 2024 «θέτουμε έναν υψηλό στόχο, τα 3,6 δισεκ. ευρώ». Έως το 2023, στη χώρα εκταμιεύτηκαν 14,7 δισ. ευρώ. Ο στόχος για το 2024 είναι να αιτηθεί η χώρα τα χρήματα σε δύο δόσεις και για το σκέλος των grants (1 δισ.) και για το σκέλος των δανείων (2,6 δισ.), μία τον Απρίλιο και μία τον Σεπτέμβριο.

Όσο για το πέμπτο αίτημα για το 2025, τα δάνεια θα είναι 2,3 δισ. και τα grants 1,3 δισ. ευρώ, πρόσθεσε έπειτα από σχετική ερώτηση ο Νίκος Παπαθανάσης.

Όπως είπε από την πλευρά του ο ειδικός γραμματέας Ορέστης Καβαλάκης, ειδικά με την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης η κυβέρνηση υπολογίζει πως εκτός από τα 3,6 δισ. που θα εισρεύσουν στη χώρα, θα δημιουργηθούν και 400.000 περίπου θέσεις εργασίας.

Έπειτα από σχετική ερώτηση για τα οκτώ ορόσημα σε εκκρεμότητα, ο κ. Καβαλάκης τόνισε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης είναι πολύ διαφορετικό από κάθε άλλο πρόγραμμα της ΕΕ και «θέτει τη Δημόσια Διοίκηση στα όριά της. Είναι η πρώτη φορά που γίνονται εκταμιεύσεις με βάση τις επιτεύξεις των οροσήμων και των προαπαιτούμενων». Για να προσθέσει ο κ. Παπαθανάσης ότι «προφανώς οι καθυστερήσεις στην απόδοση δικαιοσύνης κλπ δημιουργεί προβλήματα. Επομένως, αγώνας ήταν και το τρίτο αίτημα να το πετύχουμε. Αγώνας θα είναι και το τέταρτο αίτημα να το πετύχουμε».

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου του powergame.gr, Βαγγέλη Μανδραβέλη, αναφορικά με τα ορόσημα του Ταμείου Ανάκαμψης και την πορεία τόσο των δανείων όσο και των grants, και με δεδομένο ότι τα δάνεια πάνε καλύτερα από τα grants, αν η κυβέρνηση σκοπεύει να θέσει στην ΕΕ αίτημα παράτασης του Ταμείου, ώστε η Ελλάδα να προλάβει να απορροφήσει περίπου 13 δισ. σε grants μέχρι τον Αύγουστο του 2026, ο κ. Παπαθανάσης απάντησε πως δεν γνωρίζει τι σκοπεύει να κάνει η Κομισιόν και πως η χώρα πορεύεται με βάση το ισχύον πλαίσιο. Αυτό δεν είναι άλλο από το ότι ο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δεν μπορεί παρά να αναθεωρηθεί μόνο μία φορά στη διάρκεια της ισχύος του.

Πρέπει να τονιστεί ότι όταν ρωτήθηκε, ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε με εμφατικό τρόπο ότι δεν θα δοθεί καμία παράταση που να αφορά στον Αναπτυξιακό Νόμο, όπως δεν έχει δοθεί και μέχρι στιγμής, διότι έτσι αδικούνται οι εμπρόθεσμοι.

*Με πληροφορίες από το powergame.gr