Αλλάζει τελείως η αρχιτεκτονική των επιδομάτων ανεργίας μέσω της κατάργησης τριών «με χαμηλό αντίκτυπο» -όπως αναφέρεται- και της συγχώνευσής τους σε ένα νέο, ενώ από τον ερχόμενο Απρίλιο ξεκινά πιλοτικά η αναμόρφωση του κύριου επιδόματος ανεργίας από τη ΔΥΠΑ, το οποίο θα συνδεθεί με την ασφάλιση, έτσι ώστε όσο μεγαλύτερο εργασιακό βίο είχε ο ασφαλισμένος, τόσο υψηλότερο θα είναι και το επίδομα ανεργίας.


Τα δύο σενάρια


1) Συγκεκριμένα, το ύψος του επιδόματος ανεργίας θα συναρτάται από τα έτη ασφάλισης και την παραμονή στην εργασία και θα καλύπτει για το πρώτο τρίμηνο ανεργίας το 70%-75% του μέσου όρου του μισθού της τελευταίας τριετίας και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι μικρότερο από τα 479 ευρώ σήμερα. Σε αυτή την περίπτωση, η ποσόστωση του μισθού θα διαρκεί 3-4 μήνες. Δηλαδή, αν κάποιος λαμβάνει μέσο όρο μισθό τριετίας 1.200 ευρώ, το επίδομα θα κινείται στα 900 ευρώ, τα οποία ο δικαιούχος άνεργος θα λαμβάνει έως και για 4 μήνες και για τους επόμενους θα μειώνεται σταδιακά, στο 60%-50% του μισθού και μέχρι το ύψος του σημερινού επιδόματος.

2) Το δεύτερο σενάριο αφορά τη διασύνδεση του επιδόματος ανεργίας με το 75% του κατώτατου μισθού. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα μετρά ο εργασιακός βίος του ανέργου. Αν από τον Απρίλιο αυξηθεί ο κατώτατος στα 830 ευρώ, από τα 780 σήμερα, τότε το επίδομα θα διαμορφωθεί στα 622,5 ευρώ με 6μηνη διάρκεια. Σε κάθε περίπτωση, θα είναι μεγαλύτερο από το σημερινό.


Διττό σύστημα


Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Α», για την πρώτη περίοδο της πιλοτικής εφαρμογής το επίδομα θα είναι διττό. Στην Αττική και τις περιοχές που θα επιλεγούν θα συνδεθεί με τους μισθούς, ώστε να αξιολογηθεί η απόδοσή του, και στην υπόλοιπη χώρα θα εξακολουθήσει η χορήγηση του υπάρχοντος επιδόματος. Ωστόσο, το αυξημένο επίδομα θα συνδυαστεί με την κατάρτιση των ανέργων, προκειμένου να επανενταχθούν το συντομότερο στην αγορά εργασίας. Σήμερα το επίδομα ανεργίας χορηγείται 5-12 μήνες, ανάλογα με τις ημέρες εργασίας που έχουν πραγματοποιήσει οι δικαιούχοι. Το ποσό της επιδότησης είναι σταθερό για όλους (479 ευρώ) και συναρτάται με τον κατώτατο μισθό. Το επίδομα λαμβάνει μόνο μια μικρή μερίδα ανέργων, που φτάνει μόλις το 10% των εγγεγραμμένων ανέργων.


Συγχώνευση


Αλλαγές εξετάζονται και στο επίδομα μακροχρόνιας ανεργίας (ύψους 200 ευρώ), το οποίο στην πράξη έχει καταστεί σχεδόν ανενεργό λόγω των εισοδηματικών κριτηρίων. Το επίδομα θα ενσωματωθεί στο επίδομα ανεργίας και θα λειτουργήσει ανταποδοτικά, κυρίως σε άνεργους που εργάζονταν πολλά χρόνια και έχουν πληρώσει πολλά χρήματα. Επιπλέον, στις 29/12/2023 καταργήθηκαν τρία επιδόματα «με χαμηλό αντίκτυπο» στην αγορά εργασίας, τα οποία -σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες- θα συγχωνευθούν σε ένα.

Πρόκειται για τα εξής:
► Το ειδικό επίδομα που δίνεται μετά τη λήξη της επιδότησης ανεργίας, εφόσον παρέμεναν εγγεγραμμένοι στα μητρώα ανέργων επί έναν μήνα μετά τη λήξη της τακτικής επιδότησης ανεργίας. Το ύψος του ήταν ίσο προς 13 ημερήσια επιδόματα ανεργίας, δηλαδή 249,08 ευρώ, και το λάμβαναν επί έναν μήνα.
► Το επίδομα τρίμηνης παραμονής στο μητρώο ανέργων λάμβαναν ορισμένες κατηγορίες ανέργων -μέχρι και τρεις φορές- μέσα στο ημερολογιακό έτος. Το ποσό του βοηθήματος ήταν 287,4 ευρώ. Πρόκειται για ειδικές κατηγορίες ανέργων, πρώην φυλακισμένων κ.ά.
► Το επίδομα επίσχεσης εργασίας δικαιούνταν οι ασφαλισμένοι που δεν συγκεντρώνουν προϋποθέσεις τακτικής επιδότησης, κατά την περίπτωση διακοπής των εργασιών μιας επιχείρησης και αδυναμίας για οποιονδήποτε λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη. Σε αυτή την περίπτωση, δικαιούχοι για όλο το 2023 ήταν μόλις τρεις εργαζόμενοι. Τα παραπάνω επιδόματα θα συγχωνευτούν σε ένα, με μεγαλύτερα ποσά, που θα λαμβάνει μεγαλύτερο εύρος δικαιούχων.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» στις 10 Ιανουαρίου