Από τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, σύμφωνα με τους χρηματιστές, ξεκίνησαν οι πρώτες ανιχνευτικές τοποθετήσεις των ξένων στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. Και το 2024, όπως αναφέρουν στις προβλέψεις τους οι ξένοι οίκοι, αναμένεται να είναι η χρονιά του Χ.Α., κάτι που φάνηκε και από τις πρώτες ώρες των συναλλαγών με το άνοιγμα της αγοράς για το νέο έτος.

Με αποδόσεις κοντά στο 40% (έως 330% για τις μετοχές) το 2023, παραμένει φιλόδοξος στόχος για τη διοίκηση του Χρηματιστηρίου, αλλά και για την κυβέρνηση, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά να αποτελέσει τον καθρέφτη της οικονομίας και να κινηθεί προς νέα υψηλά και φέτος. Με βάση τις προβλέψεις τόσο της Κομισιόν όσο και της Τραπέζης της Ελλάδος, το ΑΕΠ αναμένεται να αναπτυχθεί μέχρι 2,6%. Ο πληθωρισμός αναμένεται να υποχωρήσει περαιτέρω στα όρια του 2%.

Όσον αφορά τα επιτόκια και την πορεία αποκλιμάκωσης εντός του 2024, σύμφωνα με διαχειριστές κεφαλαίων, αναμένεται να απελευθερώσει ρευστότητα προς το Χρηματιστήριο. Η επενδυτική βαθμίδα (ένας οίκος απομένει ακόμα για το δικό του investment grade, η Moody’s) και η υποχώρηση στην απόδοση του 10ετούς στα επίπεδα του 3,2%, που είναι και τα χαμηλότερα εδώ και έξι μήνες, τουλάχιστον 50 μονάδες βάσης πιο χαμηλά από τον αντίστοιχο ιταλικό τίτλο που διαχρονικά κατέχει την επενδυτική βαθμίδα, στρέφουν κεφάλαια προς την Ελλάδα.


Απογειώθηκαν οι συναλλαγές


Οι συναλλαγές στο Χρηματιστήριο διαμορφώνονται πλέον κατά μέσο όρο πάνω από τα 100-120 εκατ. ευρώ, καθώς απογειώθηκαν από τα placements της Alpha (είσοδος Unicredit με σχεδόν 10%), της ΕΤΕ και της HELLENiQ Energy. Και τον Ιανουάριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις των αναλυτών, το ενδιαφέρον θα παραμείνει αμείωτο για τα εγχώρια assets. Η Intralot αναμένεται ότι θα είναι από τις πρώτες εισηγμένες που η διοίκησή της θα… χτυπήσει το καμπανάκι της συνεδρίασης, αφού ετοιμάζεται έκδοση ομολογιακού της τάξης των 130 εκατ. ευρώ.

Στη συνέχεια αναμένεται η προετοιμασία για το placement του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς, κίνηση που πρόκειται να γίνει εντός του Μαρτίου και μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του 2023. Την ίδια περίοδο, το ΤΑΙΠΕΔ, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και το Χ.Α. σχεδιάζουν την εισαγωγή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στο Χρηματιστήριο, μια δημόσια εγγραφή με στόχο την άντληση τουλάχιστον 1 δισ. ευρώ και με τους προβολείς των αγορών στη χώρα μας.

Τον Απρίλιο ετοιμάζεται η εισαγωγή της Noval, της εταιρείας διαχείρισης ακινήτων του Ομίλου Βιοχάλκο, ενώ στο πρώτο εξάμηνο αναμένεται να καθαρίσουν επιπλέον οι ισολογισμοί των τραπεζών με την υιοθέτηση του «Ηρακλή ΙΙΙ».


Ευνοϊκό κλίμα


Όλα αυτά εκτιμάται ότι θα συμπέσουν με το θετικό κλίμα που ήδη καλλιεργείται στις αγορές και συνδέεται με τον χρόνο μείωσης των επιτοκίων. Όλα δείχνουν ότι η αρχή θα γίνει τον Απρίλιο από τη Fed στις ΗΠΑ, δίνοντας το στίγμα της και στη Φρανκφούρτη (ΕΚΤ). Οι αναλυτές θεωρούν ότι η Κριστίν Λαγκάρντ δεν θα ρισκάρει γύρισμα της ευρωζώνης σε ύφεση.

Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών στις 5 Ιανουαρίου