Αυξήσεις μισθών με διαβαθμίσεις αναμένονται για τον ιδιωτικό τομέα μέσα στο 2024, καθώς πολλές μεγάλες εταιρείες ανακοινώνουν ήδη υψηλότερους μισθούς κατά περίπου 10%, προκειμένου να ανακόψουν το κύμα φυγής εργαζομένων σε περιζήτητες ειδικότητες, ενώ έως τις 20 Ιανουαρίου αναμένεται να σταλεί πρόσκληση από τη νέα υπουργό Εργασίας, Δόμνα Μιχαηλίδου, για την εκκίνηση του διαλόγου για τον προσδιορισμό των αυξήσεων στον κατώτατο μισθό.

Το χρονοδιάγραμμα και οι τρεις ταχύτητες


Στόχος του υπουργείου είναι έως το τέλος Φεβρουαρίου να έχει ολοκληρωθεί η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευόμενων, καθώς και της έκθεσης των φορέων στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) για τη σύνταξη Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, ώστε να ακολουθήσει προς τα μέσα Μαρτίου η πρόταση της υπουργού στο υπουργικό συμβούλιο. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες και τις κινήσεις που γίνονται, οι αυξήσεις φέτος θα έχουν τρεις ταχύτητες:

1) Την πρόταση της υπουργού, η οποία αναμένεται να είναι συνθετική στον «καμβά» των προτάσεων που θα υποβάλουν οι επιστημονικοί φορείς των κοινωνικών εταίρων. Έτσι, η κυρία Μιχαηλίδου αναμένεται να κινηθεί σε ένα πεδίο μεταξύ 5,5% και 6,5%, ώστε ο κατώτατος να φτάσει τα 820-830 ευρώ (από 780€).

2) Τις αυξήσεις που χορηγούν ad hoc μεγάλες εταιρείες του λιανεμπορίου, χωρίς να αναμένουν υπογραφή κλαδικής σύμβασης και κυμαίνονται γύρω στο 10%. Ιδιαίτερα στο λιανεμπόριο, μεγάλοι εργοδότες προχωρούν σε αυξήσεις με τελικά ποσά αποδοχών μεγαλύτερα των 1.000 ευρώ (μεικτά), ώστε να αποτρέψουν υπαλλήλους να φύγουν προς αναζήτηση καλύτερων μισθών. Το συνολικό ύψος των μισθών στον κλάδο έχει σημειώσει σημαντική άνοδο τα τελευταία χρόνια, με την αύξηση να καταγράφεται στο 7,1% και με τον μέσο μισθό να διαμορφώνεται στα 1.250 ευρώ. Συγκριτικά, ο προμνημονιακός μέσος μισθός στο λιανεμπόριο το 2009 άγγιζε τα 1.379 ευρώ.

Είναι χαρακτηριστικό πως μερικές μέρες πριν από την αλλαγή του χρόνου η Lidl Ελλάς αύξησε τον κατώτατο μεικτό μισθό στα 1.000 ευρώ. Επίσης, στον χώρο του λιανεμπορίου ο Σκλαβενίτης μοίρασε κέρδη και αυξήσεις της τάξης των 30.000.000 ευρώ, με τον βασικό να ξεκινά από τα 900 ευρώ, χωρίς προϋπηρεσία. Παράλληλα, η εταιρεία προχώρησε σε μια κίνηση-έκπληξη, αναγνωρίζοντας την προϋπηρεσία που έχει διανυθεί από τις 14/2/2012 έως τις 31/12/2023, δηλαδή διάστημα το οποίο δεν προσμετράται με βάση τη νομοθεσία για τις τριετίες. Συνεπώς οι εργαζόμενοι θα λάβουν κανονικά τις τριετίες τους, παρότι ο νόμος τούς εξαιρεί. Στα 900 ευρώ διαμορφώθηκε ο κατώτατος στον όμιλο My Market και Metro Cash & Carry, με τις μηνιαίες αποδοχές να διαμορφώνονται κατά 15,4% υψηλότερες από τον κατώτατο θεσμοθετημένο μισθό. Αύξηση μισθού κατά 8,4% ανακοίνωσε η Πλαίσιο Computers για 700 συνεργάτες της.

3) Τις αυξήσεις από το ξεπάγωμα των τριετιών, που θα λάβουν όσοι εργαζόμενοι έχουν συμπληρώσει πάνω από 2,2 χρόνια στην ίδια εταιρεία από το 2012 και εντός του 2024 συμπληρώνουν την τριετία και, συνεπώς, θα δουν επιπλέον αύξηση κατά 10%. Οι εργαζόμενοι αυτής της κατηγορίας υπολογίζονται γύρω στις 100.000. Για τους νέους εργαζόμενους που έπιασαν δουλειά τον τελευταίο χρόνο, αύξηση τριετίας θα λάβουν από το 2027 και μετά.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 9 Ιανουαρίου