Πτώση είχαν οι τιμές του πετρελαίου περισσότερο από 1% τη Δευτέρα, λόγω των απότομων μειώσεων των τιμών από τον κορυφαίο εξαγωγέα Σαουδική Αραβία και της αύξησης της παραγωγής του ΟΠΕΚ, αντισταθμίζοντας τις ανησυχίες για την κλιμάκωση της γεωπολιτικής έντασης στη Μέση Ανατολή.

Το αργό μπρεντ υποχώρησε κατά 1,09% ή 86 σεντς στα 77,90 δολάρια το βαρέλι έως τις 0344 GMT, ενώ τα αμερικανικά συμβόλαια του West Texas Intermediate υποχώρησαν κατά 1,15% ή 85 σεντς στα 72,96 δολάρια το βαρέλι.

«Η Saudi Aramco μειώνοντας τα OSPs του Φεβρουαρίου ενισχύει την αφήγηση περί αδύναμης ζήτησης», δήλωσε η Vandana Hari, ιδρύτρια του παρόχου ανάλυσης της αγοράς πετρελαίου Vanda Insights.

Πετρέλαιο: Αύξηση της προσφοράς και ανταγωνισμός

Η αύξηση της προσφοράς και ο ανταγωνισμός με τους ανταγωνιστές παραγωγούς του πετρελαίου ώθησαν τη Σαουδική Αραβία την Κυριακή να μειώσει την επίσημη τιμή πώλησης (OSP) του Φεβρουαρίου της ναυαρχίδας της Arab Light αργού στην Ασία στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 27 μηνών.

Διαβάστε ακόμα: Πετρέλαιο: Με ήπια κέρδη κλείνει το 2023 - Αναμένονται ετήσιες απώλειες 10%

«Εάν επικεντρωνόμασταν μόνο στα θεμελιώδη μεγέθη, συμπεριλαμβανομένων, των υψηλότερων αποθεμάτων, της υψηλότερης παραγωγής του ΟΠΕΚ/μη ΟΠΕΚ και μιας χαμηλότερης από την αναμενόμενη Saudi OSP, θα ήταν αδύνατο να είμαστε οτιδήποτε άλλο εκτός από πτωτική στάση απέναντι στο αργό πετρέλαιο», δήλωσε ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.

Ωστόσο, αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις στη Μέση Ανατολή αναμφισβήτητα αυξάνονται και πάλι, γεγονός που θα σημάνει περιορισμένη πτώση.

Και τα δύο συμβόλαια σημείωσαν άνοδο άνω του 2% την πρώτη εβδομάδα του 2024, αφού οι επενδυτές επέστρεψαν από τις διακοπές για να επικεντρωθούν στον γεωπολιτικό κίνδυνο στη Μέση Ανατολή μετά τις επιθέσεις των Χούτι της Υεμένης σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, ο οποίος βρίσκεται στη Μέση Ανατολή αυτή την εβδομάδα, δήλωσε ότι η σύγκρουση στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή, εκτός εάν υπάρξει συντονισμένη ειρηνευτική προσπάθεια.