Η JP Morgan δίνει στην Ελλάδα πιθανότητα 90% για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τον οίκο Moody's τον Μάρτιο.

Παράλληλα, το ποσοστό πρόσθετων αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης που έχουν ήδη δώσει την επενδυτική βαθμίδα στη χώρα μας κυμαίνεται στο 30%. Συγκεκριμένα, αφορά τους οίκους S&P, Fitch και DBRS.

Η JP Morgan "βλέπει" περιορισμένες αναβαθμίσεις το 2024, λόγω του ότι έχουν ήδη υπάρξει αρκετές θετικές αξιολογήσεις για μικρότερα κράτη το 2023



Για το 2024 η JP Morgan αναμένει περιορισμένες αναβαθμίσεις για τις χώρες της ευρωζώνης, λαμβάνοντας υπόψη ότι έχουν ήδη υπάρξει αρκετές θετικές αξιολογήσεις το 2023, κυρίως για τα μικρότερα περιφερειακά κράτη.

Ενδεχόμενες αναβαθμίσεις θα μπορούσαν να προέλθουν από καλύτερες από τις αναμενόμενες μακροοικονομικές και δημοσιονομικές προοπτικές, ενώ οι κίνδυνοι υποβάθμισης θα μπορούσαν να συνδεθούν με πιο έντονα από τα αναμενόμενα μακροοικονομικά σοκ ή απρόβλεπτους πολιτικούς κινδύνους, υποστηρίζει η JPMorgan.

Πλέον της μεγάλης πιθανότητας να αναβαθμίσει ο οίκος Moody's την Ελλάδα σε IG (επενδυτική βαθμίδα) το 2024, η JP Morgan «βλέπει» επίσης αξιοπρεπείς πιθανότητες (>=50%) για περαιτέρω αναβαθμίσεις της Κύπρου (S&P και Moody's), της Ιρλανδίας (Fitch) και της Πορτογαλίας (S&P).

Η Ιταλία είναι εξαιρετικά απίθανο να λάβει αρνητική αξιολόγηση, δεδομένης της άποψης ότι η κυβέρνηση Μελόνι θα πρέπει να διατηρήσει μια συνετή στάση όσον αφορά τη δημοσιονομική πολιτική.

Αντίθετα, η JP Morgan «βλέπει» έστω και μικρές πιθανότητες (~30%) υποβάθμισης στο Βέλγιο (Fitch) και τη Γαλλία (S&P).

Οι αναβαθμίσεις και οι θετικές αξιολογήσεις του 2023

Το 2023 η Κύπρος, η Ελλάδα (αναβάθμιση σε IG από την S&P, Fitch και DBRS), η Ιρλανδία και η Πορτογαλία έλαβαν αναβαθμίσεις αξιολόγησης ή/και αναβαθμισμένες προοπτικές.

Επίσης, τόσο η Αυστρία όσο και η Ιταλία έλαβαν αναβάθμιση των προοπτικών αξιολόγησης. Αντίθετα, η Γαλλία υποβαθμίστηκε από τη Fitch σε ΑΑ- και το Βέλγιο υποβαθμίστηκε σε αρνητικές προοπτικές από τη Fitch.

Αυτές είναι οι σημαντικότερες ημερομηνίες για το 2024 σύμφωνα με την JP Morgan

Οι πιο ενδιαφέρουσες ημερομηνίες το 1ο εξάμηνο του 2024 σύμφωνα με την JP Morgan είναι η 16η Φεβρουαρίου (Βέλγιο - Fitch), η 1η Μαρτίου (Πορτογαλία - S&P), η 19η Απριλίου (Ιταλία - S&P), η 26η Απριλίου (Ιταλία -DBRS), η 3η Μαΐου (Ιταλία - Fitch), η 24η Μαΐου (Κύπρος - Moody's), η 31η Μαΐου (Γαλλία - S&P, Ιταλία Moody's και Ιρλανδία - Fitch), η 7η Ιουνίου (Κύπρος - Fitch) και η 14η Ιουνίου (Κύπρος - S&P).