Με χαμηλότερη και πλέον συμφέρουσα χρέωση, τα 13,635 λεπτά ανά κιλοβατώρα, που δίνει η ΔΕΗ. βάζοντας τους όρους του ανταγωνισμού, και υψηλότερη τα 0,17 σεντς, έκανε πρεμιέρα το λεγόμενο πράσινο τιμολόγιο, το οποίο για τους επόμενους μήνες αναμένεται ότι θα είναι το δημοφιλέστερο μεταξύ όλων των επιμέρους κατηγοριών για όσους καταναλώνουν έως 500 kWh τον μήνα.

Η συντριπτική πλειονότητα των 7.500.000 καταναλωτών ρεύματος που δεν επέλεξε άλλο τιμολόγιο μεταξύ των κυμαινόμενων (κίτρινα) και των σταθερών (μπλε) έχει ήδη αρχίσει να χρεώνεται από τους παρόχους για τον Ιανουάριο με τις νέες τιμές, πέριξ των 14 λεπτών/kWh, συν πάγιο 5 ευρώ, ωστόσο όλοι οι καταναλωτές έχουν ανά πάσα στιγμή το δικαίωμα να επιλέξουν διαφορετικό τιμολόγιο ή πάροχο, συγκρίνοντας τις χρεώσεις.

*Διαβάστε ακόμη: Χρωματιστά τιμολόγια ρεύματος: Οι τιμές ανά πάροχο και ανά χρώμα για τον Ιανουάριο (Πίνακες)


Χρειάζεται μεγάλη προσοχή το πράσινο τιμολόγιο, πώς μπορεί να γίνει πιο ακριβό από το μπλε


Παρά τα πιο απλά χαρακτηριστικά του, το πράσινο τιμολόγιο χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή, όχι μόνο γιατί κάθε εταιρεία εφαρμόζει διαφορετικά ανώτατα και κατώτατα όρια «ευαισθησίας» βάσει των οποίων ενεργοποιείται η ρήτρα αναπροσαρμογής, αλλά επειδή αυτή τη στιγμή οι «καθαρές τιμές» που δίνουν οι περισσότερες εταιρείες συμπεριλαμβάνουν για τον πρώτο μήνα της χρονιάς σημαντικές εκπτώσεις, ακόμα και πάνω από 20%, οι οποίες κατά βάση αφορούν όσους εξοφλούν εμπρόθεσμα τον λογαριασμό τους.

Ωστόσο, οι οικιακοί καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν πως οι εκπτώσεις δεν είναι μόνιμες, αλλά μπορεί να μειωθούν ή και να ανακληθούν, λ.χ., τον επόμενο μήνα, με αποτέλεσμα σε ένα τέτοιο σενάριο η τελική χρέωση να εκτοξευτεί 30% ή και 50% υψηλότερα (!), ανεξάρτητα από το πώς θα κινηθούν οι χρηματιστηριακές τιμές της ενέργειας.

Για παράδειγμα, υπάρχουν εταιρείες των οποίων ενώ η τελική τιμή χρέωσης προ ΦΠΑ 6% είναι λίγο πάνω από τα 14 λεπτά, η τιμή πριν από την έκπτωση συνέπειας είναι 17-18 ή και πάνω από 20 λεπτά, οπότε μπορεί κανείς να καταλάβει ότι γενναίες εκπτώσεις ενέχουν και σημαντικό ρίσκο, αν ο καταναλωτής καθυστερήσει να πληρώσει ή αν πάψουν να παρέχονται, και θα μπορούσαν να φέρουν τις τελικές χρεώσεις στο μέλλον ακόμα και πιο ψηλά από τα λίγο ακριβότερα σταθερά μπλε τιμολόγια.

Υπάρχουν επίσης εταιρείες στην αγορά που δεν προσφέρουν (ακόμη) καθόλου εκπτώσεις, τουλάχιστον για τον Ιανουάριο, που ανακοίνωσαν τιμές. Πηγές της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας εκτιμούν, πάντως, ότι οι εταιρείες πώλησης ρεύματος θα συνεχίσουν, λόγω του εντεινόμενου ανταγωνισμού, να παρέχουν σημαντικές εκπτώσεις και τους επόμενους μήνες, προκειμένου να κερδίσουν μερίδια αγοράς ή να κρατήσουν πελάτες στο πράσινο τιμολόγιο.
Οι τιμές όλων των προμηθευτών για το ειδικό τιμολόγιο αναμένεται να αναρτηθούν συγκεντρωτικά στην ιστοσελίδα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, ώστε οι καταναλωτές να έχουν δυνατότητα να συγκρίνουν και να επιλέξουν την πιο συμφέρουσα τιμή.

Δημοσιεύτηκε στην «Απογευματινή» στις 3 Ιανουαρίου