Η«Απογευµατινή» της Κυριακής παρέθεσε ολόκληρο το παζλ των παροχών του 2024, οι οποίες συνολικά φτάνουν τις 23. Το 2024 αναµένεται να φέρει θετικά µέτρα σε µισθωτούς, συνταξιούχους, επαγγελµατίες, ιδιοκτήτες ακινήτων και νοικοκυριά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι εδώ και 14 χρόνια οι δηµόσιοι υπάλληλοι δεν είχαν λάβει αύξηση. Θα τη λάβουν φέτος. Ο υπουργός Οικονοµικών, Κ. Χατζηδάκης, απαριθµεί χαρακτηριστικά: «Οι αυξήσεις στους µισθούς των δηµόσιων υπαλλήλων, έπειτα από 14 χρόνια, ισοδυναµούν µε ετήσιο όφελος 1.476 ευρώ ετησίως µεσοσταθµικά, συν την άρση του ‘‘παγώµατος’’ των τριετιών για τους µισθωτούς του ιδιωτικού τοµέα, την αύξηση του αφορολογήτου για οικογένειες µε παιδιά, την αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυηµένο εισοδήµατος από τον ∆εκέµβριο και την αύξηση των συντάξεων από 1ης Ιανουαρίου. Ολα αυτά συνδέονται και µε την αντιµετώπιση των συνεπειών του πληθωρισµού µε ενισχύσεις µόνιµου χαρακτήρα».

∆ώρο έρχεται και στους συνταξιούχους µε δεύτερη αύξηση και φέτος µαζί µε το δώρο της κατάργησης της ποινής σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. «Επρεπε να γίνει αυτό, γιατί υπήρχε η αδικία της ποινής από τον Ν. Κατρούγκαλο» αναφέρει στην «Α» της Κυριακής ο υπουργός Εργασίας, Αδωνις Γεωργιάδης.


Τι δείχνουν οι αριθµοί

Τα πρώτα στοιχεία από το οικονοµικό επιτελείο δείχνουν ευνοϊκές συνθήκες για το 2024. Σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη, αυτή υπολογίζεται στο 3% ΑΕΠ που θα είναι ύψους 235 δισ. ευρώ το 2024, έναντι 224 δισ. ευρώ το 2023, αύξηση κατά 9 δισ. περίπου. Ο εθνικός ∆είκτης Τιµών Καταναλωτή θα κινηθεί στο 2,4%, από 3,8% το 2023. Οδηγούµαστε σε µείωση της ανεργίας κάτω του 10%.

Το πρωτογενές πλεόνασµα θα είναι 1,1% φέτος και 2,1% του χρόνου. Το χρέος της χώρας από το 172% του ΑΕΠ το 2022 θα µειωθεί στο 159% το 2023 και στο 152% το 2024. Ο υπουργός Οικονοµικών, Κ. Χατζηδάκης, τονίζει πως «το πιο σηµαντικό είναι ότι τα έσοδα του κράτους αυξήθηκαν χωρίς να αυξηθούν οι φόροι ούτε µπήκε άλλος φόρος. Ολα αυτά, όµως, τα συνδέουµε µε την υπηρέτηση της βασικής µας στόχευσης: ανάπτυξη, δουλειές, υψηλότερο εισόδηµα, ουσιώδης κοινωνική πολιτική! Αυτή είναι η προτεραιότητα και η µέθοδος µε την οποία θα δουλέψουµε. Γι’ αυτό και θα επιδιώξουµε να πετύχουµε τους στόχους για ανάπτυξη, µισθούς και απασχόληση».


Μεταρρυθµίσεις

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση Γεωργιάδη για την κατάργηση της ποινής 30% σε όσους συνταξιούχους εργάζονται. «Εµείς αυτό που κάνουµε είναι, όπως βάζουµε τη διάταξη για τη µη περικοπή του 30% στους συνταξιούχους, στη διάταξη αυτή να εντάξουµε και τους κατόχους αναπηρικών συντάξεων».

Παρεµβάσεις υπάρχουν στο επίδοµα µητρότητας, στις συντάξεις των ορφανών, όπως και στην επίσπευση χορήγησης των επικουρικών συντάξεων. Οι κάτοχοι αναπηρικών συντάξεων δεν µπορούσαν να εργαστούν καθόλου. Τώρα αυτοί µπαίνουν και µπορούν να εργάζονται κανονικά, όπως και όλοι οι άλλοι, µε τους κανόνες που ίσχυαν στο ΙΚΑ», λέει ο κ. Γεωργιάδης.

«Αυτοί που έπαιρναν αναπηρική σύνταξη και τους λέγαµε ‘‘θα πάρεις αυτή τη σύνταξη και δεν θα δουλεύεις’’, τώρα πλέον θα παίρνουν και τη σύνταξη και θα δουλεύουν µε τις κρατήσεις που θα έχουν όλοι οι άλλοι. Για ποιο λόγο έχουµε πάρει αυτή την απόφαση; Είναι πολύ απλός ο λόγος. Ακούγεται λίγο παράλογο: δίνεις σε κάποιον αναπηρική σύνταξη, τον κρίνεις ανάξιο προς εργασία, αλλά ταυτόχρονα του δίνεις και την άδεια να εργάζεται. Αρα, το ένα κανονικά αντιστρατεύεται το άλλο. Οµως, στην πραγµατικότητα η αναπηρική σύνταξη στην Ελλάδα έχει περισσότερο τη θέση του επιδόµατος. Εµείς τι λέµε τώρα; Ενας δικαιούχος αναπηρικής σύνταξης µπορεί να ζει µε την αναπηρική σύνταξη; Αντικειµενικά, όχι. Γιατί ακόµα και αν παίρνει µια σύνταξη 800 ευρώ, δεν είναι ένα ποσόν που µπορεί να δώσει σε κάποιον άνθρωπο σήµερα µια αξιοπρεπή διαβίωση, ιδιαίτερα αν σκεφτείς ότι ο ανάπηρος έχει και αυξηµένες ανάγκες λόγω της αναπηρίας του. Αρα, λέµε ότι το να είσαι ανάπηρος σηµαίνει ότι δεν µπορείς να εργαστείς; Εµείς λέµε όχι. Νοµίζω πως είναι µια πολύ σηµαντική µεταρρύθµιση».


ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ

1. ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΣΕ 600.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ. 660.000 ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΑΠΟΚΤΟΥΝ ΕΝΑΝ ΠΡΟΣΘΕΤΟ ΜΙΣΘΟ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

2. ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ 5%-6,5%

3. ΑΥΞΗΣΗ 24 ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ 10 ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

4. «ΞΕΠΑΓΩΜΑ» ΤΡΙΕΤΙΩΝ ΜΕ ΑΥΞΗΣΗ ΜΙΣΘΟΥ 10%

5. ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΜΕ ΠΑΙΔΙΑ, ΑΥΞΗΣΗ 1.000 ΕΥΡΩ ΤΟΥ ΑΦΟΡΟΛΟΓΗΤΟΥ

6. ΣΕ 200.000 ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΥΣ ΤΟΥ ΕΚΑΣ ΜΗΔΕΝΙΖΕΤΑΙ Η ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΑ ΦΑΡΜΑΚΑ

7. ΝΕΑ ΑΥΞΗΣΗ ΤΟΥ ΚΑΤΩΤΑΤΟΥ ΜΙΣΘΟΥ

8. ΑΥΞΗΣΗ ΚΑΤΑ 8% ΤΟΥ ΚΕΑ

9. ΕΠΙΔΟΜΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΔΙΑΦΟΡΑΣ 100-200 ΕΥΡΩ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ

10. ΝΕΑ ΕΤΗΣΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΟΥΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ 3%

11. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΣΤΟ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ

12. ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΕΠΙΔΟΜΑΤΟΣ ΘΕΡΜΑΝΣΗΣ, ΜΕ ΕΜΦΑΣΗ ΣΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

13. ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΡΕΥΜΑ, ΓΙΑ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ

14. ΟΛΟΚΛΗΡΗ Η ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΝΤΑΙ

15. ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΕΙΔΙΚΟΥ ΦΟΡΟΥ ΑΓΡΟΤΩΝ

16. ΑΥΞΗΣΗ ΕΙΔΙΚΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ

17. ΑΥΞΗΣΗ ΤΩΝ ΕΠΙΔΟΜΑΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

18. ΕΠΙΤΑΓΗ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΕ ΕΥΑΛΩΤΟΥΣ

19. ΔΕΚΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ

20. ΕΡΓΑΣΙΑ ΣΤΑ ΑΜΕΑ ΧΩΡΙΣ ΦΟΡΟ ΣΤΟΝ ΜΙΣΘΟ

21. ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΟΦΕΙΛΟΥΝ ΕΩΣ 30.000 ΕΥΡΩ

22. ΕΠΙΔΟΜΑ ΣΤΑ ΟΡΦΑΝΑ ΕΩΣ ΤΑ 24 ΕΤΗ

23. ΕΠΙΔΟΜΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ ΣΕ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ - ΑΓΡΟΤΙΣΣΕΣ

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή της Κυριακής