«Βροχή» οι αιτήσεις των νοικοκυριών για το επίδομα θέρμανσης στο ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς λίγες μόλις ημέρες από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας στις 21 Δεκεμβρίου αυτές έχουν ξεπεράσει τις 140.000 και μέχρι τις 19 Ιανουαρίου, οπότε λήγει η προθεσμία, ο συνολικός αριθμός των δικαιούχων εκτιμάται να ανέλθει σε 1.200.000. Η ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ για την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου έως τις 31 Μαρτίου 2024, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού και την περιοχή, όπου βρίσκεται η κύρια κατοικία, ενώ θα δοθεί με τη μορφή της έκπτωσης στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος από τους παρόχους, καθώς από το νέο έτος αποσύρονται οι επιδοτήσεις, αποτελώντας μία σημαντική ανάσα για τα νοικοκυριά.

* Διαβάστε ακόμη: Επίδομα θέρμανσης με ηλεκτρικό ρεύμα: Τα ποσά και οι δικαιούχοι - Όσα πρέπει να γνωρίζετε


Τα σημεία-κλειδιά


Αναλυτικότερα τα κλειδιά για όσους χρησιμοποιούν κλιματιστικό, αντλία θερμότητας ή θερμαντικό σώμα και θέλουν να πάρουν επίδομα ρεύματος είναι τα εξής:

1) Δικαιούχοι: Περίπου 1.200.000 που πληρούν σωρευτικά τα εξής εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια:
● Οικογενειακό εισόδημα για τους άγαμους 16.000 ευρώ, τους έγγαμους 24.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο.
● Κύκλο εργασιών από επιχειρηματική δραστηριότητα έως 80.000 ευρώ (μόνο για ελεύθερους επαγγελματίες).
● Αξία ακίνητης περιουσίας έως 200.000 ευρώ για άγαμους και έως 300.000 ευρώ για έγγαμους και μονογονεϊκές οικογένειες.

2) Ενίσχυση: Το ύψος της έκτακτης ενίσχυσης για κάθε μήνα ανέρχεται σε 60 ευρώ επί τις βαθμοημέρες του κάθε οικισμού. Σε οικισμούς με δριμύ ψύχος (συντελεστής βαθμοημερών άνω του ένα), το ύψος της ενίσχυσης προσαυξάνεται κατά 25% για τους δικαιούχους που διαμένουν σε αυτούς και δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 160 ευρώ ανά μήνα και τα 480 ευρώ σε τριμηνιαία βάση. Έτσι, η τρίμηνη ενίσχυση κυμαίνεται από 45 έως 480 ευρώ.

3) Εξαιρέσεις: Από την έκτακτη ενίσχυση εξαιρούνται όσοι/όσες λαμβάνουν το επίδομα θέρμανσης για πετρέλαιο, φυσικό αέριο και άλλες μορφές θέρμανσης για τη χειμερινή περίοδο 2023/2024. Επιπρόσθετα, εξαιρούνται όσοι/όσες ανήκουν στα Κοινωνικά Τιμολόγια, οι οποίοι θα συνεχίσουν να λαμβάνουν επιδότηση μέσω των λογαριασμών ρεύματος.

4) Η πλατφόρμα: Αιτήσεις γίνονται μέσω της πλατφόρμας myΘέρμανση της ΑΑΔΕ, με την προθεσμία να λήγει στις 19 Ιανουαρίου. Πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε νοικοκυριό μπορεί να υποβάλει μία αίτηση, καταχωρίζοντας τον αριθμό παροχής της κύριας κατοικίας του.

5) Η αίτηση: Στην αίτηση αναγράφονται, κατά περίπτωση, τα ακόλουθα στοιχεία:
● Ο ΑΦΜ του αιτούντος προσώπου-υπόχρεου φορολογικής δήλωσης.
● Το ονοματεπώνυμό του.
● Ο αριθμός των εξαρτώμενων παιδιών.
● Ο αριθμός παροχής ηλεκτρικού ρεύματος του ακινήτου κύριας κατοικίας.
● Η ταχυδρομική διεύθυνση που αντιστοιχεί στη συγκεκριμένη παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παρα χωρούμενη, καθώς και ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος.
● Ο ΑΦΜ του προσώπου στον οποίο εκδίδεται ο λογαριασμός ρεύματος και ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή που εξέδωσε τον τελευταίο λογαριασμό.
● Τα στοιχεία επικοινωνίας του (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Η ΑΑΔΕ μετά τον έλεγχο των στοιχείων τα αποστέλλει στον ΔΕΔΔΗΕ, ο οποίος θα τα κοινοποιήσει στους προμηθευτές, για να εφαρμόσουν την επιδότηση στους λογαριασμούς υπό μορφή έκπτωσης.

6) Έκπτωση στους λογαριασμούς ρεύματος: Το επίδομα θέρμανσης θα εμφανιστεί ως έκπτωση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας (έναντι ή εκκαθαριστικό) που αφορούν την περίοδο ενίσχυσης (1η Ιανουαρίου - 31 Μαρτίου 2024). Σε περίπτωση που ένας λογαριασμός περιλαμβάνει ένα διάστημα του μήνα, η μηνιαία επιδότηση επιμερίζεται αναλογικά, εντός της περιόδου ενίσχυσης.

7) Υποβολή λογαριασμών στο myΘέρμανση: Ο δικαιούχος-καταναλωτής ρεύματος θα πρέπει να καταχωρίζει στην πλατφόρμα τα απαιτούμενα στοιχεία των λογαριασμών ρεύματος. Για την καταχώριση των στοιχείων του λογαριασμού υποβάλλονται ο αριθμός του λογαριασμού ρεύματος, το συνολικό ποσό/αξία του λογαριασμού, ο ΑΦΜ και η επωνυμία του προμηθευτή, ο ΑΦΜ του δικαιούχου στον οποίο εκδόθηκε ο λογαριασμός, ο αριθμός παροχής ρεύματος που αναγράφεται στον λογαριασμό και πρέπει να αντιστοιχεί στον αριθμό παροχής κύριας κατοικίας που δηλώθηκε κατά την αίτηση και η περίοδος κατανάλωσης την οποία αφορά ο λογαριασμός ρεύματος.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 29 Δεκεμβρίου