Εισοδηματικές «ανάσες» άνω του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ φέρνουν οι επτά αλλαγές στη φορολογία που μπαίνουν σε ισχύ από το 2024 και εξουδετερώνουν τις επιβαρύνσεις σε εκατοντάδες χιλιάδες νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Κερδισμένοι είναι φορολογούμενοι με παιδιά λόγω της αύξησης στο αφορολόγητο κατά 1.000 ευρώ, ιδιοκτήτες ακινήτων που έχουν τη δυνατότητα να «κουρέψουν» κατά 10% τον λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ και να εξασφαλίσουν πρόσθετες φορο-εκπτώσεις από τις ανακαινίσεις κατοικιών, αλλά και όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς θα πληρώσουν μισό τέλος επιτηδεύματος και μισή προκαταβολή φόρου. Το πακέτο περιλαμβάνει και μια σειρά από άλλες παρεμβάσεις, όπως οι μόνιμες μειώσεις στους συντελεστές του ΦΠΑ που περιορίζουν το εύρος της επιβάρυνσης στην κατανάλωση και τις υπηρεσίες.


Οι παρεμβάσεις


Αναλυτικότερα, οι φορο-ελαφρύνσεις που έρχονται από το 2024 είναι οι εξής:

1) Αύξηση 1.000 ευρώ στο αφορολόγητο για οικογένειες με παιδιά: Αυξήσεις στις μηνιαίες καθαρές αποδοχές από 6,4 ευρώ έως 18,3 ευρώ θα έχουν 1.340.000 φορολογούμενοι με παιδιά από τον Ιανουάριο του 2024, καθώς η αναπροσαρμογή του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 ευρώ οδηγεί αυτόματα σε μείωση του παρακρατούμενου φόρου. Σε ετήσια βάση, η ελάφρυνση κυμαίνεται από 90 ευρώ έως 220 ευρώ ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών, ενώ αντίστοιχη μείωση θα έχουν και οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, αλλά αυτή θα φανεί στο εκκαθαριστικό που θα λάβουν το 2025, μετά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης για τα εισοδήματα του 2024.

2) Μείωση 10% στον ΕΝΦΙΑ: Πάνω από 1.000.000 φυσικά πρόσωπα που έχουν ασφαλίσει την κατοικία τους έναντι φυσικών καταστροφών (πυρκαγιά, σεισμός, πλημμύρες), καθώς και όσοι έχουν αποκτήσει κατοικία με στεγαστικό δάνειο θα έχουν μείωση κατά 10% στον ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να καταβάλουν το επόμενο έτος.

Απαραίτητη προϋπόθεση, για να κερδίσουν ολόκληρη την έκπτωση του 10% είναι να έχουν ασφαλίσει το 100% της φορολογητέας αξίας της κατοικίας ή των κατοικιών τους για ολόκληρο το 2023. Σε διαφορετική περίπτωση, η μείωση του φόρου θα είναι αναλογική της διάρκειας ασφάλισης που δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τρεις μήνες.

3) Μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ: Μονιμοποιούνται οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ σε μεταφορές, τουριστικό πακέτο, πολιτισμό και αθλητισμό, ενώ επεκτείνεται έως τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συντελεστής ΦΠΑ στον καφέ, στην εστίαση και τα ταξί.

Αναλυτικότερα, ο «χάρτης» του ΦΠΑ από το 2024 διαμορφώνεται ως εξής:
Μεταφορές: Μονιμοποιούνται στον χαμηλό ΦΠΑ 13% τα εισιτήρια για τρένο, μετρό, τραμ, αστικά, υπεραστικά λεωφορεία, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια, καθώς και για τις μεταφορές με συνδυασμό οδικών, εναέριων και θαλάσσιων μέσων. Επιμέρους, ο μειωμένος συντελεστής 13% για τα κόμιστρα των ταξί παρατείνεται για έξι μήνες έως το τέλος Ιουνίου 2024.
Τουριστικό πακέτο: Κλειδώνει στον χαμηλό συντελεστή 13% το τιμολόγιο διαμονής µε πρωινό ή με ημιδιατροφή. Για τη διαμονή µε πλήρη διατροφή μόνο το 5% της ενιαίας τιμής υπάγεται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%. Το υπόλοιπο 95% επιβαρύνεται με 13%. Για τη διαμονή µε το σύστημα all-inclusive στο 90% της ενι αίας τιμής επιβάλλεται ΦΠΑ με μειωμένο συντελεστή 13%.
Εστίαση: Διατηρείται για ένα ακόμη εξάμηνο έως το τέλος Ιουνίου 2024 ο μειωμένος συ ντελεστής ΦΠΑ στον καφέ και την εστίαση. Αντίθετα, επανέρχονται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24% τα σερβιριζόμενα μη αλκοολούχα ποτά (αναψυκτικά, ροφήματα κ.λπ.) από την 1η Ιανουαρίου 2024.
Πολιτισμός: Μονιμοποιείται ο χαμηλός συντελεστής ΦΠΑ για γυμναστήρια, σχολές χορού, εισιτήρια σε θέατρα και κινηματογράφους.

4) Στο 50% η προκαταβολή φόρου: Τη μείωση κατά 50% της προκαταβολής φόρου στο 27,5% από 55% για τα εισοδήματα του 2023 μόνο για τους επαγγελματίες που θα φορολογηθούν με το τεκμαρτό εισόδημα προβλέπει σχετική ρύθμιση. Πρόκειται για μεταβατική διάταξη που θα ισχύσει μόνο για το 2024.

5) «Κούρεμα» 50% στο τέλος επιτηδεύματος: Μειωμένο κατά 50% (στα 325 ευρώ, αντί 650 ευρώ) θα είναι το τέλος επιτηδεύματος που θα πληρώσουν το 2024 όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Επίσης, για κάθε υποκατάστημα το τέλος μειώνεται στα 300 ευρώ από 600 ευρώ. Να σημειωθεί ότι το τέλος επιτηδεύματος θα καταργηθεί πλήρως από το 2025 και οι ανακοινώσεις θα γίνουν εντός του επόμενου χρόνου.

6) Φορο-εκπτώσεις για ανακαινίσεις κατοικιών: Αλλάζει ο τρόπος υπολογισμού των δαπανών για ανακαινίσεις και επισκευές κτιρίων που θα μετρούν για την έκπτωση φόρου από την 1η/1/2024. Σύμφωνα με τη νέα ρύθμιση, το κόστος για τα υλικά περιορίζεται στο 1/3 της δαπάνης των υπηρεσιών (εργασία), με ανώτατο ποσό έκπτωσης τα 16.000 ευρώ, που θα κατανέμεται σε πέντε έτη.

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι για μια συνολική δαπάνη 8.000 ευρώ, εκ των οποίων οι 3.000 ευρώ είναι για υπηρεσίες και 5.000 ευρώ για υλικά η φορο-έκπτωση για τα υλικά περιορίζεται στα 1.000 ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στο 1/3 της δαπάνης για υπηρεσίες. Άρα, η συνολική φορο-έκπτωση φθάνει στα 4.000 ευρώ ή 800 ευρώ τον χρόνο για πέντε χρόνια. Σε κάθε περίπτωση, το νέο πλαίσιο είναι ευνοϊκότερο, καθώς σήμερα η αντίστοιχη φορο-έκπτωση αφορά μόνο το 40% των δαπανών για υπηρεσίες, δηλαδή μόλις 1.200 ευρώ. Ωστόσο, όλες οι δαπάνες θα πρέπει να προκύπτουν από τιμολόγια, τα οποία θα έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και διαβιβαστεί στην ΑΑΔΕ από τον προμηθευτή μέσω του συστήματος myDATA.

7) Ελαφρύνσεις σε επιχειρήσεις και χρηματιστήριο: Μειώνεται στο 0,2% από 0,5% ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίων, περιορίζεται κατά 50% ο φόρος χρηματιστηριακών συναλλαγών, ενώ καταργείται ο φόρος στους τόκους σε κρατικά και επιχειρηματικά ομόλογα.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 28 Δεκεμβρίου