Αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ η Ανγκόλα, καθώς η ένταξή της στον Οργανισμό δεν εξυπηρετεί πλέον τα συμφέροντά της, δήλωσε σήμερα ο υπουργός Πετρελαίου Ντιαμαντίνο Αζεβέντο. Η Ανγκόλα, η οποία εντάχθηκε στον ΟΠΕΚ το 2007, παράγει περίπου 1,1 εκατομμύριo βαρέλια πετρελαίου την ημέρα, έναντι 28 εκατομμυρίων bpd που παράγει ολόκληρος ο οργανισμός.

Η Ανγκόλα, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος παραγωγός πετρελαίου της Αφρικής, ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τον ΟΠΕΚ μετά από διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις παραγωγής της, προκαλώντας πλήγμα στο καρτέλ πετρελαίου υπό την προεδρία της Σαουδικής Αραβίας.

Η απόφαση λαμβάνει χώρα αφότου ο ΟΠΕΚ+ μείωσε την ποσόστωση παραγωγής πετρελαίου της Αγκόλα τον περασμένο μήνα στο πλαίσιο σειράς περικοπών που προώθησε η Σαουδική Αραβία για να στηρίξει τις τιμές.


Γιατί πήρε την απόφαση αποχώρησης από τον ΟΠΕΚ η Ανγκόλα

Επιβεβαιώνοντας μια παλαιότερη αναφορά του τοπικού πρακτορείου ειδήσεων ANGOP, ο Αζεβέντο είπε στη δημόσια τηλεόραση ότι η απόφαση να αποχωρήσει ήταν επειδή η ένταξη στον ΟΠΕΚ δεν εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της Ανγκόλας, αλλά δεν έδωσε περισσότερες λεπτομέρειες. Οι τιμές του πετρελαίου έπεσαν περαιτέρω, με τις τιμές του μπρεντ να υποχωρούν πάνω από 1 δολάριο στα 78,50 δολ. το βαρέλι.

Η έξοδος της Ανγκόλα αποτελεί οπισθοδρόμηση για τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του, την ίδια στιγμή που προσπαθεί να πείσει τα μέλη να μειώσουν την παραγωγή για να στηρίξουν τις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Τον περασμένο μήνα, το γραφείο του Αζεβέντο διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση του ΟΠΕΚ να περικόψει την ποσόστωση παραγωγής του για το 2024.

Το Bloomberg επικαλέστηκε επίσης τον κυβερνήτη του ΟΠΕΚ της Ανγκόλα, Εστεβάο Πέδρο, για το γεγονός ότι η χώρα ήταν δυσαρεστημένη με τον στόχο του 2024 και δεν σχεδιάζει να τον τηρήσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι διαφωνίες σχετικά με τις ποσοστώσεις της αφρικανικής παραγωγής είχαν καθυστερήσει τον προηγούμενο μήνα μια κρίσιμη συνάντηση του ΟΠΕΚ+.

Οι επιπτώσεις από την αποχώρηση της Ανγκόλα

Μερίδα αναλυτών δήλωσαν στο Reuters για την αποχώρηση της Αφρικανικής χώρας από τον οργανισμό:

GIOVANNI STAUNOVO, UBS
«Από την άποψη της προσφοράς στην αγορά πετρελαίου, ο αντίκτυπος είναι ελάχιστος, καθώς η παραγωγή πετρελαίου στην Αγκόλα ήταν σε πτωτική τάση και η υψηλότερη παραγωγή θα απαιτούσε πρώτα υψηλότερες επενδύσεις. «Ωστόσο, οι τιμές εξακολουθούν να υποχωρουν, λόγω της ανησυχίας για την ενότητα του ΟΠΕΚ+, αλλά δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι περισσότερα βαρέα μέλη της συμμαχίας σκοπεύουν να ακολουθήσουν τον δρόμο της Ανγκόλας».

RAAD ALKADIRI, EURASIA GROUP
«Είναι ένα σημάδι της δυσαρέσκειας της Ανγκόλα για την ανακατανομή των βασικών γραμμών παραγωγής από τον ΟΠΕΚ και την αίσθηση ότι έχει μεγαλύτερη προσφορά από ότι της αναγνωρίζεται. «Δεν βοηθά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να σχεδιάσει τη συνοχή, αλλά σε όρους παραγωγής θα έχει πιθανώς οριακό αντίκτυπο, δεδομένων των επενδυτικών προκλήσεων στην Αγκόλα».
«Αυτό που πρέπει να προσέξουμε είναι εάν και άλλα αφρικανικά μέλη του ΟΠΕΚ μπαίνουν στον πειρασμό να ακολουθήσουν το παράδειγμά της. Ακόμη και τότε, ο πραγματικός αντίκτυπος στις ισορροπίες θα εξαρτηθεί από τις επενδύσεις, αλλά η οπτική για τον ΟΠΕΚ δεν θα είναι καλή».

Το χρονικό της αποχώρησης της Ανγκόλα

Η Ανγκόλα προσχώρησε στον ΟΠΕΚ το 2007, αλλά συγκρούστηκε με τη Σαουδική Αραβία σε πρόσφατες συναντήσεις σχετικά με τις προσπάθειες να μειώσει τη βασική γραμμή παραγωγής της για να αντανακλά τη μείωση της παραγωγικής ικανότητας της χώρας.

Η Ανγκόλα αποχώρησε από μια συνάντηση του ΟΠΕΚ τον Ιούνιο, αλλά τελικά συμφώνησε μαζί με τη Νιγηρία και τη Δημοκρατία του Κονγκό να επανεξεταστεί η βασική παραγωγή της από ανεξάρτητο τρίτο μέρος.

Μετά από αυτήν την αναθεώρηση, οι βασικές γραμμές και των τριών χωρών για το 2024 μειώθηκαν στην τελευταία συνεδρίαση του ΟΠΕΚ τον Νοέμβριο.