Οι συντάξεις του Ιανουαρίου έχουν ήδη ξεκινήσει να πιστώνονται στους λογαριασμούς των συνταξιούχων, οι οποίοι μπαίνουν με αγωνία στους λογαριασμούς τους, για να δουν το ποσό της αύξησης που έλαβαν και πώς διαμορφώθηκε το καθαρό ποσό.

Ωστόσο, πολλοί δικαιούχοι έχουν δει ελάχιστη αύξηση, πράγμα το οποίο δεν ανέμεναν, καθώς σύμφωνα με την ΚΥΑ, το συνολικό ποσό όλων των κύριων συντάξεων του e-ΕΦΚΑ με έναρξη καταβολής έως και την 31η Δεκεμβρίου 2023, αυξάνεται από την 1.1.2024 κατά 3%.

Η «σύγχυση» έχει προκληθεί καθώς οι περισσότεροι είχαν υπολογίσει το 3% της αύξησης βάσει του προηγούμενου «καθαρού» ποσού που ελάμβαναν και όχι βάσει του μικτού ποσού που παραδοσιακά αφορά κάθε είδους αύξηση.

Συνεπώς, όσο αυξάνεται η σύνταξη, αυξάνεται και ο φόρος (οι κρατήσεις που δέχεται η σύνταξη).

Μάλιστα, σε όσους η σύνταξη πλησιάζει ή ξεπερνά το ποσό των 1.400 ευρώ ενεργοποιείται και η εισφορά αλληλεγγύης.

*Διαβάστε εδώ: Ανατροπή στα τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως τις 29 Φεβρουαρίου για την πληρωμή τους - Άμεσα οι ανακοινώσεις


Οι ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων

Την Τρίτη 19/12, καταβλήθηκαν οι συντάξεις ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ και σήμερα, Πέμπτη 21/12, καταβάλλονται οι συντάξεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τράπεζες, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΝΑΤ, ΕΤΑΤ, ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, ΔΗΜΟΣΙΟ.


Πώς η εισφορά αλληλεγγύης «ροκανίζει» την αύξηση του 3%

  • Η εισφορά επιβάλλεται σε συντάξεις άνω των 1.400€
  • Κλιμακωτά από 3% έως 14%
  • Αφορά 400.000 από: Δημόσιο, πρώην ΙΚΑ, Ταμεία ΔΕΚΟ και τραπεζών, πρώην ΕΤΑΑ (αυτοαπασχολούμενοι) και ΝΑΤ
  • Λόγω της αύξησης -> ανεβαίνει η κλίμακα των κρατήσεων -> «χάνεται» μέρος της σύνταξης

«Έχασα 30 ευρώ αντί να πάρω και το 3%» 

Η κ. Ελένη μίλησε στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» και επισήμανε πως είδε μείωση στη σύνταξή της αντί για αύξηση.

«Εγώ ξεκίνησα με 402 ευρώ, με το επικουρικό έφτασε στα 549 ευρώ. Πέρσι πήρα την αύξηση και πήγε 589 ευρώ. Τώρα πήγα να πληρωθώ και είδα ότι έλειπε το ποσό της αύξησης της περσινής, αλλά και της φετινής», τόνισε η καταγγέλλουσα.

Το υπουργείο δεν έχει δώσει επίσημη απάντηση στο γιατί κάποιοι άνθρωποι έχουν χάσει χρήματα αντί να έχουν δει αυξήσεις στις συντάξεις τους.